hits

Stress ned?.

23.02.2015 - 21:39 16 kommentarerJeg leser stadig  at forskjellige helseinstanser varsler om utbrente barn, barn med muskel plager, stressede barn, slitne og trette barn.

Egentlig skavanker forbeholdt voksne?.til nå.

Det er skremmende og lese og jeg er glad for at media begynner å ta tak i det, for disse tendensene eskalerer!

Foreldre som vil være "greie" med barna og tilby dem flere aktiviteter i uken. Eller er det for sin egen samvittighets skyld?

Det er en kjennsgjerning at foreldre i dagens samfunn sliter mye med dårlig samvittighet fordi de jobber mye, fordi barna har lange dager i barnehage og på skole?men løser det noe som helst å presse aktiviteter inn i en allerede sprengt hverdag?

For meg er svaret nei.

Mine barn er 7-5 og 3 år, og ingen har begynt med noen som helst aktivitet enda.

De er skikkelig slitne etter en dag i bhg og på skole, de to minste er i bhg fra 10-15, ikke spesiellt lang dag, likevel er fri lek, og bearbeidelse av dagen gjennom lek nok på ettermiddagen!

Skolejenta har noen aktiviteter på skolen, i skoletiden, som skiskole og på sfo frivillig dans, og jeg synes det holder i bøtter og spann!

Jeg har vært fristet mange ganger til å la de begynne på turn eller dans, men enn så lenge får dobbelsengen vår holde!

Fri lek er det aller aller beste for små barn, der bruker de fantasien, der bearbeider de inntrykk, der utvikler de språkferdigheter, motorikk og sosial omgang. Det er ikke sjelden jeg ser og hører med halvt øye/øre når barna leker, og jeg skjønner hvor viktig deres lek uten voksnes innblanding er. De kan krangle og være uenige, og plutselig snur det og de er i en intens lek igjen. De er så kapable og flinke, og vi må ikke falle i den fella at vi tror våre tilbud om arrangert fritid nødvendigvis er det beste for barnet.

Leker de med feks. dyr, og snakker sammen, hører jeg tydelig at de fletter inn opplevelser og spørsmål de ellers ikke er intelektuelle nok til å snakke om bevisst.

Jeg tror det er viktig at vi som foreldre tør å roe det ned, at ettermiddagene vi er sammen blir en fin balanse av egen lek og samspill med oss voksne. Jeg sitter sjelden oppå barna mine og leker for/med dem, jeg skyver dem heller vekk fra skjørtekanten for å inspirere til deres egen lek.

Selvfølgelig har jeg stunder sammen med dem, men i hovedsak synes jeg de skal leke for seg selv og sammen, finne på ting selv, for jeg er der, jeg er rundt dem og gjør mine gjøremål, men føler ingen plikt til å være midtpunktet til barna.

Nå har jeg jobbet hardt i noen mnd og nå skal jeg være mer hjemme igjen. Det blir deilig men da er jeg også helt avhengig av at de er selvstendige og ikke klenger på meg, da må jeg ærlig si at jeg vil gå på veggen!

Nå har det vært vinterferie og vi ha vært på finnskogen en uke.

Da har vi bare puslet oss gjennom dagene, litt skiturer,litt bål og pinnebrød, litt aking, litt leking,litt kakao og kjeks på verandaen, litt kos,litt musefanging, litt av det meste, men ingen store planer, ingen store forventinger til noe som helst, for vi er overbevist at i kraft at vi er sammen, hele familien er alle behov dekket!

Barna er bare kjempefornøyde, intet stress, intet mas. Likevel har vi fått gjort det meste som gjøres skal i vinterferien,

Det er kjempe viktig for oss voksne også, å skru av, senke skuldrene og forventingene og bare stole på at dagene blir fine de, med litt ute aktivitet og litt innekos,?..vi trenger det sårt både store og små, dager fylt av ingenting fordi de blir fylt av masse lell!

Er man småbarnsfamilie kan aldri en dag bli ensformig eller stillestående, man blir uansett aktiv, man opplever ett elller annet uansett, og hvem kan si at ikke det er nok?

Perfeksjon/ vellykethet er ikke hva vi kan henvise til utad, men hva som er følelsen og stemningen når familien er samlet og bare er!

Det handler ikke om latskap, det handler om å dekke barns behov og like mye som aktivitet er også hvile det.  Hvile er ikke bare søvn, hvile for barnet er å få lov til å bare være, leke,synge,snakke, finne på ting, bruke fantasien og føle seg fri?.fri i egen kropp og fri i eget hodet.

De små barna kan ikke uttrykke dette bevisst eller intelektuellt derfor må vi forledre tilrettelegge for slik tid for barnet.

De kjeder seg ikke, å kjede seg er bare en bro fra en kreativ stund til den neste!

Så stress ned store og små, å bare være er vidunderlig!

 

16 kommentarer

kidlovin

25.02.2015 kl.19:30

Fint skrevet! Jeg er så enig! :)

soljebergman

26.02.2015 kl.10:19

kidlovin: takk!

Camilla

01.03.2015 kl.21:24

Takk for at du åpnet øynene mine helt :-) ( de var delevis åpne)

soljebergman

01.03.2015 kl.22:18

Camilla: takk!
Hyggelig å kunne være til inspirasjon!
Å tørre å følge sitt moderhjerte er den viktigste oppgaven i livet tror jeg!

Nina Bakke

02.03.2015 kl.07:13

Så fine bilder :)

soljebergman

02.03.2015 kl.10:42

Nina Bakke: tusen takk!

Eirin.

07.03.2015 kl.12:57

For et flott innlegg.

Dere har gode verdier Sølje.

Dette er akkurat hva jeg ønsker i min hverdag, men ikke helt fått til enda ;)

Godt med litt påfyll av inspirasjon.

soljebergman

07.03.2015 kl.14:07

Eirin.: så hyggelig å høre!
God helg til deg og dine!

Jane

18.03.2015 kl.09:09

Jeg skjønner din prioritering, men synes dette var en litt selvforherligende og lite nyansert fremstilling: Når man bor på Grünerløkka blir jo barnet utsatt for mer stimuli og inntrykk (støy, bevegelse I synsbildet) enn om man bor i et roligere, såkalt "mer barnevennlig" nabolag. Barn som er med på arrangerte aktiviteter, lærer andre ting og får muligheten til aktiviteter de ikke så lett kan gjøre alene men som krever organisering av flere (som å spille fotball, prøve turnapparater, spille/synge i kor osv). Dette har også verdi.

Jeg bor selv sentralt i Oslo med barn og tror behov eller kapasiteten til aktiviteter etter skolen, er høyere for barn med mindre stressende omgivelser og setter spørsmålstegn til om man vil barnets beste når man velger å bo på Grünerløkka.

23.03.2015 kl.11:00

Hei, må bare legge igjen en kommentar iforhold til vaksine styret.

Blir provosert når ser ser kjendiser på instagram skrive nedlatende om dere pga av deres ståsted.

En gang i fremtiden kommer folk til å le av mennesker som lise tønne som kaller dere dumme pga dere er imot vaksine.

Vaksine er imot naturens lov,. Hva er utgangspunktet for disse sykdommen.. . Det er nok pga samfunnsopsettet vi lever i, og kroppen gir oss tydelig beskjed når vi ikke lever riktig. Der spiller jo kosthold osv inn, vi lever imot naturen istedetfor med. Og det blir det konsekvensser av.

Jeg heier på dere!

provacc

23.03.2015 kl.21:23

Barnemorder.

Nikoline

24.03.2015 kl.12:21

Handler det ikke også noe om hva barnet ditt ønsker? Om barnet ditt vil prøve å bli en ballerina, eller har lyst til å bli med på fotballaget, så bør du jo være åpen for det. Det kan være snakk om en eller to ganger i uken, og vil også være med på å gi barnet sosial omgang, og ikke bare innen for familien, tenk også på de som ikke har søsken. Fri lek er supert det, men med en dag eller to i uken på en aktivitet vil det fortsatt være tid til det. Jeg tror barn kan lære mye om å stå på egne ben og samarbeid ved å delta på en fritidsaktivitet

tommy

26.03.2015 kl.02:57

fina bilder

soljebergman

26.03.2015 kl.07:53

tommy: takk!

Våkenanemone

01.04.2015 kl.22:08

Syns det er bra at flere litt mer alternative måter å leve ta valg på, er litt i vinden. Takk for at du er med og sprer kunnskap om amming, nærhet, respekt og anti-vaksinusl

Vendla

16.05.2015 kl.17:01

Hei, jeg hørte navnet ditt i forbindelse med vaksinedebatten og det er derfor jeg titter innom i dag. Jeg har vært sjokkert over usakligheten i denne debatten både her hjemme og i utlandet. At mange vil påby vaksiner er veldig ekstremt, og jeg er glad for at helseministeren har sagt nei til det. Selv fullvaksinerte jeg alle barna mine, men ikke med glede. Jeg synes IKKE det var riktig å sprøyte inn i dem alle de skadelig og til dels giftige bærestoffene som brukes i vaksinene. Men jeg bodde i sør-europa og opplevde på nært hold hvordan en mangelfullt vaksinert befolkning er utsatt for alvorlige sykdommer (bl.a tuberkulose) -- og selv utsetter andre for sykdommer. Jeg ble kjent med barn og unge som hadde skader eller sykdommer som er utenkelige i Norge. I motsetning til deg mistenker jeg imidlertid at det er bærestoffene i vaksinene som er skadelige, ikke de svekkede eller døde mikro-organismene i seg selv. Søsteren min ble syk av Pandemrix-vaksinen da hun var 45 år gammel, men hun forsto ikke at det skyldtes vaksinen før nylig. 4 år etter vaksinen fikk hun en lupus-diagnose basert på blodprøvene. Men lupus-markørene har langsomt forsvunnet fra prøvene etterhvert som tiden har gått .. I dag mener finske forskere at det er bærestoffene i Pandemrix som er skyld i skadene denne vaksinen etterlot seg. Selv fikk jeg lungebetennelse og ME umiddelbart etter en vanlig influensavaksine, og er fortsatt syk, 9 år etterpå. På grunn av usaklighetsnivået i vaksinedebatten får vi dessverre ikke satt fokus på og debattert det som etter min mening er den verste skandalen med vaksinene, nemlig de skadelige tilleggstoffene og deres påvirkning på folkehelsa.

Skriv en ny kommentar