hits

desember 2014

Adventstiden er her!

Da har adventstiden kommet, tiden vi så gjerne skulle ha funnet roen, kjent på mørketiden som hyller oss utenfor og lyset som varmer oss inne. Vi skulle så gjerne sunket ned i en god stol, tent levende lys rundt oss lukket øynene og bare latt tankene vandre. Vi skulle så gjerne sittet med barna, bare kost og pratet om alt og ingenting. Vi skulle så gjerne bare vært tilstede, her nå og hele tiden.

Vi skulle så gjerne?...

I stedet kjenner vi stresset som bygger seg opp. Stresset med å kjøpe julepresanger, stresset med å få bakt det som bakes skal. Stresset med å planlegge julehøytiden, dag for dag. Stresset med å få med seg alle julebord og festligheter. Stresset med å finne julekjoler, stresset med å føle at dette mestrer man og stresset som følger av for mye stress!

Hvordan i all verden kan man da få en adventstid som blir så hyggelig, rolig og fredfull som man kanskje skulle ønsket?

Hvis jeg bare hadde klart å være litt tidligere ute?..en gjennomgangstanke de fleste av oss har kjent på. Meg selv inkludert. Det finnes nok ingen oppskrift som gjelder oss alle, men vi kan prøve å lage en oppskrift som funker for den enkelte og den enkelte familie!

Det prøver jeg på, og jeg har funnet ut at selv om ikke heleadventstiden er idyll og fryd og gammen kan jeg legge inn stunder, stunder der det eneste som betyr noe er samvær, her og nå.

Derfor har jeg valgt bort pakkekalenderen til barna og heller skapt noe som samler oss, som gjør at jeg må legge fra meg alt jeg har i hendene og vie den studen til barna, til oss.

Jeg kaller det ADVENTSBORDET.

Jeg har lavet et adventsbord, et fat med mose, en stjernehimmel bak, og en englestige som henger på himmelen.

Hver dag går engelen på stigen et skritt ned,  engelen kommer ett skritt nærmere jorden, en nedtelling til julaften. Religion eller ei, tro eller ei, tanken om at det gode kommer til oss er et bilde, en metofaor vi alle kan relatere til og for meg er det dette engelen representerer.

På mosebordet kommer det noe nytt hver dag. en nisse, en engel, en sten eller litt snø, og da blir det en slags kalender. Hver dag skjer det noe nytt på bordet, og hver dag er vi en dag nærmere den store dagen, julaften.

Hver kveld har vi den "hellige" stunden. Barna og jeg. Vi sitter sammen, tenner lyset i adventskransen, tenner lyset på adventsbordet og jeg forteller et eventyr. Litt hver dag, og som tar med seg det som har skjedd på adventsbordet. Jeg finner på eventyret, men med fantasi , spenning og magi blir dette en stund som gir stjerner i blikket på barna og de elsker virkelig denne stunden.

Så prøver jeg heller å stunte de store shoppe oppgavene, baker når barna er i seng og synes de stundene er veldig hyggelige! Stig Henrik og jeg snakker sammen og jeg får gjort masse forberedelser.

Så det finne en gylden middelvei, og vi må alle ta oss en kveld, sette oss godt til rette, tenke ut hva vi skal få gjort, når og hvordan vi får gjort det, å prøve etter beste evne og gjøre forberedelsestiden til noe like hyggelig som selve høytiden. Lettere sagt enn gjort, men det er mulig!

Jeg hadde et innlegg i søndagsVG om dette, og hvis dere vil lese mer, og se video så gå inn på VG+ eler lenken nedefor bilde.

http://pluss.vg.no/2014/11/29/1839/1839_23346104

Da ønsker jeg dere alle en herlig adventsid!