hits

mai 2014

Rekonvalesens for barna= VIKTIG!
Jeg har tre små piker, de er sterke og sunne, men de blir syke lell.

Forkjølelse, streptokokker, øre-vondt, og omgangssyke.

De får alle sitt?i tur og orden.

Vi foreldre er flinke til å behandle og pleie dem mens de er syke. Stort sett med disse ufarlige sykdommene vet vi hva vi skal gjøre, og de går ganske fort over.

Det jeg ser rundt meg som en tendens er at vi ikke så godt kjenner til REKONVALESENSTIDEN.

Det er hviletiden etter en sykdomsperiode, og her er vi ved kjernen vi ofte hopper over:

HVILEPERIODE ETTER SYKDOM.
Blir barna "friske" sender vi dem straks tilbake til skole/barnehage etc?.uten å tenke på at den tiden rett etter en sykdom er særdeles viktig, det er da kroppen bygger seg opp igjen, finner krefter og får immunforsvaret på plass.

Sender vi de for raskt tilbake til deres "normale hverdag", kan de lett få tilbakefall eller andre sykdommer, rett og slett fordi kroppen ikke er tilbake til "normalen".

Selv om sykdommen er ute av kroppen, har det vært en anstrengelse for barnet og det trenger tid, hvile og fortsatt pleie en tid fremover.

I det Store medisinske leksikonet står det følgende:

rekonvalesens

UTTALE
rekonvalesˈens
ETYMOLOGI
av re- og lat.convalescere, 'komme til krefter'

Rekonvalesens, hvileperiode etter en sykdom før pasienten igjen tar opp sin normale aktivitet. Tidligere var rekonvalesens i form av ren hvile vanligere enn i dag. Nå oppfordres pasienter til å være mer aktive også i en rekonvalesensfase. Se også rekonvalesenthjem.

Her mener jeg vi får det svaret vi trenger i dagens samfunn.
Vi slumser/hopper over rekonvalesenstiden, men til hvilken nytte, og for hvem?
Definitivt gjør vi ikke dette til barnets beste.
Samfunnet legger ikke akkurat opp til at syke barn skal få den pleien og omsorgen de trenger fra mor og far.
Å være borte fra jobb, tape penger, ikke være profesjonell nok for arbeidsgiver er fler av mange grunner, men i bunn ligger det samfunns-økonomiske udyret og kiler oss i nakken.
Samfunnet ønsker ikke sykdom, punktum. Det er ikke lønnsomt for samfunnet.
Derfor pumper de oss med medisiner, vaksiner og quick-fixes for å holde oss så" friske" som mulig.
Desverre gjør vi også dette mot våre barn.
Og hva skjer da?
Spør dere meg har jeg en klar mening om dette.
Vi gjør disse små individene svakere og svakere og mindre resistente mot all slags sykdom, fordi de ikke får lov til å hvile hele sykdomsperioden, altså de blir frarøvet sin rekonvalesens og blir  derfor mer disponible for alle sykdommer, og på lang sikt får kroppene dårligere immunforsvar, og blir dårligere til  hele seg selv uten medisiner.


Jeg fikk kjenne dette på kroppen i vinter da Indie-Lucia på 2 år fikk RS virus.
Hun var på ullevål 3 døgn, fikk oksygen, og da vi kom hjem virket hun frisk og rask etter en uke.
Jeg sendte henne i parken??.idiot som jeg var?..Hun fikk skikkelig tilbakefall, med hoste hoste hoste, og ble hjemme i to uker til. Denne gangen ville jeg ikke slumse med rekonvalesensen.
Den siste uken hjemme var hun frisk som bare det, men jeg merket at hun fremdeles var litt avkreftet og holdt henne hjemme.
Da, endelig var hun frisk, altså etter 1 mnd!
Selvfølgelig trenger ikke rekonvalesensen å være så lenge, det er jo helt individuellt for hvert barn, og i forhold til sykdommen de har hatt.
Men det er utrolig viktig at vi gir dem rekonvalesenstiden, gir dem ro og omsorg, og ikke gir etter for samfunnspresset.
Jeg prøver å ta barnas tid tilbake, la dem vokse opp i sitt tempo, la dem få den hvile og pleie de så absolutt fortjener. Håper dere tenker litt på dette og er villige til å være hjemme de ekstra dagene med barna, som på lang sikt tjener oss alle, også samfunns-økonomien!