hits

Nå avslutter jeg med dette?..

23.10.2014 - 10:28 348 kommentarer

Et siste innlegg om mitt syn på vaksiner!
(Husk at dere må ta en titt på artikkelen jeg har lagt ved lenger ned i innlegget.)

Det jeg prøver å fremme er at vi overdriver frykten for sykdommene innenfor barnevaksine programmet.

Ja vaksiner hjelper mot disse sykdommene, ja noen av sykdommene kan ha farlige følge sykdommer men, den store helhet viser derimot at vi klarer disse sykdommene godt under forutsetning at alle faktorer rundt er tilrettelagt, som rent vann, gode helsemyndigheter og generellt godt kosthold.

Jeg vet at mange fyrer seg opp under mitt argument at sykdom styrker kroppen. Det jeg sier er at gjennom et sykdomsforløp hvor kroppen selv gjør seg immun mot syldmmen, er immuniteten for alltid. Med vaksine er den ikke det, og man må fortsette å vaksinere seg livet ut.

Ergo styrker sykdommen kroppen, skaper resistens

Jeg er sikker på at mange av dere voksne som kaster seg over meg ikke har tatt meslingevaksine på noen år?Ergo dere er ikke immune og like smittefarlige som mine barn.

En annen ting med meslinger som mange ikke vet er at utbruddet rundt 60-tallet var nesten over da de begynte massevaksineringen, men forskerne får dere til å tro at vaksinen gjorde underverket. Dette er et fakta!

Dere kan rakke ned på meg så mye dere vil, gi så mange vaksiner dere vil, men så lenge noe er ett fritt valg, kan vi ikke gå på person og si at man skaper helsefarlige trusler. Jeg snakker ikke stygt om dere, så la oss være fair.

Her er en leseverdig artikkel!

http://nyinjeksjon.wordpress.com/2012/03/02/kan-man-stille-sporsmal-vedrorende-vaksinering-mot-meslinger/

Pro-vaksinerings foreldre MÅ lese den, så kanskje dere skjønner litt hvor mine tanker kommer fra.

Ha en god dag alle sammen, la oss snakke om dette om 20 år, og se hvordan det står til med vaksinerte/uvaksinerte barn!

Da har vi alle kanskje flere svar.

348 kommentarer

23.10.2014 kl.10:38

hei

har ikke akkurat fulgt med i denne debatten men måtte bare få si at jeg er uenig med deg.Og jo jeg tror også at kroppen blir mere motstansdyktig etter noe sykdom MEN..hva når rent vann godt kosthold osv ikke er tilstede....okei de barna driter vi i...Å vaksinere hjelper faktisk også de andre barna ikke bare MINE..

og ja mine barn er vaksinerte

Men jeg styrer (så langt) unna influensavaksine

snakkes

soljebergman

23.10.2014 kl.11:18

Anonym: selvfølgelig er det et helt annet spørsmål og en helt annen vurdering i land med mye fattigdom! Eg ble jo ikke født igår! Men dette har jeg også skrevet om i maaaange kommentarer!
Jeg driter ikke i noen barn! Det motsatte! Jeg gjør alt i min makt for å få fokus på barna, det vil du også kunne lese masse om på bloggen! God dag til deg!

soljebergman

23.10.2014 kl.11:18

Anonym: ps leste du art?

Janicke

23.10.2014 kl.12:56

Det hjelper ikke å vaksinere barn som ikke har tilgang til rent vann og mat. Man BØR ikke vaksinere barn som i utgangspunktet har ett dårlig immunforsvar. Da gjør man det bare verre og sjansen for å dø er større! I stedet for å sende ned vaksiner til mennesker i Afrika f.eks så bør de heller få rent vann og mat! Er jo ganske så logisk! Og jeg er HELT enig med deg ang vaksiner Sølje! Jeg vaksinerer heller ikke mitt barn!

Christian Lystad

23.10.2014 kl.20:32

Hei Sølje du er en Fisk

kathrine

23.10.2014 kl.23:48

Hei!

Jeg finner det fascinerende at du refererer til en annen privatpersons blogg når du skal argumentere for dine synspunkter. Særlig når bloggeren selv understreker at "innleggene ikke er å anse som helseinformasjon, ei heller av rådgivende art...".

Ditt argument for at meslinger styrker immunforsvaret og dermed gir immunitet stemmer ikke. Meslinger SVEKKER immunforsvaret. Svekket immunforsvar kan gi diarè, pneumoni mm. Dette vil ikke nødvendigvis ramme DITT barn. Men for din (hypotetiske) niese som ikke er vaksinert pga medfødt hjertefeil, kan dette være langt mer alvorlig.

Er dette "Kjerringa mot strømmen...?":

http://nyinjeksjon.wordpress.com/2012/07/11/studie-fra-2011-bekrefter-nordmenns-konformitet/

Jeg får et inntrykk av at du ønsker å beholde rødstrømpen i deg...slå ut steinerskolehåret...vise at du kan være Mamma som har tid og mulighet til å være der for barna dine når de er syke. ALL respekt for det, Sølje. Virkelig!

Men lytt først og fremst til forsking som er gjort når det gjelder vaksinasjon av dine, våre og alles barn.

Så kan vi godt ta igjen diskusjonen om 20 år. Eller nå; Om 20 år har ikke dine barn har hatt meslinger. Ikke mine heller. Ei heller den hypotetiske niesen din. Fordi jeg, og de fleste andre, ga barna våre vaksinen. Så "slapp" du.

soljebergman

24.10.2014 kl.08:18

kathrine: jeg fikk meslinger selv om "alle" var vaksinert! Hvis disse barnestkdommene er sååååååå farlige, noe de ikke er, hvorfor er vaksineprogrammet frivillig?

Claudia

24.10.2014 kl.08:40

Takk for et interessant innspill i vaksinedebatten.

Det som overrasker meg er hvor lite det er snakk om HVORFOR folk får sykdommene det vaksineres mot. Du er inne på dette - det er manglende hygiene, rent vann og tilstrekkelig behandling i første fase av et eventuelt utbrudd hos den enkelte.

De allerfleste dødlige utfallene av sykdommene vi vaksineres mot er i den tredje verden. Det er der utgangspunktet ligger til rette for veksten av sykdommene. Det er deres begredelige livsgrunnlag innenfor den sektoren som fører til spredning til resten av verden. Kanskje litt som det sies av "Ebola er en fattigmannssykdom".

Kanskje kunne en satsning på å bedre hverdagen til disse menneskene som er utsatt være en adskillig bedre løsning enn å gi de en sprøyte? Hvorfor forblir de i denne situasjonen?

Godt poengtert at vi voksne som ikke har tatt vaksine-oppfriskning på noen år er like smittsomme som de barna som ikke tar sprøyten! Dette har jeg ikke tenkt på :)

Takk for at du velger å stå i stormen i denne debatten. Den er viktig.

Mvh

Claudia.

soljebergman

24.10.2014 kl.08:49

kathrine: jeg har hatt meslinger selv om "alle" var vaksinert!

soljebergman

24.10.2014 kl.08:53

Claudia: takk selv! Blir glad av ord som skrives som et innspill ikke et angrep. Og ja du har helt rett, selvfølgelig er det et helhetlig problem når vi snakker om sykdommer. Som i den art jeg la ut, hvor mangel på a-vitamin er en viktig faktor. Ha en god dag! Lev sunt! Lev godt! Bli sterk! Og takk igjen

Kathrine

24.10.2014 kl.09:22

Smitten har jo kommet til deg fra noen andre da...!?

Vårt vaksinasjonsprogram gir oss 2 doser med mmr; 1 ved 15 mndrs alder og 2 dose ved 12-13 år. Dette gir oss påfyll og sikrer langtidsbeskyttelse. Så ja...jeg ER beskyttet.

Hvorfor vaksinasjonsprogrammet ikke er påbudt er et godt spørsmål!

Mina

24.10.2014 kl.09:24

Takk for at du tar opp dette temaet. Jeg og alle naboungene var også fullvaksinerte, men fikk likevel meslinger. Ikke et eneste barn i min omgangskrets fikk komplikasjoner eller varig men. Helsemyndighetene smører tykt på når de ønsker optimal vaksinasjonsdekning. Om 20 år vet vi hvor mange som fikk komplikasjoner av meslinger og kusma som voksne grunnet svak vaksineimmunitet.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1646939/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8277201

http://www.cbsnews.com/news/does-mumps-vaccine-fade-by-college-years/

http://www.greenmedinfo.com/blog/2013-measles-outbreak-failing-vaccine-not-failure-vaccinate1

Linn

24.10.2014 kl.09:55

Hei Sølje! (for eit nyyyydeleg namn du har, forresten!)

Eg er så einig med deg. For min, og vår del, er det fleire ting som pratar mot enn for å vaksinera. Eg vaksinerte mitt fyrste barn fram til 2 år, ho har vore sjuk sia med luftvegssjukdom INGEN legar finn ut av. Eg er øvertydd om at det kan relaterast til vaksine, med tanke på den informasjonen kring vaksineskade eg har lest og funne.

Minstemann har derimot ikkje fått ein einaste vaksine, og er frisk som ein fisk. Styrer klar det aller meste i barnehagen, utanom ein og annan forkjølelse. Dei andre borna i barnehagen då, som er vaksinerte, kvifor er dei støtt og stadig sjuke? Det stiller eg spørsmålsteikn ved. Kan det ha noko med at immunforsvaret deira ikkje har fått utvikla seg naturleg på grunn av vaksinane gitt via vaksinasjonsprogrammet? Mykje kan tyda på det, og mykje (uavhengig, usponsa) forskning seier det same.

Eg støttar deg fullt ut. I høve meslingar; det er vel svært få som veit at meslingar styrkar huda etter sjukdomsforløp? At dei med soriasis eller atopisk eksem mest sannsynleg vert kvitt dette om dei gjennomgår meslingar, fordi då vert immunsystemet styrka til sjølv å ta knekken på dette?

Me som ikkje vaksinerer borna våre VIL jo ikkje at borna våre skal verta sjuke. Men me fryktar ikkje sjukdommane, fordi me har lest oss opp på kva dei ulike sjukdommane er, korleis dei kan handterast om borna får det og korleis kroppen er ETTERPÅ.

INGEN foreldre vil at borna skal verta sjuke, noko anna er å lyga. MEN, med kunnskap vert me vis! Og med kunnskap kjem styrke.

Stå på vidare, nydelege Sølje!

Venleg helsing din støtteperson i vest - Linn.

Mindanoiha

24.10.2014 kl.11:26

Vi takker deg Sølje fordi du er både flink og modig. Du kan, som svært mange av oss, alltid spre vaksinfo på flere måter dersom du ikke ønsker å engasjere deg med "the nasties". Ikke bry deg om dem, det blir bare negativ energi.

Lykke til og takk for alt du gjør.

soljebergman

24.10.2014 kl.12:02

Kathrine: vaksinen har Madrid på ti år og resistrnsen minker hver gang du tar den. Får du sykdommen er su resistent for ever!

Kathrine

24.10.2014 kl.15:53

De fleste oppnår langvarig, trolig livsvarig, beskyttelse ved 2 doser. Jeg finner ingen fakta om varighet på 10 år. But please share ☺

The Natural

24.10.2014 kl.18:40

Hei,

Jeg synes det er fint at det eksisterer foreldre som evner å tenke selv og ikke legge sine, og sine barns liv i hendene på myndighetene.

Vi har også tatt et valg om å ikke vaksinere, av flere forkjellige grunner.

Jeg tror at folk flest har en overdreven tro på helsevesenet og vitenskapen bak og at dette med vaksiner er som det skulle være skrevet på steintavler og levert rett fra Vårherre himself. Man følger strømmen og gidder ikke å sjekke ut om saker som vedrører ens helse, men kan gjerne bruke mye tid på å finne info om hvilken ny bil som er best. Det er jo så mye penger det dreier seg om, ikke sant? Vel, selsagt betyr ikke penger noe om helsen blir borte og det bitreste av alt må jo være å få et barn helseløs fordi, selv om man tvilte, så vek en etter for presset. Det massive presset fra den kompakte majoritet, for å låne litt fra Ibsen.

Så bare stå på det du tror på, for ditt barns beste :-)

Geir Kjosavik

26.10.2014 kl.11:58

Linn. For det første, anekdotiske observasjoner har ingen verdi i denne debatten. Jeg har vaksinert alle mine tre barn og de har knapt vært borte fra skolen en eneste dag. Det betyr like lite i denne debatten som det du har opplevd. Men, hvor i alle dager har du det fra at meslinger styrker huden? Kan du linke til noen dokumentasjon her?

soljebergman

26.10.2014 kl.12:02

Kathrine: men dosen reduserer sakte men sikkert resistensen, den varer ikke evig!

soljebergman

26.10.2014 kl.12:03

The Natural: tusen takk! Deilige ord!

Geir Kjosavik

26.10.2014 kl.12:04

Den nettsiden som Sølje viser til,er full av en del feil, de vanlige kjepphestene til vaksinemotstanderne - blant annet ser den på dødelighet i stedet for sykdomstilfeller. Nedgangen i dødelighet får man med øket levestandard uavhengig av vaksinering. Ser man derimot på antall tilfeller, så er nedgangen ganske dramatisk rett etter at vaksinen blir introdusert.

Mer om dette her:

http://insideevs.com/wp-content/uploads/2014/07/cherry-black-inferno-red-kia-soul-EV.jpg

soljebergman

26.10.2014 kl.12:05

Mindanoiha: de tar ikke innersvingen på meg nei. Jeg bare undrer meg over mangel på tro på det som er alternativene. Å ikke vaksinere er ikke helsefarlig! Ja kanskje litt fler får meslinger, men av alle! De jeg kjenner dom har hatt meslinger, og det er ikke få, har deg vært uproblematisk.

soljebergman

26.10.2014 kl.12:07

soljebergman: uff sorry alle skrivefeil. Går fort i svingen noen ganger, tre barn, plutselig i full jobb, da har jeg ikke så mye tid å ro til å skrive, men beklager det var ille! Ha ha..... Kan ikke skylde på ammetåken lenger heller!??
Men du skjønte hva jeg skrev?

Geir Kjosavik

26.10.2014 kl.12:08

The Natural, tenke selv er fint om emner der en har ekspertise og erfaring. Tenke selv der man ikke har ekspertise eller erfaring, er nytteløst. Dessverre er det slik at mange blir mer skråsikre jo mindre de vet om et emne. Hvis et av barna dine brekker et bein, lar du da myndigetene ta ansvar, eller finner du på ting selv?

soljebergman

26.10.2014 kl.12:09

Linn: takk! Som jeg skulle sagt det selv!
Visste heller ikke at det styrket huden?
På hvilken måte?
God søndag!

soljebergman

26.10.2014 kl.12:10

Mina: taaaaakk! Alle må lese disse art!

soljebergman

26.10.2014 kl.12:11

Geir Kjosavik: feil! Den var allerede så godt som over, da vaksinen kom!

soljebergman

26.10.2014 kl.12:13

Geir Kjosavik: slutt med dumme metaforer! Vi som er imot uskeptisk bruk av vaksiner er ikke født bak en vogn, vi er bare uenig med deg!
Sier jeg at du driver jeopardy m dine barn fordi du gir vaksiner? Nei!
Jeg bare lufter at det kanskje ikke er så nødvendig som vi tror!

Geir Kjosavik

26.10.2014 kl.12:15

Dersom alle unger i Norge få mesliner, vil én av 3000 dø. Det tilsvarer 20 unger i året. Hvordan føles dere for å være med å kjempe for at 20 barn skal dø hvert år?

soljebergman

26.10.2014 kl.12:19

Geir Kjosavik: det er tall du ikke har belegg for, de tallene er ikke adekvate, de er tatt ut av sammenheng på grunnlag av statistikk på verdensbasis. Grunnet vår generelle godehelse er det du sier feil!
Og barn i dag, kan ikke likestilles m barn på syttitallet. Så vi kan ikke ha konsise statistikker på dagens barn, for det vet vi ikke!
Nok en gang skyter du ut skremselspropaganda. Statistikk er ikke den eneste vei til sannhet!

Geir Kjosavik

26.10.2014 kl.12:19

Nei, sykdommen var IKKE over da vaksinen kom når man set på antall tilfeller, som blir det riktige:

http://www.cdc.gov/VACCINes/vac-gen/6mishome.htm#hadalready

Geir Kjosavik

26.10.2014 kl.12:25

Metaforer? Hor ser du dem?

Nei, mine unger er vaksinert, så det går bra. Jeg var en stund i lokallagsstyret til Barnekreftforeningen. Du kan spørre foreldrene til ungene som må begynne med cellegift før de har mulighet til å bli vaksinert om hva de synes om vaksinemotstanden. Sjansen for å dø av meslinger når du går på cellegift er langt høyere enn 1:3000.

Men - dersom dere ønsker at beflokningen ikke skal vaksinere seg, så ønsker dere implisitt en situasjon som der 20 norske barn dør hvert år.

Geir Kjosavik

26.10.2014 kl.13:55

Niks. 1 av 3000 er hva en ser i vestlige land med levestandard lik vår iflg Wikipedia. Sitter du på andre tall? I såfall hvilke?

Kathrine

26.10.2014 kl.20:37

Anbefaler deg å lese...

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/one-map-sums-damage-caused-anti-vaccination-movement

http://forskning.no/vaksiner/2014/03/mmr-vaksinen-virker-ogsa-mot-diare-og-orebetennelse

Geir Kjosavik

27.10.2014 kl.07:32

Så er vi da enige at antall dødsfall var på vei ned før vaksinen ble innført, men at antall tilfeller ikke begnte å synke før rett etterpå? Hvilket betyr at den statistikken du linker linker til (og somalle vaksinemotstandere bruker) ikke er et argument mot vaksine?

soljebergman

27.10.2014 kl.08:54

Geir Kjosavik: argument eller ei, jeg prøver bare å si at det er ikke så avgjørende om man tar vaksinene og at sykdommene i seg selv ikke er farlige!
Så jeg hører det du sier, og vet de fleste velger det, jeg bare ønsker ikke å gjøre det...
God dag!

soljebergman

27.10.2014 kl.08:55

Geir Kjosavik: metafor:.... Å knekke er ben....

Kathrine

27.10.2014 kl.09:35

DET ER AVGJØRENDE Å TA VAKSINENE!!!!!!...det er jo nettopp derfor vi engasjerer oss her!?

Line

27.10.2014 kl.11:32

Hei Sølje!

Tusen takk for at du er tro mot deg selv og velger og dele! Jeg personlig er både enig og uenig med deg :-)

MEN jeg mener at det å vaksiner sine barn burde være valgfritt, noe det ER i dag. SÅ hvorfor slik heksejakt etter de som velger og ikke vaksinene sine barn.??

Min barndomsvenninne ble lam fra livet og ned etter en mmr vaksine, hun vant mot staten i høyesterett, og fikk erstatning. Hvorfor får vi ikke vite om disse tilfellene på helsestasjonen? Hvorfor blir bildet tegnet så unyansert og med tyngde på skremsel og hersketeknikker mot at vi burde og må gi alle vaksinene?

Jeg bare lurer, og synes det er rart..

Go klem til deg!

27.10.2014 kl.14:06

Line: Du får ikke vite om de tilfellene på helsestasjonen fordi å bli tilkjent en erstatning i rettsvesenet for dette ikke betyr at det er sammenheng mellom mmr-vaksinen og en gitt somatisk eller psykisk konsekvens.

Når man forsker på vaksiner og andre medikamenters mulige bivirkninger skal man kunne påvise at vaksinen eller medikamentet med en gitt grad av satistisk sannsynlighet førte til bivirkningen. Dette krever normalt et stort utvalg pasienter som hhv. fikk og ikke fikk vaksinen/medikamentet. Retten tar ikke nødvendigvis hensyn til denne statistikken, men ser om de som representerer staten kan bevise utover enhver rimelig tvil at vaksinen/medikamentet ikke førte til bivirkningen. Kan de ikke det, kommer denne tvilen pasienten til gode og de blir normalt tilkjent erstatning. Det er mao. ikke ensbetydende med at mmr-vaksinen fører til lammelser.

Altså har den rettsaken og erstatningen ingenting å si for den øvrige befolkningen og heller ingen empirisk verdi når det gjelder mulige bivirkninger.

Bivirkningene til akkurat den vaksinen er for øvrig spesielt godt undersøkt etter den kjente artikkelen som feilaktig (hvor forskeren hadde forfalsket og funnet opp hele datamaterialet) hevdet det var en sammenheng mellom mmr-vaksinen og autisme.

lise

27.10.2014 kl.15:06

Om du hadde bodd i Afrika hadde du skreket etter å fått vaksiner. Om flere hadde vaksinert har ein moglegheit for å utrydde sjukdommane som tek 10 000 vis av liv kvart år! Det er naivt og egoistisk å stole på flokkbeskyttinga..

Dykk er heldige som bur i Norge.

Geir Kjosavik

27.10.2014 kl.16:09

Line. Grunnen til at man ikke blir fortalt om dette på helsestasjonen, er at det ikke er informasjon foreldrene kan bruke til noe som helst. Dette er ett enkeltstående tilfelle av at en person har fått ATM etter at millioner har fått vaksinen. Ingen kunne heller helt sikkert påvise en sammenheng etter ha jeg har lest, men det kunne heller ikke utelukkes. Det finnes alltid "freak accidents" der sikkerhetssystemer virker feil. Folk blir drept av airbags og bilbelter også, men antall liv som reddes, er så stort i forhold, at valget blir enkelt, og det å opplyse om eventuelle farer, vil bare gjøre folk unødvendig usikre.

Sjansen for å får varige men av meslinger er 1:1000, selv i Norge. Av disse dør en tredjedel. Dersom sjansen for å få alvorlige komplikasjoner av en vaksine, er 1:1 000 000, hva velger du?

Heksjejakt og hersketeknikker må du nesten vise meg. Hvis det er det du kaller mine spørsmål til dem som ikke tar samfunnsansvar ved å vaksinere ungene sine, så strekker du begrepene langt. "Herkseteknikk" er et veldig misbrukt begreep, som gjerne brukes mot folk som stiller spørsmål i en diskusjon der den ene parten ikke er villig til å forsvare argumentene sine. Mer om hva hersketeknikker er her : http://no.m.wikipedia.org/wiki/De_fem_hersketeknikker

Geir Kjosavik

27.10.2014 kl.16:18

Sølje: Jeg tror vi har forskjellige definisjoner av "farlig" og "avgjørende". En av 1000 med alvorlige komplikasjoner inkludert hørselskade eller tap av syn og en av 3000 døde er "farlig" og "avgjørende" nok til at jeg melder meg på den samfunnsdugnaden det er å holde meslinger unna Norge. Som sagt før, jeg har opplevd å miste et barn, og det er noe jeg ikke unner noen andre - verken frykten før, eller sorgen etterpå. Dersom synet du fremmer, faktisk fører til at nok foreldre henger seg på ikkevaksinasjonstrenden slik at vi får en oppblomstring av meslinger, så forventer jeg at dere alle sammen drar rundt til disse foreldrene med barn som blir varig merket av mesnlinger og avgir uoppfordret unnskyldning.

Geir Kjosavik

27.10.2014 kl.19:24

Har sett på dette med hud og meslinger. Mens vi venter på at Linn skal komme med en begrunnelse på at meslinger styrker huden, så er det faktisk slik at meslinger gjør psoriasis mindre hissig. Men, det har ingen ting med utslettet å gjøre, bare det at man har antistoffene i blodet. Derfor kan også meslingvaksine faktisk brukes til å begrensen symptome hos psoriaispasienter!

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7080593

Stine P

30.10.2014 kl.02:58

Det finnes mange forskningsrapporter som hevder at det er helsemessig gevinst ved å ha gjennomgått for eks meslinger og kusma:

http://thebeam.org/2014/08/barnesykdommer-kan-vaere-bra-for-ditt-barn/

Gunn

01.11.2014 kl.20:37

Kildekritikk. KIL-DE-KRI-TIKK. Lykke til videre.

Anders

27.11.2014 kl.21:10

Du reproduserer argumenter som fanatiske vaksinemotstanderne har kommet med i alle år og som det er enkelt å finne gode, vitenskapelige svar på om du leter i gode kilder. Det gjør ikke du, men du velger heller å stole på Ragnhild Madsen med bloggen nyinjeksjon. Hun er nok en de fem mest aktive vaksinemotstanderne vi har i Norge.

Du velger altså å ta viktige helsemessige valg på vegne av dine barn basert på ufaglærte konspirasjonsteoretikere.

Å bruke vitenskapelig basert kunnskap mot tro og følelser har jeg dårlig erfaring med i diskusjon med vaksinemotstandere gjennom mange år, men en ting vil jeg si.

Det virker som at argumentet at sykdom gir bedre immunitet enn vaksiner er viktig for deg i ditt valg. Problemet for dine barn i fremtiden er at disse sykdommene ikke finnes i Norge og sannsynligheten for at de får sykdommene og dermed oppnå "bedre immunitet" er veldig liten.

Det som da skjer er at de risikerer smitte på alle framtidige utenlandsreiser til land med dårligere vaksinedekning enn i Norge, og flere av disse sykdommene kan faktisk ha et mer alvorlig forløp for ungdommer eller voksne.

Proargi 9+

27.11.2014 kl.22:26

Godt å se deg på Tv i dag og fortelle om ditt syn! Tusen takk!

Jesus

27.11.2014 kl.22:41

Er du en Struts?

Henning

27.11.2014 kl.23:04

Hei, Bergman, jeg ser du henviser til Ragnhild Madsens blogg og hennes innlegg der. Jeg skjønner godt hvordan du former dine meninger når du baserer dem på slikt. Madsen er en privatperson og en av Norges mest ivrige vaksinemotstandere. Hun har ingen forskermessig bakgrunn for å uttale seg om disse temaene, men er tvert i mot avslørt mange ganger i å ikke forstå det hun skriver, eller at hun henviser til linker som ikke viser det hun påstår.

Det ser man blant annet på de tallene hun legger frem. Dette med å legge frem dødelighetstall for å vise at sykdommene var på vei bort en en klassisk manøver for å antyde at vaksiner ikke har effekt. Ser man derimot på antall sykdomstilfeller ser man en helt annen historie.

Du skriver at meslinger nærmest var borte da vi begynte å vaksinere, og det er altså helt, helt feil.

Se f.eks.: http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/images/measles_incidence.gif

soljebergman

27.11.2014 kl.23:06

Proargi 9+: takk selv!

27.11.2014 kl.23:07

Du ble rimelig parkert av Hege Gjessing idag! Artig!:)

soljebergman

27.11.2014 kl.23:07

Anonym: dine ord.....

soljebergman

27.11.2014 kl.23:08

Jesus: .... Og du Er.... Jesus?.....

soljebergman

27.11.2014 kl.23:10

Henning: unyansert dømming av meg, nei jeg henviser til då mye mer enn det! Åpne øynene i stedet for å tro at samfunnet gir deg den hele og fulle sannhet.... Bare se på det generelle nyhetsbildet..... Vi får propaganda i samfunnets favør og i vårt politiske ståsteds favør, unyansert og til tider direkte uriktig!

Henning

27.11.2014 kl.23:22

Bergman, jeg har lest ganske mye rundt dette temaet, og svelger ikke det jeg leser rått. Det jeg dog ser, er at vaksinemotstandernes argumentasjon holder ikke mål. De kan lett plukkes fra hverandre. Jeg kan uten problemer høre på hva dine hovedargumenter er, så kan vi se på dem. Husk at de tallene Gjessing brukte i dag ikke var på global basis som du mente, det var tall for Norge, før vi begynte å vaksinere.

Kan du i det minste se på den grafen jeg brukte som eksempel og vurdere om det faktisk er slik at meslinger allerede hadde omtrent forsvunnet da de startet vaksinering? Grunnen til at dødeligheten gikk ned var jo bare at vi ble veldig flinke til å holde folk i live. Det er jo ikke noe argument for ikke å vaksinere. Hjerneskade fra meslinger eller et liv i jernlunge etter polio er ikke trivelig selv om man overlever.

Jeg har sett Madsens argumenter over flere år, og hun tar feil når man sjekket opp det hun skriver. Du trenger ikke å tro meg, men å basere ens barns helse på en tilfeldig blogger uten noen faglig bakgrunn virker litt snodig på meg.

Øyvind

28.11.2014 kl.02:57

Bergmann: kanskje du burde prøve å være like kritisk til "dine", som du tydeligvis er til media og regjeringen?

Øyvind

28.11.2014 kl.03:03

"Ergo styrker sykdommen kroppen, skaper resistens"

Jeg har en venninne som fikk en svært kraftig lungebetennelse rett etter konfirmasjonen sin. Hun endte opp med å få lungekapasiteten sin redusert med 50%.

Slutt å glorifisere sykdom. Den gir deg ingen fordeler du ikke også får gjennom vaksiner, og sjansen for alvorlige bivirkninger etter vaksiner er langt mindre enn risikoen for alvorlige bivirkninger, eller dødsfall, fra sykdommene det vaksineres mot. Dette har vi statistikk på, og da hjelper det ikke å kaste rundt seg med anekdoter a la "jammen ungen min har aldri blitt vaksinert, og hun er frisk som en fisk". For hver slik enkelthistorie har du tilfeller som venninnen jeg viste til over.

Ny-injeksjon

28.11.2014 kl.09:39

Kjære Sølje Bergman, du står opp for det du mener, en sjelden vare i et land preget av konformitet :)

http://nyinjeksjon.wordpress.com/2012/07/11/studie-fra-2011-bekrefter-nordmenns-konformitet/

Takk for at du stilte i debatten 27.11.14 hos NRK. At presidenten i legeforeningen avslutningsvis valgte å formulere noe i retning av: "da er vi raskt ute for å ta ned debatten" - synliggjør i beste/verste fall at vaksinedebatt ikke tåler dagens lys. Med frekkhetens nådegaver i god behold; tillater jeg meg å spørre; hvorfor? :)

Jeg har vel egentlig ikke noen tilføyelser til min meslinge-artikkel fra 2012. Da foruten å påpeke at forskningen i all hovedsak stammer fra skolemedisinen selv. De fleste av forskningsartiklene jeg bruker kan gjenfinnes på PubMed. Dersom enkelte er uenige med denne forskningen - finnes det sikkert anledning for å uttrykke sin misnøye direkte til forskerne. Jeg stiller meg dog noe tvilende til hvorvidt en slike henvendelse vil være av nevneverdig fruktbar art. I mellomtiden tillater jeg med å gjøre bruk av forskningsmangfoldet der ute :)

http://nyinjeksjon.wordpress.com/2012/03/02/kan-man-stille-sporsmal-vedrorende-vaksinering-mot-meslinger/

Ønsker alle en sivilisert vaksinedebatt :)

Janette

28.11.2014 kl.11:43

Hei Sølje,

takk for ditt engasjement i denne debatten! Det finnes alltid to sider av en sak og helsemyndighetene har hatt monopol på meninger rundt vaksiner altfor lenge. Det er på tide at folk stiller spørsmål og står opp mot skremselspropagandaen.

Jeg er enig med deg. Jeg har ikke tenkt å gå inn i noen diskusjon med Geir Kjosavik, Kathrine eller andre her som stoler blindt på statlige anbefalinger. Til det er jeg altfor glad i samværet med mine tre barn, venner, yoga og annet som gjør meg lykkelig. Det har ingen hensikt å diskuterere med de mtp retorikken deres, det blir som å diskutere med en stein. Det er flott med saklige debatter, men når det blir personlige angrep på deg og andre som er kritiske til vaksiner, som heldigvis er valgfritt (!), så har denne diskusjonen ingen hensikt. Hvorfor ikke opptre som voksne og bli enige om å være uenige?

Det refereres til forskning på at vaksine virker, men vi glemmer ofte at denne forskningen er finansiert av vaksineprodusentene selv, som får de resultatene de ønsker. Det er tankevekkende at de som velger å vaksinere er livredde for at folk ikke skal vaksinere seg. Hva er da hensikten med å vaksinere seg, dersom en vaksinerer seg for ikke å bli syk? Og hva med våre foreldre? De er ikke vaksinerte.

Vi kan ikke stole blindt på det norske helsevesenet, det er absolutt grunn til å stille kritiske spørsmål her, som i alle bransjer. Jeg er helsepersonell selv og oppfordrer folk til å stille spørsmål. Jeg får stort sett bare fått positive reaksjoner fra helsestasjonene, ved å være kritisk til å vaksinere barna. Tilliten jeg har til folkehelseinstituttet er svekket av mange årsaker, bla grunnet anbefalingen av svineinfuensavaksinen.

Folk kan ikke legge livet sitt i hendene på helsemyndighetene, men selv ta ansvar for sin egen helse. Spis frukt, grønnsaker, grove korn og nøtter, drikk vann og urte the, og ha en aktiv livsstil, gjerne med yoga. Det er et godt grunnlag for å beholde et godt immunsystem. De som ønsker å ta vaksiner gjør det, vi andre nyter valgfriheten.

Ha en fin dag. -Janette

Martin Haugenstein

28.11.2014 kl.11:50

Hei Sølje,

Takk for at du orker å stå opp og si din mening om vaksinesaken. Det er jommen et stort press vi blir utsatt for i dette landet, vi foreldre som faktisk bare takker nei til dette medisinske inngreptet som vaksinering er.

Vi må alle være klar over at statestikk kan misbrukes. Og som vi så på diskusjonen i går ble det hevdet at meslinger tok livet av melom 5- 10 barn hvert år før vaksinering. Det høres jo litt dramatisk ut? Det er jo fordi denne legen plukker ut statestikk som tjener hennes sak. Hun plukker statistikk fra en lengre periode bakover i tid enn det artikkelen til Madsen viser til. Hun klarer å få fram et tall på ca. 3 barn? Så vi bør alle være svært bevisst at både forskning og statestikk kan brukes og misbrukes alt ettersom hva slags resultat man ønsker å se i tabellene.

Problemet med vaksineindustrien er jo nettopp at de har fortjeneste som høyeste mål for sin virksomhet og ikke det å gi barn god helse. De er som all annen industri derfor bare villig til å publisere forskning som taler i deres favør. Statlig sponset uavhengig forskning finnes det dessverre svært lite av. Det er også et kjent faktum at bivirkninger fra vaksinering blir underrapportert. Det er svært vanskelig å bevise at vaksinering er årsaken til at et lite barn dør i krybbedød, at et barn utvikler autisme eller får annen hjerneskade. Men at slike alvorlige bivirkninger forekommer burde jo være ganske innlysende for de fleste.

Man så også hvordan Norske helsemyndigheter var svært raskt ute med å forklare at Pandemrix vaksinen (svineinfluensavaksinen) ikke førte til noen alvorlige bivirkninger. Det var først etter påtrykk fra internasjonale helsemyndigheter at de la seg flate og sa at narkolepsi var en bivirkning fra denne vaksinen. Det ble også rapportert inn 14 dødsfall rett etter vaksinering som ble rapportert inn som en bivirkning av vaksinen. Men det ble vedtatt av europeiske helsemyndigheter at ingen dødsfall vil bli anerkjent som følge av vaksinen. Ok, greit, - så her følger man altså en eller annen slags flertallsbeslutning? Hvor vitenskapelig er det?

Det var også snakk om at norske myndigheter skulle bevilge noen få millioner for å undersøke og følge opp de gravide som fikk vaksinen og deres barn i og med at vaksineprodusentene og myndighetene har startet en ny praksis med å anbefale vaksiner til gravide noe de aldri gjorde bare for noen få år tilbake på grunn av sikkerhets-risiko. Men nå har dette altså blitt vanlig praksis. Denne undersøkelsen ble aldri gjennomført fordi våre myndigheter ikke så at det var noen god bruk av penger. Samtidig som norske myndigheter gir bort flere milliarder kroner i året til vaksineindustrien?

Bare for noen måneder siden var det en senior forsker ved CDC (amerikanske helse-kontroll myndigheter) som sto fram og avslørte at han og forskerteamet hans hadde forfalsket data som omhandlet nettopp bivirkninger av vaksinering. Så da er det kanskje ikke så lurt å ta alt som kommer fra slike instutisjoner som god fisk når vi også vet at de faktisk lever av subsidier fra den industrien de skal overvåke.

Det å vaksinere eller ikke vil alltid være en avveiing. Men ingen skal komme her og fortelle at det å vaksinere ikke kan gi alvorlige bivirkninger, slik som sykdommer også kan. Men hvis vi alle kunne ha en litt mer ærlig omgang med statestikk og holde industrien litt bort fra styrerommene til våre helsemyndigheter så kunne vi kanskje nærme oss et mer riktig bilde av landskapet.

Jeg har selv kommet fram til at det gir mindre risiko å ikke vaksinere sine barn.

eirik

28.11.2014 kl.13:07

Sølje, jeg ser at du sier at barnesykdommer ikke er farlige fordi det gikk helt fint med deg da du hadde meslinger.

I 1980 - før verdensomspennende vaksinasjonsprogrammer ble igangsatt - døde det ett barn pr tiende sekund bare av meslinger. (2,6 mill. i året, de fleste under 5 år gammel)

I dag er dette senket til 0,68 dødsfall pr time. (145 000 i året). Det er beregnet at meslingevaksinen alene har reddet over 15 millioner barneliv siden 2000.

"Measles vaccination resulted in a 75% drop in measles deaths between 2000 and 2013 worldwide.

(..)

During 2000-2013, measles vaccination prevented an estimated 15.6 million deaths making measles vaccine one of the best buys in public health."

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/

Henning

28.11.2014 kl.13:56

Janette, du skriver:

"Det er tankevekkende at de som velger å vaksinere er livredde for at folk ikke skal vaksinere seg. Hva er da hensikten med å vaksinere seg, dersom en vaksinerer seg for ikke å bli syk?"

Du skriver også at du er helsepersonell. Hvis det stemmer, så vet du godt at det finnes tre grupper som kan bli syke, selv om samfunnet ellers er gjennomvaksinerte. Det er barn som er for unge til å ta vaksiner, de som har svekket immunapparat, og de som vaksinen ikke virker på. Det er bl.a. disse man vaksinerer seg for.

Jeg finner det snodig at du som helsepersonell ikke vet dette, og/eller er for egoistisk til å ta dette inn over deg.

Henning

28.11.2014 kl.14:02

Martin Haugenstein: "Problemet med vaksineindustrien er jo nettopp at de har fortjeneste som høyeste mål for sin virksomhet og ikke det å gi barn god helse."

La oss anta at du har rett i at de som jobber i vaksineindustrien er onde mennesker som ikke tenker på barns helse, hvorfor i alle dager skulle de da utvikle vaksiner? Det er mye mer penger i å la barn få meslinger og polio, og så behandle dem i lang tid etterpå. Konspirasjonsargumentet ditt snubler i egne føtter.

Erik Bergh

28.11.2014 kl.14:20

At du er imot vaksine er en ting, men når du sier "Jeg ønsker at barna mine skal ha disse sykdommene" da synes jeg du er en forferdelig person og en forferdelig mor.

Hvilken mor vil at des barn skal ha sykdommer i det heletatt?

Ny-injeksjon

29.11.2014 kl.01:55

Hei, det ble stilt spørsmålstegn ved mitt utsagn angående dødelighet av meslinger de 10 siste årene før vaksineinnføring i Norge. Jeg gjentar min påstand fra artikkelen min underbygget av en kilde fra MSIS/FHI. Det var altså 30 dødsfall av meslinger fra 1961-1970 (man startet vaksinering av 1 åringer i overgangen til 1970 i Norge). Dette betyr at det var 3 dødsfall pr år i snitt de siste 10 årene før vaksineoppstart i Norge. At presidenten i legeforeningen føler behov for å operer med andre tall synes noe spesielt da 60-tallet er det siste 10-året hvor man kan beregne mortalitet av meslinger hos uvaksinert normalbefolkning i moderne tid.

http://www.fhi.no/dav/4eac8908c5.pdf

Henning

29.11.2014 kl.17:57

Madsen, uansett tall er det jo interessant at du vil tilbake til en tid da 3 barn døde i året av en sykdom vi nå har god kontroll over.

Deg om det.

Øyvind

29.11.2014 kl.21:09

Henning: pluss at det ikke er vaksineprodusentene som forteller oss at vaksiner er trygge i første omgang.

Pluss at det å ha profitt som en høy prioritet ikke trenger å bety at de leverer utrygge varer eller tjenester. Det å opparbeide et rykte som ærlig og troverdig, som en som tar sikkerhet og helse på alvor, kan være en veldig god måte å få fremtidige kunder på.

Øyvind

29.11.2014 kl.21:13

"Kjære Sølje Bergman, du står opp for det du mener, en sjelden vare i et land preget av konformitet :)"

Syntes det var veldig mye konformitet i innlegget hennes, jeg. Så ingenting der som jeg ikke har sett fra vaksinemotstandere 1000 ganger før:

-Sykdom styrker kroppen

-Godt kosthold og hygiene er viktigere enn vaksiner

-Meslinger var nesten borte da vaksinen kom

-Fritt helsevalg

-Les denne bloggen som er 100% enig med meg

Det som hadde vært forfriskende, hadde vært om du var kritisk til noe på bloggen du lenket til, eller sa noe sånt som "jeg vet mange vaksinemotstandere mener det og det, men på dette punktet er jeg faktisk uenig".

Konformitet er konformitet, uansett hvem den rettes mot.

Øyvind

29.11.2014 kl.21:14

Apropos konformitet:

http://tjomlid.com/wp-content/uploads/ebola.png

Martin Haugenstein

30.11.2014 kl.02:30

Henning: Nå tror jeg faktisk jeg kan råde deg til å ikke legge altfor mye egne fortolkninger og føleser i mine uttalelser.

Jeg har da virkelig ikke påstått at noen er onde? dette er vel heller barnslige fortolkninger som du selv får stå inne for?

Jeg sier ganske nøkternt at vaksineindustrien har som første prioritet å tjene penger. Det er helt legitimt for en milliardindustri å ha dette som sitt primære mål. Det er et faktum jeg har presisert.

Når det gjelder kalkyle på fortjeneste så tror jeg at jeg med stor sikkerhet kan si at du tar grundig feil. Det ligger svært mye mer penger i å vaksinere alle friske barn, det vil si omtrent 30 vaksiner pr barn i Europa og en god del mer i USA. I USA vet jeg det blir praktisert at industrien plikter å sette av en spesifikk sum pr. solgte vaksine til et fond som skal dekke vaksinebivirkninger, men allikevel ser regnestykkene ganske pene ut for industrien.

I alle fall regnet opp mot de evt. fortjenestene som ligger i salg av medisiner til de barna som blir syke av sykdommene.

Som eksempel kan jeg ta vaksineprodusenten Glaxo Smith Kline som var sterk inni bildet rundt beslutningsprosessen som Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten skulle ta når det gjaldt vurdering av om Rotavirusvaksinen skulle bli en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Jeg tror ikke de hadde jobbet så hardt med sin lobbyvirksomhet mot myndighetene om dette ikke vil gi gode avkastninger. Det viste seg faktisk at avgjørelsen om å innføre denne vaksinen til slutt ble tatt av samfunnsøkonomiske hensyn, - ikke fordi vaksineringen i seg selv vil gi mer helse til barna.

Årlige kostnader over vår skatteseddel blir vel grovt regnet over 90 mill årlig, men det ble vurdert dit hen at det vil gi en samfunnsøkonomisk gevinst grunnet færre sykehusinnleggelser og at foreldrene kan stå i jobben og slippe å være hjemme med syke barn. Så her ble utfallet en win-win situasjon for vaksineindustrien og myndighetene. Så vil tiden vise hvor godt barna kommer ut av dette regnestykket? og hvor mange tilfeller av den alvorlige bivirkningen: tarmvaginasjon som oppstår etter denne vaksinen. Forresten bivirkninger av denne vaksinen ble helt utelatt av kalkylen fordi man anså at det ikke er sannsynlig at noen vil få bivirkninger av denne vaksinen. ????(hm? logisk?)

Så en liten kommentar til ditt siste utspill: konspirasjonsargumentet mitt???

Er det ikke littegranne flaut å komme trekkene med dette loslitte ordet? Kanskje ikke for enkelte?

Alle mine påstander i tidligere innlegg er etterprøvbare, søkbare og kan dokumenteres. Så det er vel heller du som ikke helt klarer å sortere kortene her. Da er det alltid greit å gripe til noen gamle floskler.

Ny-injeksjon

01.12.2014 kl.00:31

Til Henning: Nei jeg vil ikke tilbake til 3 dødsfall pr år. Som jeg tidligere har forklart, bevitnet man på generelt grunnlag en kraftig nedadgående trend for dødelighet av meslinger gjennom hele 1900-tallet. Det er ingenting i materialet til FHI som tyder på at denne utviklingen skulle stoppe brått på 60-tallet. Dødelighet fra 50 til 60-tallet var sunket fra 115 pr 218.660 til 30 pr 196.895 tilfeller. Redusert letalitet for meslinger fortoner seg slik i årene før vaksineinnføring:

1941-50:0,191

1951-60:0,052

1961-70:0,015

Den prosentmessige reduksjonen av letalitet synker med 92,15% i tidsperioden 1941-50 og 1961-1970.

Basert på statistiske veldokumenterte forhold er det sannsynlig å anta at letalitet ville fortsette sin dramatisk nedadgående trend det neste tiåret uten vaksinering. Derimot ser man at det motsatte skjer. Man starter altså vaksinering i overgangen til 1970, hvorpå man ser letalitet øke fra 0,015 på 60-tallet til 0,019 på 70-tallet. Noe som tilsvarer en prosentmessig økning på 26,67%. På 80-tallet er man tilbake på ca tilsvarende nivå som 60-tallet i form av verdien 0,014 tilsvarende 6,67% nedgang fra 0,015.

Det er også verdt å merke seg synkende forekomst av meslinger fra 50 til 60-tallet, riktignok ikke like markant som på 70-tallet etter vaksineinnføring.

Konklusjon: Insidens synker betraktelig etter vaksineoppstart, et forhold man også registrer det siste 10-året før vaksinering. Letalitet for meslinger synker markant før vaksineoppstart, men øker det første 10-året etter vaksineoppstart.

Kan Henning på bakgrunn av de faktiske forhold begrunne hvorfor nedadgående trend i letalitet for meslinger brått skulle stoppe på 60-tallet, samt hvorfor letalitet øker det første 10-år etter vaksineoppstart?

Jf kilde på mitt forrige innlegg.

Til Øyvind: Det fascinerer meg at du fascineres av konformitet.

Henning

01.12.2014 kl.13:49

Først vil jeg gi Ragnhild Madsen (Ny Injeksjon) skryt over å gi meg respons. Hun har blokkert meg fra alle andre kanaler på nettet siden hun ga opp å argumentere mot meg, og mine påpekninger av at hun linket til studier hun åpenbart ikke hadde lest og gjerne konkluderte med det motsatte av hennes argument.

Det er også positivt at du anerkjenner moderne medisins evne til å holde svært syke barn i live.

Til saken, og der antar du svært mye.

"Basert på statistiske veldokumenterte forhold er det sannsynlig å anta at letalitet ville fortsette sin dramatisk nedadgående trend det neste tiåret uten vaksinering."

Hvilke "statistisk veldokumenterte forhold" baserer du dette på, Madsen? Kilder? Utviklingen viser at omtrent noen promille av de som får meslinger dør av det, i vestlige land. Så fremt du ikke mener at vaksineringen forårsaker dødsfall, så ser vi hva fasiten er. Vi trenger ikke å anta at dødshyppigheten ville gått ned til null, som du antar.

Du regner også med en hyppighet med mange desimaler, basert på et veldig lite antall, noe som vel tyder på at statistikkunnskapen ikke er helt på plass, men det får vi bære over med. (Å få et tall med 4 gjeldende siffer ut i fra opplysninger med 2 gjeldende siffer er f.eks. slikt man lærer å unngå i grunnkursmatematikk på videregående.)

Du forsøker å gjøre et argument ut av at med 30 dødsfall på 60-tallet og 22 på 70-tallet, da med langt færre tilfeller, så er det noe suspekt på gang. Dette er kirsebærplukking så det holder. Det skal ikke mer til enn at bare 17 heller enn 22 døde på 70-tallet for at letaliteten skulle være den samme som på 60-tallet. Å kalle dette en økning er litt enkelt.

Det man ser av klar utvikling er at barn i Norge har sluttet å få meslinger i Norge, og dermed sluttet å dø eller å få hjerneskader etter innføring av vaksinen.

(FHI skriver selv at i de 15 siste årene før innføring av vaksine var det 20-30 tilfeller av alvorlig encefali forårsaket av meslinger hvert år. Det er ikke en helt utrivelig bivirkning.)

Insidensen økte utover hele 1900-tallet før den plutselig møtte veggen på 70-tallet.

Man ser videre noen utfordringer i tallforståelsen i denne replikken: "Det er også verdt å merke seg synkende forekomst av meslinger fra 50 til 60-tallet, riktignok ikke like markant som på 70-tallet etter vaksineinnføring."

Dette nevnes selvfølgelig igjen for å antyde at meslinger var nedadgående, selv uten vaksiner. Stemmer det da?

Tallene for insidens i tiårene er disse:

1931-40 105 430

1941-50 164 275

1951-60 218 660

1961-70 196 895

1971-80 112 985

Det man ser er at tallen gikk marginalt ned fra 50- til 60-tallet, men at det skyldes i hovedsak at 50-tallet var svært grimt, med en stor økning fra de foregående tiårene. 60-tallet var fortsatt et "topptiår" relativt til de andre tiårene, bl.a. med nesten dobbelt så mange tilfeller som på 30-tallet. Er ikke argumentet at levestandard tar knekken på sykdommer, Madsen?) Utviklingen på 70-tallet derimot var dramatisk.

Opphenging i enkeltpunkter på statistikker er standard prosedyre for vaksinemotstandere, og jeg kan ikke annet enn å anbefale litt grunnleggende innføring i statistiske metoder, Ragnhild Madsen.

Christian Kjellmo

01.12.2014 kl.14:20

Ragnhild Madsen:

Meslinger kan drepe på flere mulige måter.

Den vanligste årsaken til død var tidligere lungebetennelse som er en veldig vanlig komplikasjon til meslinger. Her hadde man et betydelig fall i dødelighet grunnet bedre levevilkår i løpet av de første 50-årene av 1900-tallet, men fremdeles var det noen hundre som døde pr. år. Så kom antibiotika og etterhvert intensiv- og respiratorbehandling som gjorde at man klarte å dra enda flere gjennom alvorlige forløp med lungebetennelse som tidligere ville tatt livet av barna. Men selv med maks innsats idag vil man ikke klare å berge alle.

Meningoencefalitten (Hjernehinne- og hjernevevsbetennelsen) er heldigvis en sjeldere bivirkning, men den har vi ingen god behandling for den dag idag. Dette tar også liv, eventuelt kan man ende opp med alvorlige, livsvarige skader som døvhet eller mental redarasjon.

SSPE - subakutt skleroserende pan-encefalitt er en forferdelig langtidskomplikasjon som kommer 7-10 år etter at man har hatt meslinger hvor hjernen mer eller mindre spises opp av en betennelse man heller ikke har behandling for. Denne er også dødelig. Heldigvis sjelden.

Uansett hvor friske barna er og hvor godt helsevesenet er så vil det dø barn om man har meslinger i samfunnet. Noen får en så alvorlig lungebetennelse at man ikke klarer å berge dem, selv med respirator og antibiotika. Andre får hjernehinne/vevs-betennelse som vi ikke har behandling for og en liten, tredje gruppe får SSPE.

Om det vil dø 3, 5 eller 10 pr. år er jo uansett også bare en del av bildet. Man skal være temmelig fanatisk vaksinemotstander for å ønske seg tilbake til en tid med tusenvis av sykehusinnleggelser, alvorlige lungebetennelser, barn på intensivavdelinger og barn med livsvarige hjerneskader. Historieløsheten er helt utrolig.

Tallene du legger fram er jo ettertrykkelig bevis at vaksinen fungerer suverent godt - fra 100,000-vis av tilfeller pr. år til omtrent 0 på kort tid etter at MMR-vaksinen ble innført.

Merethe Dahl

01.12.2014 kl.19:05

"jeg har hatt meslinger selv om "alle" var vaksinert!" Sier du, Bergman. Vel, siden meslingevaksinen kom til Norge i 1983, og du var født på midten av 70-tallet, så hadde du vel meslinger lenge før "alle" ble vaksinert. Du kan ikke for alvor mene at noen kjøper dette som argumentasjon? Jeg hadde også meslinger før det kom en meslingevaksine, betyr det at vaksinen ikke virker? Nei, nå må du jammen gi deg. Dette er jo løgn fra din side, SELVFØLGELIG hadde du meslinger! Fordi det ikke fantes vaksine tilgjengelig da du var barn. De fleste av oss hadde det, på den tida. :)

Christian Kjellmo

02.12.2014 kl.10:33

"100,000-vis av tilfeller pr. tiår (i Norge)" skal det stå.

soljebergman

02.12.2014 kl.12:05

Merethe Dahl: Det er alltid litt artig når hissige mennesker påberoper seg en sannhet som ikke stemmer! Det sier jo litt om innstillingen vi viser når noen mener annerledes enn en selv. Merethe, jeg hadde meslinger i 1990, 15 år gammel, så jo, de fleste hadde fått vaksiner,og mange som hadde vaksinen fikk likevel meslinger.
Hvis du leser deg opp på tidsepokene meslinge-epedemiene var hissigst ser du at det har klar link til nedgangstider, krig, hungersnød osv. I u-land er de ekstra eksponert pga underernæring, dårlig vann, hlsesystem osv?.så jeg påberoper meg faktisk enn viss relevans i mitt syn og mine argumenter!
Ha en god fordomsfri dag!

Henning

02.12.2014 kl.12:52

Bergman, rundt 1990 døde det 1 million barn av meslinger hvert år på verdensbasis.

Du var en av de som overlevde. Som Christian Kjellmo nevner, så klarer man ikke å berge alle barn selv i den vestlige verden. Spørsmålet da er hvorfor man skal ta risikoen. Hvorfor gamble med sine egne og andres barns helse? Antall barn som dør av vaksinen er null. Hva er egentlig argumentet mot å ta vaksinen? Har du forresten lest Roald Dahls beskrivelse av sin datters død av meslinger?

B.F.

02.12.2014 kl.18:38

Sølje, du ønsker oss en god fordomsfri dag, og da tolker jeg det slik at du regner deg selv som fordomsfri.

La oss derfor ta tak i ditt siste argument for å teste om din fordomsfrihet virkelig holder mål. Du skriver at meslinge-epidemier har en link til nedgangstider, krig og hungersnød. Jeg prøver å være fordomsfri, og finner da ut at du har helt rett, det er en klar korrelasjon. Et ferskt eksempel er meslingeutbruddene vi nå ser i Syria som herjes av borgerkrig, og det er liten tvil om at befolkningen her er utsatt for krig og hungersnød.

Men kan vi da trekke en direkte sammenheng mellom krig/hungersnød og meslingeutbrudd? Eller skal vi være så åpne og fordomsfrie at vi leter etter andre sammenhenger som kan forklare sammentreffet? Kan man i all sin fordomsfrihet utelukke at disse utbruddene har noe med at vaksinasjonsprogrammet har stanset helt opp i landet? Og hva kan det bety at man i Tyrkia hvor man har gode forhold mht. helse og sanitær opplevde en 1000-dobling av meslingetilfeller etter at uvaksinerte flyktningebarn kom over grensen fra Syria?

Du skriver også at utbruddene i fattige land skyldes dårlig helse og sanitære forhold. Hvis vi fordomsfritt skulle prøve å finne årsaken til at polio har eksplodert i Nigeria ville det altså være fordomsfritt å se både på disse faktorene og på vaksinedekningen. Tar du utfordringen med å sjekke opp i disse forholdene og vente med å konkludere til du har fått fakta på bordet?

soljebergman

02.12.2014 kl.20:15

B.F.: jeg gir polio vaksine til barna, og du har rett, ikke alle utbrudd skyldes det jeg nevnte, bare at det ofte har en sammenheng når mennesker dør av meslinger. Jeg snakker heller bare ikke om denne vaksinen men om alle 12 vaksiner som er i programmet! Jeg er skeptiker ikke motstander. Jeg kan se nødvendighet av vaksinasjon når dem generelle levestandarden er lav, men jeg skulle ønske fler kunne gjennomskue at dette også har samfunnsøkonomisk vinning! Sykdom er aldri bra for økonomien, hverken hos barn eller voksne. Derfor pumper de oss m medisiner og vaksiner, og bruker ekstremtall og skremselspropaganda som overbevisning. Vi må nyansere vaksine spørsmålet, og det ser jeg alt for lite av på denne bloggen, og i samtaler jeg har. Men overraskende mange, også innenfor skolemedisin helsesektoren sier seg enig at en sunn skepsis til vaksineprogrammet er høyst nødvendig.
Jeg skuler ikke på de dom gir vaksiner, jeg spør og mener er det virkelig så nødvendig å ta alle? Som små barn? Kan msn vente? Kan man gi noen og ikke alle? Kan man se verdi i sykdomsforløp?
Meslinger vil alltid eksistere men færre og færre vil oppleve et dødelig utfall fordi vi kan behandle!

soljebergman

02.12.2014 kl.20:16

Henning: men antall barn som får bivirkninger, fatale sådanne, er ikke null......

soljebergman

02.12.2014 kl.20:17

Henning: og hvor er ditt fakta om at ingen som har fått vaksine har mistet livet?
Tror du virkelig legemiddelindustrien serverer oss disse tallene?

soljebergman

02.12.2014 kl.20:22

Øyvind: jeg er ingen vaksine motstander, men jeg er skeptisk! Skeptisk til antall vaksiner, skeptisk til når de blir gitt, skeptisk til bivirkningene vi ser. Jeg har gitt barns to vaksiner, men ikke før fylte to år. Stivkrampe og polio. Jeg blir litt oppgitt over feilsitering, unyanserte angrep og meninger som ikke har rot i det jeg har sagt og skrevet.
Så ja! Jeg er nok skeptisk til hva vaksine motstandere sier også, og til hva pro-vaksinadjons siden sier. Jeg setter dem ikke opp mot hverandre jeg bare ytrer min skepsis rundt dette temaet!

B.F.

02.12.2014 kl.21:07

Mens vi snakker om å være fordomsfri så kunne du kanskje ha lempet litt på din forestilling om at alle som forsvarer vaksiner ikke vet at vaksiner også gir samfunnsøkonomisk gevinst. Dette kjenner vi godt til, men vi ser heller ikke noen stor konspirasjon i dette, og jeg tror også at de fleste borgere finner det positivt at det går bra med sitt lands økonomi. De fleste vaksinerer seg for å beskytte seg selv og andre, men at samfunnet sparer penger er jo en hyggelig bonus. For alle som er selvstendig næringsdrivende vil det være personlig økonomisk gevinst i å unngå fravær pga. sykdom hos barnet som enkelt kan unngås ved vaksiner. Det betyr fortsatt ikke at de bare vaksinerer sine barn av økonomiske årsaker.

Alle håper selvsagt det du skriver, altså at færre og færre vil dø av meslinger, og - tilgi meg - jeg er faktisk så naiv at jeg til og med tror at de fleste som jobber for legemiddelselskapene håper det samme.

Jeg ser at det er stor uenighet i tråden her om hvor mange som dør av meslinger i vestlige land, men uten å gå inn på disse tallene spør jeg deg rent hypotetisk: Hvis det faktisk stemte at 1 av 3000 barn som får meslinger i Norge vil dø, ville det da være fornuftig å vaksinere? Og hvor langt ned mener du dødsraten må komme før det ville være forsvarlig å ta meslingevaksinen ut av et lands vaksinasjonsprogram?

Henning

02.12.2014 kl.22:45

"Henning: men antall barn som får bivirkninger, fatale sådanne, er ikke null......"

Har du noen kilder til dette, Bergman?

Når det gjelder antall barn som har dødd av meslingevaksinen kan jeg henvise til dokumentet fra FHI som Ragnhild Madsen serverte. Det er da slett ikke legemiddelindustrien som står bak slike statistikker.

Marianne

04.12.2014 kl.09:47

Jeg lurer på:

Hvorfor er det mye verre å ta vaksine enn å la seg behandle av medisiner ETTER at man har fått en sykdom? Begge deler er legemidler, "unaturlig" og sørger for mer penger til legemiddelindustrien.

Skulle man vært konsekvent i logikken burde man som vaksinemotstander også vært mot medisiner generelt.

Og hvordan forklarer du at Folkehelseinstituttet har en helt annen historie om meslingvaksinen? http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6493&Main_6157=6287:0:25,5501&MainContent_6287=6493:0:25,6826&Content_6493=6441:68700::0:6446:17:::0:0

Tror du at staten dytter på folk unødvendige vaksiner for at legemiddelindustrien skal tjene mer penger?

Anne

06.12.2014 kl.19:38

Forskning og vitenskaplige bevis skal man ikke stole på! Kan ikke begripe at noen vier sitt liv til slik løgn og fanteri. Atpåtil tjener de penger på det. Komme med påstander og forskingsbasert fakta? Skjønner ikke at noen kan tro på dette. Nei, la alle barn gå uvaksinerte og la sykdommene herje naturlig. Da vil vi også få bukt med overbefolkningen på jorden og alt kan gå sin naturlige gang. Det ville vært mye bedre om vi bare hadde brukt naturmedisin istedet for denne koktailen med kunstige og kjemiske tilsetningsstoffer. Hvilken vakker og harmonsik verden vi da kunne levd i. Ingen medisiner eller forskningsbasert vis vas. Det vi trenger for å bevare det natulige grunnlaget for menneskeheten er riktig kost og frisk luft. Fittest of the survival.

Henning

14.12.2014 kl.17:08

Les dette, er dere snille, Sølje Bergman og Ragnhild Madsen:

http://www.nrk.no/ytring/sysken-som-manglar-1.12081789

Geir Kjosavik

15.12.2014 kl.11:14

Denne kronikken setter skapet der det skal stå. "Usolidarisk" synes jeg er rett ord på den egoistiske avgjørelsen det er å ikke delta i fellesdugnaden det er å holde befolkningen frisk.

http://www.nrk.no/ytring/sysken-som-manglar-1.12081789

Geir Kjosavik

18.01.2015 kl.10:38

Jeg ser at du har sluttet å diskutere din usolidariske avgjørelse om å ikke vaksinere barna dine. Betyr det at du er tom for argumenter, eller betyr det at du har blitt ditt samfunnsansvar bevisst?

Les denne: http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Lege-skriver-Et-barn-dode-forgjeves_-fordi-foreldrene-hans-ikke-trodde-pa-vaksiner-7864123.html

Den dagen vi får det første meslingedødsfallet her i landet, bør du tvinges til å stå frem på TV, se foreldene i øynene og si unnskyld for at du var med på å ta livet av barnet deres.

18.01.2015 kl.15:10

anti-vaksine = pro-barnedød

soljebergman

18.01.2015 kl.18:14

Geir Kjosavik: drøyt å si, lett å skrible ned.....

soljebergman

18.01.2015 kl.18:15

Anonym: ....... Tankeløst skrevet

Geir Kjosavik

08.02.2015 kl.10:15

Så hva blir det til? Har du gått tom for argumenter eller har du kommet på bedre tanker siden du ikke publiserer kommentarer til denne tråden lenger?

Kathrine

08.02.2015 kl.19:27

Utbrudd av meslinger i fornøyelsesparker...

Frykt for utbrudd ved større arrangementer som Superbowl...

Redusert flokkimmunitet...

Økt dødelighet...

Anti-vaksinasjonsprogrambølge...

1+1=....3?

Silje Grytten

12.02.2015 kl.12:51

Jeg ble overrasket når jeg så TV2 saken. Jeg trodde ikke vi hadde "Jenny McCarthyer" i Norge og at problemet med vaksinemotstand var isolert til noen små, eksentriske miljø. Men når profilerte mennesker som dere begynner å spre avlorlig dissinformasjon forkledd som tvil og omsorg blir jeg styrket i troen på at vaksinasjonsprogrammet må bli obligatorisk som i USA. Dog uten alle smutthullene de har. Jeg er sikker på at dere mener det godt, men det dere driver med er veldig farlig så det er bedre hvis samfunnet fjerner muligheten deres til å ta så farlige valg på vegne av barn og folkehelsen forøvrig. Til sammenligning kan ikke foreldre nekte barn medisinsk hjelp som blodoverføring eller cellegift hvis det trenger det. Å nekte vaksinasjoner av uskyldige barn faller i samme kategori. Folk flest er helt uten kompetanse på å ta så viktige avgjørelser, og derfor er det egentlig meningsløst at man har muligheten. Barna deres og andres barn kan bli syke og dø som følge av ukloke avgjørelser, det bør ikke samfunnet tillate. 122 000 dør av meslinger hvert år, og det er bare et spørsmål om tid før dere har liv på samvittigheten i Norge også. Jeg håper forøvrig dere har endret holdning av den overveldende mengden forskning som slår fast at vaksiner er ufarlige og virker, og at dere ikke lenger lar dere lure av "artikler" lik den du deler over her og andre falsum av rapporter. Lykke til med å ta bedre helsevalg for familien i fremtiden, og bruk gjerne din offentlige stemme til å noe viktig som å trekke tilbake hva du har sagt om vaksiner til nå.

Med vennlig hilsen Silje

Nyinjeksjon

12.02.2015 kl.15:10

Jeg har skrevet litt mer om meslinger siden sist. Denne gangen har jeg tatt for meg blant annet uheldig aldersforskyving samt dødelighet av meslinger, med omfattende tallgrunnlag fra Storbritania de siste 20 år. Jeg viser avslutningsvis til forskning som ser på autisme og spesifikke autoimmunstoffer mot sentralnervesystemet i kombinasjon med immunstoffer mot vaksinespesifikt meslingevirus:

"Av omkring 96.500 tilfeller finner vi at 3 døde som følge av akutt meslinginfeksjon. En var medikamentelt immunkompriert, en hadde medfødt immunologisk sykdom og var uvaksinert, samt et tilfelle av komplisert utfall med pneumoni. De resternde hadde langtidsfølger av meslinger ervervet på tidliger tidspunkt. Altså en dødelighet på omring 1 av 30.000 tilfeller"

"Aldersforskyvning er tydelig i statistikk fra Beijing fra 1957 til 2011. Man kan se hvordan meslingtilfellene er forskjøvet til nye sårbare aldersgrupper i form av spedbarn under 1 år, hvor denne tendensen er økende. Det fremkommer også hvorledes voksne i hyppigere grad rammes, det er tvilsomt at dette kan taes til inntekt for vaksines holdbarhet i et immunologisk perspektiv. Minner om at gjentatta forskningsrapporter har vist hvordan vaksineimmunitet er svak. Vaksinasjonsdekningen i Beijing er på 95-99%, den er med andre ord optimal"

https://nyinjeksjon.wordpress.com/2015/02/06/meslinger-dodelighet-og-synnsynlighet-for-bekjempelse/

Geir Kjosavik

12.02.2015 kl.17:26

Jeg prøver å poste et Facebook-innlegg fra en fortvilet mor som kan ha et lite barn som kanskje har meslinger, men det ser ut som du har sperret for nettlinker i kommentarfeltet. Det ligger på profilen til Jennifer Hibben-White - bare søk henne opp på Facebook. Som en forelder som har mistet et barn i sykdom, kan jeg virkelig kjenne redselen hennes. Vaksinemotstanderene, som er ansvarlige for dette her, burde skamme seg - virkelig! Det gjelder deg også, Sølje.

Christian

12.02.2015 kl.17:55

"MMR-vaksinen er tull. Jeg er av den oppfatning at alle sykdommer dør ut av seg selv til slutt."

Javel.

Les dette: "The disease seems to be making a comeback in the US. Last year, the New England Journal of Medicine reported that there were more measles cases of measles in 2014 than during any year in the past two decades." http://www.vox.com/2015/1/22/7871975/measles-outbreak

farmasøyt

12.02.2015 kl.18:42

At du sier det du sier viser at du ikke har mye kunnskap om sykdommer og sykdomshistorie. Helt utrolig at det går an å være så trangsynt!

12.02.2015 kl.18:58

Det du driver med setter ditt og andres barn liv i fare! det er din fordømte plikt å ikke la deg drive av skremselspropeganda og påvirke andre i den grad der de vurdere å sette sine barns liv i fare.

Geir Kjosavik

12.02.2015 kl.23:56

Hvorfor har du meldt deg ut av debatten?

Even sveev

13.02.2015 kl.00:17

Rinderpest (meslinger på storfe) kom til Eritrea i 1887. Når utbruddet gav seg 20 år senere hadde mer enn 90 % av Afrikas husdyr og over 80 % av den ville faunaen forsvunnet. Det var hungersnød på hele kontinentet sammenhengende i over ti år, og drikkevannet var forgiftet av døde dyr. Maisaifolket døde nesten helt ut. I Eritrea, der sykdommen startet, døde 95 % av husdyrene i løpet av det første året. Nesten hele landets befolkning sultet i hjel. Verden har aldri sett en større humanitær eller økologisk katastrofe.

Rinderpest ble erklært utryddet på verdensbasis i 2011, etter et vaksineprogram som ble startet av FN i 1960. Siden rinderpest skyldes det samme viruset som gir meslinger hos mennesker ? det smittet fra storfe til menneske på 1100-tallet ?, ville det vel vært bedre å bare la det herje? Det eksisterte vel for en grunn?

Øyvind

13.02.2015 kl.17:40

Ser du skriver at sykdom til slutt dør ut av seg selv. Regner med at du er for å legge ned Brannvesenet, siden alle branner til slutt slukker av seg selv, uten menneskelig inngripen?

Påsan

13.02.2015 kl.21:35

Sølje Bergman sier: "Jeg er nok skeptisk til hva vaksine motstandere sier også"

Jasså? Er det derfor du linker til en side skrevet av den rabiate antivakseren Ragna Madsen?

Moradi

14.02.2015 kl.11:44

Det er synd det ikke finnes en vaksine mot dumhet, men du hadde vel nektet å ta den så det ville jo ikke hjulpet stort uansett. Det er stor forskjell på å ha et åpent sinn og ha hull i hodet. Jeg kan bare ønske deg og dine likesinnede riktig GOD BEDRING!!

Geir Kjosavik

14.02.2015 kl.12:11

En ting er å stå fram på TV og snakke skråsikkert om ting som er feil og som en ikke har kunnskap om. Det er misbruk av ytringsfriheten til å dumme seg ut. Det å ikke stå i debatten som følger i kjøvannet, er feigt. Fordommer som spres på nett skal ikke ties ihjel, men dras frem i lyset og diskuteres i alles påsyn. Du umuliggjør dette når du springer og gjemmer deg.

BareJan

15.02.2015 kl.15:18

Du hen viser altså til en pseudo-vitenskaplig blogg skrevet an en ANONYM person!? Kjære vene, har du absolutt ingen begrep på kildekritikk, kritisk tenking og vitenskaplig metode? At du i det hele tatt grunngir ditt standpunkt ut av dette sier absolutt alt! Dette er som å si at en ukjent blogger sine uvitenskaplige tanker om et alvorlig tema må likestilles med folk som faktisk har kunnskaper om et tema, og i tillegg legger vitenskaplige metodikk til grunn. Dette er så alvorlig galt at jeg blir sjokkert over idiotien i det hele. Dette viser hvor viktig det er å få kritisk tenking om mer naturfag generelt inn i skolen!Du får virkelig håpe at ditt uvaksinerte barn lærer mer enn deg i løpet av sitt liv, og vaksiner sine barn.

Jostein

15.02.2015 kl.17:44

Heisann,

En lege jeg kjenner privat fortalte at hun hadde fått tilbake en epikrise på en av sine pasienter som hadde vært til MR-undersøkelse av kraniet for en lidelse som ikke har noe med vaksiner å gjøre (jeg fikk ikke vite hva). I epikrisen fra sykehuset var det imidlertid også nevnt at hjernen til pasienten hadde betydelige mengder arrvev, forenlig med alvorlig sykdom av meslinger tidligere i livet. Min venn legen hadde da spurt pasienten om hun hadde hatt meslinger, og fått vite at vedkommende hadde vært svært syk da hun var ca. 7 år gammel. Da MR-undersøkelsen ble gjort var pasienten over 60, men arrvevet var altså fremdeles synlig. Vi snakket litt fram og tilbake om hva konsekvensene kan være av arrdannelse i hjernen hos barn, og legen mente det var betydelig risiko for at det ville hemme den kognitive utviklingen hos barn. Jeg vet ikke hva som er riktig, men oppfordrer deg til å undersøke siden du virker som en som er genuint interessert i å ha best mulig informasjon.

Vennlig hilsen,

Jostein

Ottar

15.02.2015 kl.22:18

Det er ikke nødvendig å snakkes om 20 år. Du kan gå 20 år bak i tid istedenfor. Da ser du effekten av vaksiner. Se på de store vaksineprogrammene som har vært kjørt i 3dje verden, mange barn slipper å dø av sykdommer vi er blitt kvitt.

Forskere verden over har kjørt utallige analyser av dataene. Ikke sett likhetstegn mellom grundige matematiske analyser av enorme datamengder og din og noen få andres magefølelse.

Tenk deg godt om før du sprer rykter og usannhet. Det er ingen sannhet bare fordi du syns det er riktig eller fordi det passer med ditt livssyn/filosofi. Du er på en farlig vei og dessverre vil noen høre på deg og deres barn eller andres barn vil dø.

Viten trumfer alltid tro!

16.02.2015 kl.05:54

dere pro sykdom folk har ikke lov å kalle dere skeptikere fordi skeptikere endrer tankegangen sin når de bli møtt med motbevis og fakta,dere går jo bare å søker på uvitenskapelige sider med folk i tinnfoliehatter som tror på alt men ikke vet noe som helst... Dette er en sann skeptiker i aksjon som stiller kritiske spørsmål til personer med KUNNSKAP om og doktorgrad innen emnet sitt (http://youtu.be/79UlXgoQwGk) og ikke "jeg søkte på vaksiner på Google og fant 30.000.000 vitenskapelige dokumenter som fortalte at jeg hadde feil i min skepsis, men 30 blogger som solgte c vitaminer bekreftet det jeg trodde fra før...."

Geir Kjosavik

17.02.2015 kl.10:51

Du sier til TV2 at "Jeg er av den oppfatning at alle sykdommer dør ut av seg selv til slutt." Hvilke fakta baserer du denne oppfatningen på?

Geir Kjosavik

22.02.2015 kl.18:46

Det virker aom Sølje Begmann har gått og gjemt seg i stedet for å stå i en debatt om et emne der hun verken har kunnskp eller gyldige argumenter. Ikke særlig elegant, men sikkert et lurt trekk.

soljebergman

22.02.2015 kl.19:30

Geir Kjosavik: KJÆRE GEIR OG ALLE DERE SOM ER UENIG MED MEG!
Nei, jeg har ikke gjemt meg, tvert om!
Jeg er en av veldig få som offentlig står frem og tør å si meningen min!
For de som har fulgt med så var jeg i de fleste mediakanaler uken før vinterferien hvor jeg ganske tydelig ga uttrykk for at jeg er klar over at jeg sier "imot" vitenskapen.
Men vitenskapen er bare sann pr i dag, og lite vet vi hva som skjer i neste generasjon med alle vaksiner, medisiner og kjemikalier vi stapper i oss og barna.
Jeg skal skrive et innlegg til og da vil jeg snakke helhetlig, ikke bare om en vaksine som de fleste har hengt seg opp i.
For det er summen av ukritisk bruk av medisin med støtte fra vitenskapen jeg er skeptisk til, de kan og vet mye og det er mye jeg også er enig i, men ikke alt.
Så jeg håper at dere voksne som skriver stygge kommentarer og hetsing av meg som person heller prøver å si noe konstruktivt eller spørrende.
For det jeg gjør er å stille spørsmålstegn til visse vaksiner, frivillige vaksiner.....
Og jeg trenger ikke bli stemplet som potensiell barnemorderske av den grunn.

Geir Kjosavik

24.02.2015 kl.10:34

Så fint at du fremdeles vil debattere. Denne kampen er viktig for meg som har mistet et barn i sykdom - og spesielt siden en 18-måneder gammel gutt akkurat døde av meslinger i Tyskland- Her har to foreldre opplevd at verden har rast sammen og forstår ikke hvordan de skal klare å leve videre. JEG VET hvor vondt de har det. Det har du ingen mulighet til å forestille deg.

http://www.nrk.no/verden/stort-meslingutbrudd-i-tyskland-1.12225200

Dette som følge av en epidemi som dine meningsfeller i pro-sykdomsgjengen har fremkalt. Det provoserer meg ganske voldsomt at tilsynelatende oppegående voksne mennesker synes det er greit å inndirekte sette ikke bare sine egne, men også andres barn i fare som en følge av egne, egoistiske valg.

Siden du ikke har gjemt deg, kan du da svare på:

1. Hvilke fakta du støtter deg på når du sier at "alle sykdommer dør ut av seg selv til slutt"?

2. Hva er det av det overlege ved folkehelseinstituttet, Greve-Isdahl sier i denne artikkelen, du er uenig i?

http://www.ba.no/Vaksineskeptikere_mot_vaksinelegen-5-8-25390.html#/responses/13604000

Alexa

24.02.2015 kl.19:09

Å, herregud.

Neineinei.

For det første er innleggene dine fulle av feil. Vi kan jo ta et eksempel:

"Det jeg sier er at gjennom et sykdomsforløp hvor kroppen selv gjør seg immun mot syldmmen, er immuniteten for alltid"

For det første, ved f.eks sykdommer som meslinger, vil ikke dette være tilfellet. Vaksinen er velutprøvd, og kommer med færre og langt mindre komplikasjoner enn selve sykdommen. Forøvrig kan disse følgesykdommene være ganske ille.

Men nok om det- jeg håper du leser dette- jeg gir litt blanke i om den blir publisert eller ikke:

Jeg vil fortelle deg en liten historie, om lille Nils. Nils har hatt en alvorlig sykdom, og kan følgelig ikke vaksineres (det er nemlig de alvorlig syke barna som ikke kan få dette, f.eks små barn med leukemi). Men han går inn i remisjon, og det er god stemning hjemme. Helt til en eller annen unge med en idiot til forelder drar med seg smitte, og gjør Nils _VELDIG_ syk. Du skjønner- det er ikke dine barn som blir dårlige av å få meslingsykdommen, det er de barna med alvorlige sykdommer, eller allergier som gjør vaksinasjon umulig. Dette er forøvrig barn med allerede nedsatt immunforsvar, barn som har størst sjanse for å utvikle følgesykdommer.

Fordi sånne ignorante mennesker som deg eksisterer, Sølje, sånne som ikke forstår hvor stor skade du gjør, ikke mot dine egne- men mot andres barn, DU, med din offentlige rolle er med på å skade barn. Jeg håper virkelig du skammer deg. Jeg skjemmes over at du ikke setter deg inn i hva du prater om før du villleder stakkars foreldre som ikke vet bedre. Hvem vet- kanskje du ikke vet bedre. Du burde- men det kan henne. Ikke vet jeg.

Forøvrig kan jeg informere deg om at meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene i hele verden. Bakterien kan henge igjen i luft i opp til 6 (eller var det 8? husker ikke heeelt nå) TIMER. Ja, Sølje, TIMER, etter at ett smittet individ har forlatt et rom.

Forøvrig: "skepsis til vitenskapen"?

Herregud. Er du oppvokst i en hule?

"En annen ting med meslinger som mange ikke vet er at utbruddet rundt 60-tallet var nesten over da de begynte massevaksineringen, men forskerne får dere til å tro at vaksinen gjorde underverket. Dette er et fakta!"

Men det slike som deg "glemmer" å nevne er at vi ikke hadde et eneste meslingutbrudd igjen, før slike som deg forfalsket rapporter og slang ut skremselspropaganda.

Nei, nå ble jeg litt emosjonell her. Jeg håper du tar deg tid, til å lære litt om hvordan kroppen, bakterier og celler faktisk fungerer. Da hadde du nok ikke vært så rask til å skrike ut om hvor skeptisk til vitenskapen du er.

Men det siste du skrev, der du ikke vil bli stemplet som barnemorderske (den nærmeste kommentaren til meg her og nå), det får du nesten leve med- når du velger å gå så stikk i strid med sunn fornuft som du nå gjør.

Geir Kjosavik

24.02.2015 kl.22:13

"For det er summen av ukritisk bruk av medisin med støtte fra vitenskapen jeg er skeptisk til, de kan og vet mye og det er mye jeg også er enig i, men ikke alt."

Nei - vitenskapen vet ikke alt. Da hadde den vært overflødig. Det at den ikke vet alt betyr imidlertid ikke at vi kan fylle hullene med ukvalifisert synsing.

Jeg er helt enig med Alexa. Du har tatt på deg en offentlig rollemodell for en bevegelse som kommer til å ende opp med å skade og drepe barn. Vi sier ikke dette for å angripe deg som person, men for å apellere til samvittigheten din.

Det er ikke for sent å snu. Den skyldfølelsen du får den dagen vi får det første meslingedødsfallet her i landet kommer til å være overveldende kontra den lille egobulken det gir å si "Jeg tok feil - beklager".

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/helse-og-medisin/vaksinerte-ikke-datteren-naa-sier-hun-unnskyld/a/23398401/

Geir Kjosavik

25.02.2015 kl.21:09

Da er vi i gang! Det eneste lyspunktet her er at vaksinemotstanderne er sin egen verste fiende. Når de virkelig lykkes med å slippe sykdommene til, og frykten tar de som tok feil, forsvinner all sympati og støtte. Jeg tipper at det ikke er lenge til kun de mest hardnakka konspirasjonsteoretikerne står igjen. De kommer til å gå ned med flagget til topps lenge etter at Sølje Bergmann har våknet opp og innrømmet at hun tok feil.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/--Det-som-har-skjedd-i-USA-er-peanuts-mot-det-vi-har-i-Europa-7913620.html

Kathrine

25.02.2015 kl.21:56

👏👏👏 Alexa!!!

Geir Kjosavik

27.02.2015 kl.08:58

Nå går det rette veien! Det er helt utrolig hva et meslingedødsfall i Tyskland kan utrette for dem som ikke skjønner (til tross for at det blir forklart) hvor farlig meslinger kan være. Kanskje slipper vi å miste noen norske barn før fornuften seirer.

http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article10695174.ece

Eirin

01.03.2015 kl.11:02

Vanligvis kommenterer jeg ikke innlegg, men nå føler jeg faktisk at jeg må. På samme måte som sølje henviser til en blogg, så henviser de fleste andre her inne til avisartikler, og tv intervjuer som ikke er noe som helst vitenskapelig. Til personlige erfaringer, og jeg hørte om en gutt... Så sinte og redde at dere blir usaklig og går til personangrep, prøver å skremme og latterliggjøre andre mennesker fordi de mener noe annet enn dere. Regner ikke med det er noen av dere som har studert selve forskningen som er der ute, men heller leser konklusjonen, som jo kan vris og vendes slik vi vil. en ting de fleste er enig i er at jo mer næringstett kroppen vår er, jo sterkere står vi imot sykdom og skade. Så mens jeg prøver å finne ut om jeg skal gi min snart 15 mnd gamle gutt MMR vaksinen så gjør jeg det jeg kan for å fylle lagrene hans med så næringstett og variert mat som mulig. Jeg prøver å minimere kjemikaliebelastningen vi blir utsatt for. Å gi sølje og andre som ikke vaksinerer skylden for andres død er ikke riktig. Hva om total A vitaminmangel er den største årsak til at noen ikke tåler meslinger. Hvem har da skylden? Dette tema er så stort og uoversiktlig at denne skittslengingen bare gjør ting verre. Hvis det å stole på helsemyndighetene er svaret, så får vi jo stole på at de vet hva de gjør når de ikke gjør vaksinering obligatorisk.

soljebergman

01.03.2015 kl.22:17

Eirin: wow!
Lenge siden et så saklig fint innlegg ble skrevet til meg!
Tusen takk!
Endelig et nyansert syn på det jeg prøver etter fattig evne å belyse!
Ha en fin uke! Og kos deg med din lille gutt! Han er i gode omsorgsfulle hender!

Geir Kjosavik

02.03.2015 kl.20:42

Eirin. Hva mener du er årsaken til meslingeepidemien som tok livet at en 18 måneder gammel gutt i Tyskland i forrige uke.

"Hva om total A vitaminmangel er den største årsak til at noen ikke tåler meslinger." Ja, får vi den kunnskapen, så må vi agere på den, men den kunnskapen har vi ikke og da kan vi ikke gjette.

Geir Kjosavik

02.03.2015 kl.20:56

Eirin. Med mindre du har mistet et barn i sykdom, så har du ingen mulighet til å forstå hva det gjør med de foreldrene som opplever det. Jeg har opplevd det, og jeg mener at jeg har all grunn til å være provosert på sykdomsforkjemperne som ønsker at norske barn skal ha meslinger.

Fra 2005-2010 var det 9464 meslingeutbrudd i Tyskland, et land med ikke mye lavere levestandard enn i Norge. Dette førte til 2696 sykehusinnleggelser, 18 tilfeller av hjernehinnebetennelse og 3 dødsfall.

Hvis vi ikke vaksinerer noen, vil 97% av 60000 barn som fødes i Norge årlig, få meslinger.

Dersom ratene i Tyskland er overførbare til Norge, vil det bety 16579 sykehusinnleggelser, 111 barn med hjernehinnebetennelse og 18 døde barn i året.

Ønsker vi virkelig de personlige tragediene og samfunnskostnaden fremfor vaksinering. Antatt en kostnad på kr 5000/ per liggedøgn og tre døgn per pasient, vil bare sykehusinnleggelsene alene koste en kvart milliard kroner per år.

Er det verd å ofre 18 barn i året? Det er omtrent halvparten så mange barn som dør i kreft i Norge årlig.

Eirin

03.03.2015 kl.19:04

Geir: Først så vil jeg si kondolere. Det å miste sitt barn uansett årsak må være helt grusomt.

Som foreldre så kjenner vi nok alle på den lammende vonde følelsen, redselen for å miste våre barn kan gi oss, men selvsagt kan jeg aldri helt forstå.

Angående den lille gutten i Tyskland.

Det jeg prøver å si er at meslinger i seg selv ikke er en så alvorlig sykdom at vi ikke skal kunne takle den. I de aller fleste tilfeller der noen dør av meslinger så viser det seg at det er en underforliggende årsak. Og det er en stor korrelasjon mellom næringsmangel, og meslingedød.

Jeg brukte a - vitamin som eksempel da det ofte nevnes i samme sammenheng. A - vitamin er et meget viktig vitamin for kroppen i mange biokjemiske prosesser.

Høy feber har en tendens til å tappe kroppen for a - vit. Og meslinger har jo to økter med høy feber.

Med tanke på hvor stor sammenheng det er mellom næringsmangel, levestandar, og sykdom så mener jeg det er verdt å se på. Mest sannsynlig hadde tallene da sett helt annerledes ut.

Vi skal ikke godta at barn dør, men la oss anta 100 % hadde vaksinert seg, og ingen ble syk. Hva med statistikken som viser til sykdom og død fra vaksinasjonen. Skal vi da godta det?

Jeg tenker at vaksinasjon sikkert i mange tilfeller er bra, men vi har alle forskjellig utgangspunkt, noe vaksinasjon ikke tar hensyn til.

Kathrine

03.03.2015 kl.23:57

Eirin...hva mener du med at vaksinasjon ikke tar hensyn til forskjellig utgangspunkt?

Det er SYKDOM som ikke ser forskjell. Massevaksinasjon = flokkimmunitet. Ved synkende vaksineringsprosent vil et sykt/nyfødt/prematurt barn og andre m kroniske sykdommer bli utsatt for smitte og alvorlige komplikasjoner. Hvorfor vil vi utsette de som allerede er utsatt???

Når d gjelder bivirkninger av vaksinene, er de VELDIG lave. Jeg ville heller foretrekke elveblest fremfor meslinger. Jeg synes ikke den sykdommen, eller noen av de andre barna våre vaksineres mot, er noe vi kan klare.

Jeg synes det er enormt viktig å få frem her at barnevaksinasjonsprogrammet er jobbet med i utallige år og det jobbes fortsatt med det. Fordi vi skal holde oss friske og borte fra farlige og dødelige sykdommer. Jeg respekterer at andre har andre tankesett enn meg når det gjelder det meste (alt) her i verden. Men kjenner jeg blir oppriktig provosert, sint og redd når man setter spørsmålstegn til vitenskap, forskning over mange år og resultater som er publisert. Og jeg skjønner virkelig ikke greia med at man skal klare disse sykdommene og at man skal ha det så naturlig som mulig. Forskning og fremskritt er en av godene vi som lever i dag har. Og takk lov for det. Rent vann og a-vitaminer...javel. Men det hjelper ikke. Vaksinér!!!!

Alexa

04.03.2015 kl.10:02

@Eirin: "Hva om total A vitaminmangel er den største årsak til at noen ikke tåler meslinger. Hvem har da skylden?"

Nei. Meslinger har skylden. Ikke vitamin a mangel, ikke bakenforliggende årsaker, men MESLINGER. Meslinger som fører til Hjernebetennelse. Du har kanskje hørt om Helen Keller? Hun er blandt få som har overlevd Encefalitt, dog ikke med synet eller hørselen i behold.

Forøvrig: Jeg, og svært få andre i denne debatten refererer utelukkende til "tv intervjuer og artikler" i vårt (forgjeves) forsøk på å informere Sølje Bergman på hennes blogg. I mitt tilfelle bruker jeg den kunnskap jeg har tilegnet meg ved å ha lest, og bestått patologi på universitetsnivå.

Og hva gjelder å "vri og vende" på ting? Hva med det faktum at vaksinemotstandere som deg legger forfalskede rapporter til grunn for å ikke "tro" på vaksiner? TRO???

Vet du- La meg ta en skikkelig opplysningsrunde hva gjelder innholdet i en MMR-vaksine, så vi blir færdige med det: MMR-vaksinen består av levende svekket meslingvirus, kusmavirus og rubellavirus dyrket i cellekulturer, med litt saltvannsløsning på toppen. Ingen farlige kjemikalier, spesielt ikke når de blir blandet av kjemikere og farmasøyter, hvis utdannelse jeg tør påstå oversiger samtlige vaksinemotstanderes nivå av utdannelse med ganske mange år.

Og la oss nå ta en opplysningsrunde på hvor farlige følgesykdommene kan være for barn: Blindhet, døvhet, død.

Men igjen, som jeg sa i stad: Det er ikke vaksinemotstandernes barn dette går ut over. Det er de syke barna som ikke har noe valg hva gjelder vaksinen, som får konsekvensene av deres dumskap. Deres latente hat for vitenskapen, er det disse barna som får merke. For hadde deres barn hatt ett snev av sykdom, hadde dere løpt til helsestasjonen som resten av oss.

Å ikke vaksinere, er vanskjødsel av sin oppgave som voksen- å beskytte sine barn. Å ikke vaksinere burde vært gjort ulovlig, på lik linje med all annen vanskjødsel. For det er nettopp det det er.

Geir Kjosavik

04.03.2015 kl.11:40

Eirin,

Du stiller det grunnleggende spørsmålet: "Hva med statistikken som viser til sykdom og død fra vaksinasjonen. Skal vi da godta det?"

Verden er slik at vi må velge mellom to onder og holde to konsekvenser opp mot hverandre:

1. Antall barn som dør og får varig mén dersom vi ikke vaksinerer

2. Antall barn som dør og får varig mén dersom vi vaksinerer

Dersom resultatet i 2 er signifikant mindre belastende for samfunnet enn 1, vaksinerer vi. Alle seriøse studier viser at realiteten er slik.

Vi har med andre ord to valg

1) Redde 10-20 barneliv i året og et lite hundretall fra å få varige skader*

2) Risikere at vi får en alvorlig skade som følge av vaksine hvert 17. år*

Jeg synes dette er et utrolig enkelt valg!

*Tallene er hentet fra Folkehelseinstituttet. Jeg stoler på at de har kontroll på dette.

soljebergman

04.03.2015 kl.14:04

Alexa: det er også kyllingfostre i vaksiner, ble fortalt av en lege som er FOR vaksiner

soljebergman

04.03.2015 kl.14:07

Geir Kjosavik: stolte du på den da de sa at vi måtte ta svineinfluensavaksinen og?
Man skal tro den til en viss grad, men som tenkende intellektuelle selvstendige individer er det lov å være skeptisk til vitenskapen!
Selv de lærde strides innenfor samme felt, hvem stoler du på da?
Majoriteten?

Kathrine

04.03.2015 kl.15:33

Sølje...Du vet godt at svineinfluensavaksinen ikke kan, eller skal, sammenlignes med barnevaksinasjonsprogrammet!

På hvilken måte strides de lærde om effekten og viktigheten av vaksiner?

På hvilken måte kan du sammenligne din rett til fri tanke med reinspikka fakta????? For å kunne berettige seg å være skeptisk til fakta, må man ha saklige mot-fakta. Du kommer til kort med bare tro, magefølelse og ønske om å tenke selv.

soljebergman

04.03.2015 kl.17:25

Kathrine: jeg sammenlikner ikke, for det er jeg fullt klar over at er to forskjellige ting, men det er et eks på at det ikke er dumt m litt sunn skepsis!

Kathrine

04.03.2015 kl.18:02

Sunn skepsis et veldig bra i mange tilfeller, men i dette tilfellet er ikke skepsisen sunn, Sølje. Tvertimot.

Ref mitt forrige innlegg; Kan du svare meg på hvilke lærde som strides?

Fint om du kunne gi meg 3 helt konkrete grunner til at du vil la være å vaksinere barna dine.

Kathrine

Geir Kjosavik

04.03.2015 kl.21:58

Takk, Sølje for at du bringer denne debatten inn i et konstruktivt spor.

Ja, vi tok svineinfluensavaksinen. Min kone var gravid på det tidsrommet. 2 måneder etter at vi mistet vår kjære Karoline på nesten 13, ble vi, i en alder av 42 på vei med en attpåklatt! Vi orket ikke tanken på mer lidelse og vurderte derfor risikoen ved å ikke ta vaksinen som langt mindre enn å ikke gjøre det - ved å høre på de som hadde greie på det. Eldstemann, som da var 16, tok den også. Vi visste at myndighetene måtte ta et hastig valg basert på lite data, og at de derfor kunne ta feil - men det var ingen ting vi kunne tilføre av nyttig informasjon på egenhånd. I etterpåklokskapens lys kan hvem som helst opphøye seg selv som ekspert. Å avgjøre med sikkerhet hva som blir utfallet før en vet, er imidlertid litt mer utfordrende. Les gjerne Duncan J. Watts sin "Everything Is Obvious*: Once You Know the Answer" for ordentlig innsikt i hvordan vi mennesker tror at vår evne til å forklare ting som har skjedd er direkte overførbar på å prediktere hva som kommer til å skje.

Du bringer opp et vesentlig element i problemstillingen når du spør: "Selv de lærde strides innenfor samme felt, hvem stoler du på da?"

Her har man etter min mening flere alternativer, hvorav fire interessante er:

1. Majoriteten? Nei. Majoriteten mener kanskje at fartsgrensene i Norge burde vært høyere, at vi burde betalt mindre skatt og at klimaendringene ikke er menneskeskapt. De fleste har ikke satt seg nok inn i disse komplekse problemstillingene til at de er meningsberettiget. Det betyr ikke at de KAN ha rett - som jeg er overbevist om at de har i vaksinespørsmålet, men det er mer flaks enn det er noe annet.

2. Sin egen magefølelse? Nei. Magefølelsen er verdifull, men ikke i spørsmål der man verken har erfaring eller kunnskap. Dessverre er vi mennekser konstruert slik at magefølelsen overbeviser oss likevel. Den opphøyer oss lett til eksperter på omåder der tung ekspertise er uenig med oss, og bryr seg ikke nevneverdig om fakta eller statistikk. Den vet best! Les gjerne nobelprisvinner Daniel Kahneman: "Thinking. Fast and Slow" for en oppvekker på dette. Kritisk tenkning handler først og fremst om å være kritisk til seg selv og sine egne evner.

3. Den fagpersonen som sier det en helst vil høre? Nei. Da har man allerede bestemt seg, og dersom en vil finne "bevis" for hva som helst, inkludert at jorden faktisk er flat, så kan en Google seg frem til "autoriteter" som støtter ens syn.

4. Den fagpersonen som har mange kvalifiserte meningsfeller, og som er merittert og har nøye studert og publisert anerkjente, fagfellevurderte artikler om emnet? JA!!!

Eirin

04.03.2015 kl.22:22

Alexa:

Jeg vil først si at jeg synes det er merkelig at ingen andre kommenterer påstandene dine. For selv om dere har samme syn på vaksinering, så er denne kommentaren din til meg så fantastisk full av feil, at jeg er helt sjokkert. Du lesser av deg i store bokstaver, trekker konklusjoner som ikke har rot i virkeligheten, og kaller meg og andre for uintelligent, og dårlige foreldre som vanskjøtter våre barn.

Du vet ingenting om meg, så jeg anbefaler deg å styre unna usaklige personangrep uten hold i virkeligheten.

Og nei. Jeg hadde ikke hørt om Helen Keller, men etter et kjapt søk på nettet så fant jeg henne ganske raskt.

Hun fikk visst en kraftig febersyke som gjorde henne døv, og blind. Ingen som nevnte encefalitt.

Og er det egentlig få som overlever encefalitt?

Og faktisk så står encefalitt oppført som en av bivirkningene på MMR vaksinen.

Hvilke forfalsket rapport er det jeg egentlig har lagt frem?

Innholdsfortegnelsen din i MMR vaksinen var nok litt i korteste laget.

Og " ingen farlige kjemikalier, spesielt ikke når de blir blandet av kjemikere og farmasøyter"? Skjønte ikke helt den.

" Latente hat for vitenskapen " Jeg har ikke noe som helst hat for vitenskapen, men man må faktisk klare å innse vitenskapens begrensinger. Vitenskapen er ikke sannhet, men den søker sannhet. Det er en vesentlig forskjell der.

Det å lese og bestå et fag er ikke nødvendigvis det samme som å studere og forstå et fag.

Og hvis du opplever at alle dine forsøk på opplyse Sølje og oss andre er forgjeves, så er det vel på tide å ta hintet.

Eirin

04.03.2015 kl.22:59

Kathrine:

Sykdom som vaksiner ser ikke forskjell. Det er riktig det.

Forskning og fremskritt har mennesket alltid hatt.

I din kommentar til Sølje der du spør på hvilken måte de lærde strides, så vet jeg ærlig talt ikke helt hva du mener. Mener du at de som er i mot vaksinering ikke er ordentlige forskere?

Og er det nå så ille å tenke selv.

Det jeg har savnet i vaksinediskusjonen er gråsonen. Det har bare vært sort hvitt. Begge sider er flink å fremme sitt syn, og rakke ned på " de andre". Jeg synes det har vært utrolig vanskelig å ta et standpunkt i denne saken. Jeg reagerer sterkt på all mobbingen som foregår. Spesielt fra vaksineforkjemperne sin side. Det er nok mange som ikke tør stå frem på grunn av dette. Så Sølje. Jeg synes du er en sterk og modig kvinne som er ditt ansvar bevisst. Vi trenger alle forbilder som tenker og føler som oss selv, om man er for eller imot vaksinering.

Kathrine

05.03.2015 kl.17:40

Eirin;

Spørsmålet mitt til Sølje er HVEM av de lærde som strides. Ikke HVA de strides om.

Er det gjort seriøs forskning som viser til at vaksinasjon ikke er bra? Av hvem?

Det er IKKE ille å tenke selv. Men det er ikke det som er viktig her. Jeg hadde ikke engasjert meg i denne saken dersom det kun hadde vært barna til Sølje, og de andre som ikke vaksinerer, som ble syke.

Vaksinasjonsprogrammet er et felles ansvar for god folkehelse!

Eirin

08.03.2015 kl.12:39

Litt lesestoff for de interesserte.

http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/ny-eksklusiv-mulighet-til-skaffe-seg.html?showComment=1335967306482#c4588922408436314216

http://gryhammer.blogspot.com/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340877150199#c7541207804639668795

http://gryhammer.blogspot.com/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340663018257#c2039700641568510029

http://gryhammer.blogspot.com/2012/11/ahh-na-bobler-det-igjen-like-fr-jeg.html?showComment=1352486497842#c2291575113374125200

http://gryhammer.blogspot.com/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340578272171#c5780284774648133325

http://senseoflife.blogg.no/1346618122_botemidler_mot_intern.html i kommentar 04.09.2012 kl.21:58

http://senseoflife.blogg.no/1331130864_hjemmelaget_leverpost.html (fra kommentar 11.07.2012kl.23:01)

Det er bare å linke seg videre, og søke litt.

Geir Kjosavik

09.03.2015 kl.07:52

Eirin. Et overveldende flertall i den medisinske ekspertisen er enige om at vaksiner er bra og nødvendig. Noen få sier det motsatte. Gi meg én god grunn til at vi skal høre på disse få.

Geir Kjosavik

09.03.2015 kl.09:29

Eirin,

Sølje, som er skuespiller, har stått frem offentlig og uttalt seg om ting man trenger solid medisinsk kompetanse til å ha en formening om:

"Sykdommer dør ut av seg selv til slutt"

"Meslinger styrker immunforsvaret"

Når man gjør det, må man forvente massiv motstand og kritikk. Nei, det ser aldri pent ut når man går skråsikkert inn en debatt man er dømt til å tape og nekter å høre på motargumentene. Det kan til forveksling ligne på mobbing - men det betyr ikke at det er mobbing. Om det er modig å gå i krig mot en hær bevæpnet med en sprettert, må hver enkelt avgjøre.

Se litt nøkternt på det. Hun er forkjemper for en sykdom som har potensiale til å drepe 10-20 barn i året. Argumentene er basert på ting hun har Googlet seg frem til, mens så og si hele den medisinske ekspertisen rister på hodet. Hvordan kan man da forvente å slippe unna massiv kritikk?

Nei - jeg kommer aldri til å godta at noen oppfordrer til et regime der barn får dødelige sykdommer. Jeg kommer til å kjempe mot det med nebb og klør, og vet du hva: Det gjør meg ikke til en mobber.

Eirin

12.03.2015 kl.00:17

Geir:

Flertallet kan jeg ikke si noe på, men det er faktisk ikke så rent få som blir oversett, dysset ned, latterliggjort, bombardert, osv fordi de mener noe annet. Fordi de ikke "spiller spillet."

Jeg kan gi deg mange grunner til at vi også bør høre på minoriteten, men her er i alle fall noen få:

Det at krybbedøden i Japan så og si forsvant da de i 1975 sluttet å gi barn under 2 år DPT vaksinen.

75% av erstatningsutbetalingene til vaksineskadde i USA går til DPT-ofre.

Det at antall krefttilfeller øker voldsomt kort tid etter at vaksinering innføres i et land.

Det at det er så tette bånd mellom politikere, leger, legemiddelindustrien, matindustrien, osv gjør meg meget skeptisk.

Hvorfor gir de gardasil vaksine til unge jenter når vaksinen bare varer i fem år, og når gjennomsnittlig alder for utvikling av livmorhalskreft er 50.

Polio finnes ikke lenger i naturen, og de tilfellene som har vært i etterkant er forårsaket av vaksinen.

Kopper ble utryddet i starten av 1940 årene. Likevel vaksineres det fremdeles for kopper mange steder.

Skal jeg fortsette?

Jeg mener det er grunn til å stusse. Til å ikke følge flertallet fordi de er flest.

Hva som er den beste løsningen vil ikke jeg uttale meg om, men jeg synes ikke vaksinering bør være eneste alternativ.

Mange av sykdommene det vaksineres mot hadde sin største nedgang før vaksinering ble introdusert. Til og med CDC ( center for Disease Control) innrømmer at nedgangen i infeksjonssykdommene skyldes bedre hygiene, rent vann, og bedrede sanitære forhold.

Synes også det blir feil å si at Sølje, og da sikkert meg også er forkjemper for sykdommersom har potensiale til å drepe.

Mange av dere gir oss skylden for andres død.

Det er en så alvorlig anklage at jeg ikke helt vet hvordan jeg skal kommentere det.

Dere kritiserer Sølje for å være skråsikker og nekte å høre på motargumentene, men den kommentaren gjelder også i aller høyeste grad dere også.

Sprettert eller ikke. Hun er modig som står frem og imot. Savner at "eksperter" representerer mot siden offentlig, men kanskje det er risikosport. Jobbmessig.

soljebergman

12.03.2015 kl.09:11

Eirin: takk takk takk takk!
H en fin fin dag!

Kathrine

12.03.2015 kl.10:46

Eirin...

Det at polio ikke forekommer i naturen, er faktisk feil! Det er fremdeles utbrudd i b.la India og Nigeria. Tilfellene der skyldes vaksinen...fordi de ikke får den.

Når det gjelder Gardasil/Hpv, vaksineres det fra 9 års alder fordi det har best effekt på dannelse av antistoffer i tidlig alder OG fordi smitte skjer seksuelt. Man ønsker å forebygge før seksuell debut. Vaksinen gir en beskyttelse for viruset som er årsak for 70-80% av tilfeller av livmorhalskreft. Vaksinen varer i 8 år...som med andre vaksiner kan/bør man ta den på nytt. Men jeg mener denne vaksinen er mindre relevant i denne diskusjonen, da det ikke er en sykdom vi kan forebygge ved hjelp av massevaksinasjon, og derfor mer er en privatsak.

Kopper var da virkelig ikke utryddet på 40-tallet!?? Den ble erklært utryddet på 80-tallet, siste utbrudd registrert i 1977. Norge har ikke hatt vaksinasjon siden 70-tallet.

Angående Japan, krybbedød og mmr, var det en annen vaksine enn det vi får i Norge.

Geir Kjosavik

12.03.2015 kl.21:26

Eirin,

Her var det masse påstander. Jeg bombarderes av påstander hver dag - noen av dem er riktige - mange av dem er feil.

La oss ta krybbedøden i Japan først. Hva i denne artikkelen er det du mener er feil?

http://www.drwile.com/lnkpages/render.asp?vac_SIDS

Nei - jeg hører ikke på Søljes argeumenter fordi hun sier ting som den medisinske ekspertisen er feil. Når hun at meslinger styrker immunforsvaret generelt og immunologer sier at meslinger kun styrker immunforsvaret mot meslinger, ønsker jeg at du forteller meg hvem sine argumenter du synes jeg skal høre på. Gidder du det?

Hvia man ikke tåler å høre at man er for en sykdom som har potensiale til å ta livet av 10-20 barn i året unngår man det ved å la være å si at man er for meslinger - enkelt og greit. Det er ikke min feil at meslinger tar livet av ca 1 av 6000 i land som Norge. Ikke skyt budbringeren.

Eirin

14.03.2015 kl.21:16

Jeg tenker som så at dette snart må ta slutt. Det går for mye tid og krefter for min del i å diskutere om det er påfyll av vaksine etter 5 år eller 8 år, og at jeg må rette på deg og si at det var DPT vaksinen og ikke MMR vaksinen i Japan.

Produsenten av HPV vaksinen sier 5 år, men de som har tatt vaksinen skal visst fremdeles være beskyttet nå 8 år etter, viser tester.

Vi mister poenget her. Det som diskuteres her er ikke spesifikke vaksiner, for når vi mener vi har grunn til å være skeptisk, så er det til hele vaksineindustrien og hvordan de praktiserer.

La oss ta for eksempel Gardasil. Som visstnok skal være så fantastisk. Så fantastisk skal denne vaksinen være at de mente det var urett å ikke gi den til kontrollgruppen i testen. Så i praksis har de eliminert all mulighet for å langtidsteste den da det ikke er referansepersoner tilgjengelig lenger. Det er bare en av mange ting rundt den og andre vaksiner som lager ulyd i mine ører.

Så vi kan sitte her foran hver vår data og diskutere frem og tilbake om hva som egentlig menes med at et virus ikke lenger eksistere i sin naturlige form, eller hvilke år ditt eller datt ble utryddet.

Vi har våre forskjellige kilder, og meninger.

Ingen av oss kan vel betegnes som eksperter, og jeg ser ikke hvordan dette er til hjelp for noen.

Det jeg mener er at vi har grunn og lov til å sette spørsmålstegn ved dette tema uten å bli kalt for sjødesløse foreldre som er til fare for hele samfunnet.

Å kalle oss sykdomsforkjempere, er å vri absolutt hele sakens kjerne.

Deres side av saken kan vi ikke unngå å få med oss, da det er den versjonen som kommer via media og helsestasjonen. Men hvor mye har dere egentlig søkt rundt og utenfor de vanlige kanalene om dette tema?

Dere er raskt ute med å referere til den falske forskningen om MMR vaksinen, men det faktum at konklusjonen var kjøpt og betalt for, er ikke det samme som at selve forskningen er falsk. Det er mange forskere som har tatt tak i deler av forskningen hans, og jobber videre med den.

Blir spennende å følge fremover.

Bims

15.03.2015 kl.09:51

God og forskningsbasert gjennomgang.

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60678-8/fulltext

Bims

15.03.2015 kl.09:53

God og forskningsbasert gjennomgang

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60678-8/fulltext

soljebergman

15.03.2015 kl.15:45

Eirin: klokt og reflektert! Spot on!
Det er en helhetsvurdering ikke enkelt vaksiner!

Kathrine

15.03.2015 kl.16:57

Eirin...unnskyld meg,men forstår jeg det riktig når du anser faktaopplysninger om polio som irrelevante i denne diskusjonen??? For meg er dette noe av detviktige her; Nemlig bekjempelse av sykdommene!?

Sølje; Jeg leste artikkelen i lørdagens vg-helg. Fin dame og flotte barn. Og tydeligvis mange ressurser på mange områder. Men grrr så sint jeg blir når jeg leser!!!!!! Prøveprosjekt???? Barnevaksinasjonsprogrammet et da virkelig ikke et prøveprosjekt? Hva ned å hospitere en dag hos Statens helsetilsyn...?

Nei. Jeg gir meg. Lykke til.

Og Ps! Det er ikke mobbing, men engasjement. Jeg beklager hvis det virker støtende.

Geir Kjosavik

16.03.2015 kl.11:15

"Det jeg mener er at vi har grunn og lov til å sette spørsmålstegn ved dette tema uten å bli kalt for sjødesløse foreldre som er til fare for hele samfunnet."

Ja - spørsmål skal man hele tiden stille, men noens ønske om å sette seg over det 90% av den medisinske ekspertisen er enig om, trumfer altså IKKE mitt behov for å beskytte mine barn mot en potensielt dødelig sykdom.

Hvis dere er uenige i den svært representative statistikken som med stor sikkerhet fastslår at 10-20 barn i Norge vil dø hvert år dersom alle sammen får meslinger så er det fordi dere ikke vil ta innover dere realitetene - kognitiv dissonans. I vårt opplyste tid er uvitenhet et valg.

B.F.

18.03.2015 kl.00:44

Sølje, jeg kan ikke se at du har svart på mine spørsmål:

Hvis det faktisk stemte at 1 av 3000 barn som får meslinger i Norge vil dø, ville det da være fornuftig å vaksinere? Og hvor langt ned mener du dødsraten må komme før det ville være forsvarlig å ta meslingevaksinen ut av et lands vaksinasjonsprogram?

Det hadde vært opplysende for debatten å få konkrete svar på dette.

18.03.2015 kl.11:13

Kathrine:

Nei, da forstår du meg ikke riktig. Slutt å vri og vende på alt vi sier.

Geir:

Her var det litt å ta tak i.

Artikkelen du refererer til er akkurat det overskriften sier. Tanker fra en forsker. Det er hans tanker, og det at han er forsker i atom kjemi gjør han ikke til en ekspert om vaksinering.

Det at han kaller siden for Proslogion gir oss også litt innsikt i hvem denne mannen er, og hans syn på livet.

For hver rapport som kommer ut om sammenhenger mellom vaksine, sykdom og død, så kommer det i hvert fall en som sier det motsatte.

Det gjør ikke nødvendigvis den ene mer riktig enn den andre. Kanskje de fokuserer på litt forskjellige ting, kanskje de definerer ting forskjellig, som at uvaksinert i noen rapporter defineres som de som ikke har fått DPT holdige vaksiner, men som kan ha fått andre vaksiner som polio, og Hep B.

Jeg har ikke lest den boken eller forskningen han refererer til, men det er ganske drøyt å kalle hennes forskning falsk utfra en enkelt rapport som har sett på obduksjoner gjort fra 1965 til 1993. Denne rapporten har dato 1996. Hvis den har brukt gamle data som de ikke har samlet selv så gir det et hav av usikre momenter. Det at han også sier at grunnen til økt SIDS "diagnose"( SIDS er ikke en diagnose) er økt bevissthet fra patologene gjør det bare enda mer usikkert.

Jeg anser ikke dette som en vitenskapelig artikkel og ville ikke brukt dette som "bevis".

Hvem sine argumenter du hører på får være opp til deg. Det er du som kjenner din families behov best. Jeg kritiserer ikke deg for at du velger å vaksinere dine barn.

Å være kritisk til vaksinering er ikke det samme som å være for en sykdom.

Du sier at spørsmål skal man hele tiden stille, men i denne saken virker det som at mange helt ukritisk svelger alt som blir servert. Og sikkert fra begge sider av saken.

Men jeg forstår ikke helt hvordan så mange mennesker ikke stiller spørsmåltegn ved praksisen rundt vaksinering. Eller ser dere ikke noe kritikkverdig ved det? Har dere lest dere godt opp på begge sider av saken, eller følger dere flertallet fordi det pleier jo å være fornuftig. Det er jo ganske tidkrevende og ikke minst frustrerende lesing.

Å kalle meg og mange andre i samme slengen for uvitende, er ganske uvitende spør du meg.

Så nå tenker jeg at jeg takker for meg i denne omgang. Vi kunne sikkert skrevet frem og tilbake lenge enda, men jeg har mer lyst ut i hagen og planlegge den, og glede meg over våren, og bare nyte dagene.

Håper ikke jeg har opptatt for mye plass på bloggen din Sølje.

Fortsett å inspirere.

Kathrine

18.03.2015 kl.13:05

http://www.nrk.no/magasin/langt-fra-ein-uskyldig-barnesjukdom-1.12256145

http://www.dagbladet.no/2015/02/27/tema/pluss/reportasjen/helse/barnesykdommer/37972846/

Hvem ønsker dette????????

Jeg vet du ikke ønsker det Sølje. Så hva er DA argumentet for ikke å vaksinere barna dine????? SKal vi bare håpe at det ikke skjer "oss", men noen andre??????

Ole

18.03.2015 kl.13:21

Kan du være så snill å lese denne?

http://www.nrk.no/magasin/langt-fra-ein-uskyldig-barnesjukdom-1.12256145

Du har gjennom bloggen din dokumentert din motstand mot vaksine. Du har hele legestanden mot deg, og all seriøs forskning. Hva om barna dine opplever det som omtales i NRK sin artikkel. Min mening er at dette grenser til omsorgssvikt på lik linje med Jehovas Vitners nekt om blodoverføring ved behov.

Dagmar

18.03.2015 kl.13:52

http://www.nrk.no/magasin/langt-fra-ein-uskyldig-barnesjukdom-1.12256145

Alexa

18.03.2015 kl.14:47

"Jeg vil først si at jeg synes det er merkelig at ingen andre kommenterer påstandene dine. For selv om dere har samme syn på vaksinering, så er denne kommentaren din til meg så fantastisk full av feil, at jeg er helt sjokkert. Du lesser av deg i store bokstaver, trekker konklusjoner som ikke har rot i virkeligheten, og kaller meg og andre for uintelligent, og dårlige foreldre som vanskjøtter våre barn"

Nei, rart det der at folk ikke kommenterer imot det som faktisk er riktig. Ikke har rot i virkeligheten, mener du? Jaha? Hvor da?

Jeg har brukt lang tid, Sølje, på å lære meg patologi, slik at jeg en dag kan behandle allerede syke barn for den sykdom du utsetter dem for, ved å ikke sørge for flokkimmunitet. Om du mener patologipensum ikke har rot i virkeligheten, må jeg virkelig stille meg undrende til hvor du får all denne vranglæren fra.

Jeg håper virkelig ikke dette fører til at fler ikke vaksinerer barna sine. For om det skjer- vil dette gå utover pasienter med allerede illebefinnende, som visse autoimmune lidelser, og kreftpasienter på barnestadiet. Kan du leve med at en av disse får meslinger- og dør av det? For det er en mulig konsekvens du som offentlig person muligens må leve med- når du går sånn inn for å spre denne vranglæren. Jeg håper du kan forberede deg på den skyldfølelsen, når du ser hvilken skade du muligens gjør.

Odd Egil

18.03.2015 kl.15:34

Det de tre overstående har postet. Å være vaksineskeptiker i 2015, er en fornærmelse mot kunnskapssamfunnet.

Kathrine

18.03.2015 kl.15:52

Eirin...jeg tror du må dobbeltsjekke innleggene dine før du påstår hvem som vrir og vender. Virkelig.

Geir Kjosavik

18.03.2015 kl.17:09

Eirin,

Du har rett i at det er mye motstridend info tilgjengelig på nettet. Den er også tilgjengelig for landets eksperter på immunologi. Hva er grunnen til at du mener du ikke er kompetente til å ta avgjørelsen på vene av oss alle. Og hvis de ikke er det, hvem skal det være. Hver enkelt?

Geir Kjosavik

18.03.2015 kl.17:14

Eirin,

Jeg spurte ikke om hva du mente om bakgrunnen til han som skrev om Japan-hendelsen. Jeg spurte om hva det var av det han skrev som du var uenig i. Vennligst svar på spørsmålet.

Geir Kjosavik

18.03.2015 kl.18:39

Da synes jeg faktisk at det er på sin plass at Sølje tar en saklig diskusjon med patologen her inne og overbeviser henne og vi andre som ser på hvorfor patologen tar feil. Noe annet vil være feigt i mine øyne.

Nyinjeksjon

19.03.2015 kl.01:44

Jeg har valgt å skrive en artikkel til om meslinger, da det er et populært tema. Her er et utdrag fra konklusjonen:

https://nyinjeksjon.wordpress.com/2015/02/06/meslinger-dodelighet-og-synnsynlighet-for-bekjempelse/

I vesten har dødelighet for meslinger falt med nærmere 100% siden slutten av 1800 tallet og fram til i dag. Hovedvekten av effekten kan gjenfinnes i perioden før vaksineoppstart.

Det er lite sannsynelig at man kan utrydde meslinger, dette på bakgrunn av ulike genotyper, høy grad av smittsomhet, redusert vaksineimmunitet samt potensiell smitte fra nyvaksinerte. Vi har pr nå en befolkning hvor de over 40 år i stor grad har solid immunitet i form av naturlig gjennomgått sykdom. Man vet ikke hva som skjer med flokkimmuniteten etterhvert som denne gruppen tynnes ut. Vaksinering gir ikke livslang immunitet. Erfaring angående denne tematikken gjenfinnes i gjentatte rapporter som viser smitte og meslingsykdom hos vaksinerte, sist observert i den såkalte «Disneyland-epidemien». En matematisk kalkyle viser at meslinger vil eskalere fram mot 2050. Grunnet redusert passiv immunitet fra vaksinerte mødre, blir spedbarn en sårbar gruppe. Aldersforskyvning med tanke på kusma hos postpubertale menn utgjør en annen sårbar gruppe som følge av MMR.

Det foreligger troverdig forskning som viser en mulig sammenheng mellom MMR og autoimmunitet relater til sentralnervesystemet og autisme. Denne er ikke motbevist. Nylig har en forsker ansatt hos CDC gått ut med informasjon om funn av assosiasjon mellom MMR og autisme for enkelte grupper. Informasjonen skal være holdt tilbake av CDC siden 2004.

Vanessa

19.03.2015 kl.11:01

Hei

Mitt barn hadde kusma, heldigvis var ho vaksinert, hadde fort gått gale utan vaksine. Meining med vaksine er jo at barn skal få det, berre mildere og at immunforsvar blir sterkt. Har du tenkt kva som skjer med en voksen kropp, når de få meslinger eller kusma? Fordi du ikkje ville vaksinere dine barne, når de var små, veldig uansvarlig må eg si og egoistisk av deg... Eg hadde ikkje lyst å vera i den rollen for å stå seinare for det at mitt barn dø i unge alder eller i voksen alder, eller smitta andre små unger under 1 år, som ikkje har fått enda vaksine.

soljebergman

19.03.2015 kl.11:07

Vanessa: har jeg noe sted sagt at barna ikke skal vsksineres når de blir ungdom?
Slutt å hoppe til konklusjoner bare fordi du vil få ut aggresjon på meg!

soljebergman

19.03.2015 kl.11:11

Geir Kjosavik: jeg sier ikke at noen tar feil Geir. Jeg sier at vi har et forskjellig syn på det!
Skulle gjerne visst hvor mange voksne som faktisk vet at de er immune mot meslinger.....
Vaksiner varer ikke livet ut som sagt.
Så før alle skal angripe meg med usaklige argumenter hadde det vært fint om mm turte å være litt ærlige å åpne.
Vitenskapen er nyttig og bra, men den har ikke nødvendigvis den endelige og eneste sanne konklusjon. Det har vi vel mange nok beviser på?
Jeg vil ikke risikere at mine barn skal være den prosenten som får noen alvorlige bivirkninger fra vaksinen.
Det er fritt valg og den friheten tar jeg!

soljebergman

19.03.2015 kl.11:13

soljebergman: og nei, jeg er alt annet enn feig.
Jeg er tross søt nesten den eneste som tør stå offentlig å si hva jeg tenker.
Og for de som ikke har fått det med seg:
JEG ER IKKE VAKSINEMOTSTANDER, jeg er skeptisk....
Har gitt to vaksiner til barna mine.

Eirin

19.03.2015 kl.13:58

Skjønner jeg ikke kan forlate denne siden helt enda ;)

Alexa: Du får vel kjefte på meg tenker jeg for det var min kommentar, og ikke Søljes du refererer til.

B.F.

19.03.2015 kl.15:59

Sølje, jeg ser du er rask med å sable ned stråmenn, altså at meningsmotstandere tillegger deg meninger du ikke har. Det er bra at du gjør.

Kunne det ha vært en ide å finne ut hva vi er enige om slik at vi slipper å slå inn åpne dører?

Hvilke av disse utsagnene vil du si deg enig i?

- Koppervaksinen utryddet kopper

- Dødeligheten av barnesykdommer som polio og meslinger sank jevnt og trutt i vestlige land før innførsel av vaksiner bl.a. grunnet bedre sanitærforhold og antibiotika

- Forekomsten av barnesykdommer var forholdsvis stabil frem til vaksinene ble innført, da gikk den dramatisk ned

- Årlig inntreffer 100.000 dødsfall pga. meslinger, de fleste ofrene er barn i den tredje verden hvor vaksinasjonsdekningen er lav

- Hypotesen om at MMR-vaksinen forårsaker autisme er tilbakevist grundig

- Ingen vaksiner er 100 % effektive, derfor vil noen vaksinerte være mottakelige for sykdom

- Man kan oppnå livslang immunitet mot alle barnesykdommer dersom man revaksinerer seg med jevne mellomrom for de sykdommene hvor vaksinen ikke gir livslang immunitet

- Noen individer kan ikke vaksineres og vil være prisgitt flokkimmuniteten, altså at de ikke utsettes for smitte fordi de fleste rundt dem er vaksinerte og dermed ikke sprer sykdommen

- Rundt 1 av 3000 barn som får meslinger vil dø selv med den beste helsehjelp tilgjengelig

- For hver eneste konklusjon vitenskapen gir oss kan man finne noen på internett som mener det motsatte, uten at det nødvendigvis betyr at sannheten ligger et sted midt imellom

- Selv om man ubetinget elsker sine barn kan man ta dårlige valg for dem, for eksempel blir mange jenter brutalt omskåret fordi foreldrene tror at dette er det beste for døtrene sine

Andre diskusjonsdeltakere må gjerne også svare.

Eirin

20.03.2015 kl.10:54

Alexa:

Jeg har ikke sagt at patologistudiet ikke har rot i virkeligheten. Det er dine ord.

Som patolog så tenker jeg du også kommer til å behandle de som har blitt syk av vaksiner. Får bare håpe de får like god behandling.

Jeg mener du ikke har grunnlag til å gå så bastant ut mot forskning som sier noe annet enn det du har lært på ditt studie.

Det gjelder alle her inne. Denne saken er ikke sort, hvit.

Er du uenig med oss, så er du useriøs. Den holdningen har de fleste av "dere".

Du overdramatiserer ( som mange andre ) også i kommentarene.

Prøv å finne roen, ikke bra for hjerte å hisse oss opp på denne måten. Diskusjonene bør være mer saklig og åpen. Kanskje flere fra begge sider da tør å melde seg på.

Eirin

20.03.2015 kl.11:24

Geir:

Som jeg sa sist, så har jeg ikke lest hverken boken eller de rapportene han refererer til, så jeg kan ikke uttale meg om akkurat det.

Men jeg har lest andre rapporter og artikler som sier noe annet.

Det jeg mener er helt feil, er å hardnakket stå på sitt, når det finnes motstridende rapporter tilgjengelig.

Hvis det er stor korrelasjon mellom hendelser. Da er det for meg naturlig å se nærmere på det aktuelle tema. Ikke dysse det ned, og latterliggjøre andre seriøse forskere.

Det jeg har merket meg etter at jeg har lest meg opp om vaksinering, er at det i mye større grad hos vaksineforkjempere blir brukt språklig manipulasjon.

Jo mer det latterliggjøres og mobbes i et innlegg jo mer useriøs fremstår både artikkel og person.

Eirin

20.03.2015 kl.11:43

Til alle som ønsker å bekjempe sykdommer.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/03/25/vitamin-d-deficiency-is-why-you-get-flu.aspx

Det jeg husker fra da jeg leste litt biologi på universitetet var min oppdagelse av hvor fantastisk kroppen vår er. Hvor utrolig sterk den kan være hvis vi tar vare på den. Jeg husker jeg fikk en enorm respekt for kroppen, og skjønte også at vi mest sannsynlig aldri noen gang kom til å forstå hvordan vi fungerer fullt ut.

Men vi kan jo selvsagt forsøke.

For noen år siden ble det forsket på hvor vitenskapelig korrekt forskningsrapportene faktisk er. Resultatet var ganske nedslående. 8 av 100 bestod testen. Så kan man diskutere om den rapporten var en av de 8 ;)

Forskning uten agenda er vanskelig å få til. Man er farget enten man vil eller ikke.

Geir Kjosavik

20.03.2015 kl.12:43

Jo, Sølje. Når et menneske sier at det beste er å vaksinere, og et menneske sier at det beste er å ikke vaksinere, så tar en av dem feil. Det er ikke slik at de har litt rett begge to.

Geir Kjosavik

20.03.2015 kl.12:45

Eirin. Hvor ser du latterliggjøring og mobbing?

soljebergman

20.03.2015 kl.18:21

Geir Kjosavik: der må vi jo velge selv hvilket valg vi skal ta.
Fordi mht til helhetsinntrykket så kan begge mene de har rett. Utifra hva de tror på!
Du sier selv : best å.... Altså ikke en absolutt sannhet. Men det er opp til oss hva vi mener er best!

Eirin.

20.03.2015 kl.18:40

Geir:

Ja hva skal jeg si. Over alt. (Nå blir jeg vel stemplet som paranoid). Du får lese litt og se selv. Vi kan ikke diskutere sånne småting. Det har jeg faktisk ikke tid til.

Og selvfølgelig kan begge sider ha litt rett.

Å gå rundt å tro at man har det eneste og det rette svaret er i overkant overlegent.

Eirin

20.03.2015 kl.19:48

Enkelthistorier finnes det mange av.

På begge sider av saken.

http://www.nordlys.no/nyheter/article6723152.ece

http://www.nrk.no/nordland/ms-syke-torbjorn-klar-til-ny-kamp-i-retten-1.12064326

Geir Kjosavik

20.03.2015 kl.22:54

OK - jeg lurer på om vi diskuterer på forskjellige premisser er. All statistikk fra meslingetilfeller i den vestlige verden i den senere tid tilsier at dersom vi slutter å vaksinere alle barn i Norge, så vil ca 54000 barn få meslinger hvert år og av disse vil 10-20 dø. Det er i allefall dødsraten i f.eks Tyskland.

Dette er et tall ingen av oss kan være uenige i, siden det representerer realitieten. OK?

Henning

21.03.2015 kl.08:10

Ragnhild Madsen: "Det foreligger troverdig forskning som viser en mulig sammenheng mellom MMR og autoimmunitet relater til sentralnervesystemet og autisme. Denne er ikke motbevist. Nylig har en forsker ansatt hos CDC gått ut med informasjon om funn av assosiasjon mellom MMR og autisme for enkelte grupper. Informasjonen skal være holdt tilbake av CDC siden 2004."

Tull og tøys. Dessuten har du bevist over lang tid at du ikke har noen vurderingsevne rundt hva som er troverdig eller ikke. Bl.a ved å fremheve impfschaden-"undersøkelsen" og ved å linke til artikler som sier det motsatte av det du hevdet.

Jeg skjønner jo dog at det er tungt for dere pro-sykdomsmiljøet nå. Opinionen har fullstendig tatt avstand fra folk som dere Madsen, der dere har jobbet mot barns helse i mange år. Følgen av ditt opplysningsarbeid ser vi nå bl.a. ved gutten i Tyskland.

Velkommen til den virkelige verden, der handlinger har konsekvenser.

Henning

21.03.2015 kl.08:16

Eirin, når du blir fortalt gjentatte ganger at beslutningsgrunnlaget ditt er feil, gir det deg ikke et behov for å revurdere? Du feil om krybbedød i Japan som argument, og du hevdet at kopper forsvant på 40-tallet, samtidig som at vi fortsatt vaksineres mot det som argument. Alt dette er feil.

Det siste du linker til er en artikkel om å bruke kosttilskudd fra en som har blitt multimegamillionær på å selge, nettopp, kosttilskudd.

Tilsier ikke det at mye av det andre du har som bakgrunn også er feil? Kjosavik har så vidt jeg kan se, ikke måtte foretatt en tilsvarende revurdering av sitt eget faktagrunnlag.

Henning

21.03.2015 kl.08:21

Bergman:".... Altså ikke en absolutt sannhet. Men det er opp til oss hva vi mener er best!"

Nei, det er mikrobene som avgjør hva som er best. Ikke en personlig mening. Dette er ikke filosofisk diskusjon for virus. De angriper der de får anledning. Vi så nylig konsekvensen i Tyskland, og noen har gitt viruset en smittebane til det barnet. Jeg hadde ikke fått sove om natten hvis det hadde vært meg.

Geir Kjosavik

21.03.2015 kl.13:31

Eirin,

1. Kan du komme med et sitat fra denne debatten som du mener er mobbing?

2. Når sølje Bergmann sier at meslinger styrker immunforsvaret generelt og en immunolog som uttaler seg på TV i "Folkeopplysningen" sier at det ikke er tilfelle, så ønsker jeg at du forklarer meg hvordan begge kan ha litt rett.

soljebergman

21.03.2015 kl.19:43

Geir Kjosavik: du imponerer med ditt pågangsmot!
Det inspirerer og utfordrer.!
Jeg er ikke imot deg, bare uenig!
God helg!

soljebergman

21.03.2015 kl.19:45

Henning: jo det er faktisk opp til hver enkelt i denne saken å avgjøre hvilken risiko msn er villig til å ta!

Geir Kjosavik

22.03.2015 kl.00:46

Du er ikke egentlig uenig med meg - jeg bare refererer til hva de som har greie på det sier. Jeg kan ikke nok om medisin til at jeg er kvalifisert til å ha en mening.

Dersom mange nok følger i dine fotspor slik at uskyldige barn blir syke og det som verre er, så er det ikke opp til hver enkelt - like lite som jeg synes det er opp til hver enkelt om man skal vaske hendene etter at man har vært på toalettet.

Det å vaksinere barna sine er en solidaritetshandling!

Er vi forresten enige i statistikken som viser at dersom ingen barn i Norge vaksineres mot meslinger, så `vil vi miste vi 10-20 av dem hvert år? Jeg har en gryende mistanke om at dette er kognitiv dissonans som du ikke ønsker å ta inn over deg, men jeg vet ikke.

Geir Kjosavik

22.03.2015 kl.00:55

Takk for kommentaren om pågangsmot. Jeg er veldig engasjert i dette - spesielt fordi, som jeg har gjentatt til det kjedsommelige, dessverre vet hvordan det er å miste et barn i sykdom. Jeg håper du forstår at dette ikke er personlig. Det er uttalelsene dine jeg angriper og ikke deg som person.

Henning

22.03.2015 kl.12:21

"Henning: jo det er faktisk opp til hver enkelt i denne saken å avgjøre hvilken risiko msn er villig til å ta!"

Det er da poenget slår inn at ens barn ikke har noe valg, hverken når det gjelder egne vaksiner, og andre barn som ikke er vaksinerte av forskjellige grunner har heller ikke noe valg. Hadde dette kun affektert den voksne personen som kan ta et personlig valg, så hadde det vært helt greit.

Det døde forresten et barn i Australia nylig. Av kikhoste. Han ble fire uker gammel.

Kathrine

22.03.2015 kl.17:54

Sølje; Har du lest artikkelen i Bergens Tidene som henviser seg til deg direkte?

soljebergman

22.03.2015 kl.18:38

Kathrine: ja, skriver motinnlegg både til dem og Aftenposten.
Hva tenkte du?

Kathrine

22.03.2015 kl.19:27

Tenker du å ta i mot invitasjonen du fikk av de?

Terese

22.03.2015 kl.19:47

Hvorfor skulle helsemundighetene på det sterkeste anbefale oss vaksineprogrammet hvis de ikke mente det var viktig for fellesskapet? (Det verdensvide fellesskapet). Hvorfor ikke høre på legestanden, de som faktisk vet hva de snakker om? Hvordan får du sove om natten? Dette er bare nitrist og forferdelig kritisk! Jeg som mamma er livredd mennesker som deg, som setter mine og andres barn i fare. Hvis jeg får et barn til og det blir smittet før det kan få vaksinen vil det være en kritisk situasjon for mitt barn. Jeg synes det er tragisk at din stemme når så mange. Ja du har hatt meslinger, og du var heldig som kom gjennom det på en god måte. Ikke alle gjør det. Neste gang jeg får et barn vil jeg kreve å få vite om alle barna i barnehagen til eldstemann er vaksinerte. Hvis ikke tar jeg barnet mitt ut av barnehagen. Det at du får tilhengere er skummelt for verden. Jeg håper folk tar til vettet og hører på de som har studert og forsket innen medisin i mange år, fremfor en mamma som tror hun gjør det beste for barnet sitt etter å ha lest noen blogginnlegg fra ulike bloggere som støtter oppunder hverandres synspunkter. Dette er i ytterste konsekvens livsfarlig. Vær så snill og slutt med dette, Sølje! Det er ingen skam og snu

soljebergman

22.03.2015 kl.20:16

Kathrine: ja....,
Kanskje jeg skal ta imot invitasjonen så de skjønner at jeg er villig til å snakke om dette på en ordentlig måte?
Hva synes du?

Kathrine

22.03.2015 kl.20:43

Det ville være det eneste riktige.

soljebergman

22.03.2015 kl.21:47

Kathrine: takk!

Eirin

22.03.2015 kl.22:35

Geir:

Jeg mente egentlig generelt på nettet, men det er da noen.

Moradi og Alexa har noen ufine kommentarer, og under innlegget stunden så er det en som er skikkelig ufin. Om Sølje føler seg mobbet er vel kun hun som kan vurdere, men jeg synes det er for dumt å si slikt bare fordi man sitter trygt bak Pcen og ikke må se vedkommende i øynene.

Det finnes nok mange immunologer som også er kritisk til vaksinasjonsprogrammet, og det er vel naturlig at de ikke jobber der.

Jeg la inn en kommentar på siden her fordi man ikke skal trenge å stå alene i denne stormen.

Hverken Sølje eller jeg har sagt vi er motstandere, men skeptiske. Noe jeg virkelig mener det er grunnlag for.

Hvorfor skal man ikke kunne skrive om det. Er det ikke lov å ha meningsforskjeller? Det er da virkelig ytringsfrihet i dette landet.

Å gi Sølje ansvaret for de barna som blir meslingesmittet er nok en effektiv strategi.

Så for oss som er litt skeptisk av natur, så er ikke ensidig journalistikk veien å gå. Heller ikke "pengepremier" for hvert fullvaksinerte barn.

Hvorfor forskes det ikke for kreftfremkallende egenskaper i vaksiner som inneholder kreftfremkallende stoffer?

Mye av den forskningen dere refererer til er betalt av vaksineindustrien. Det dreier seg om enorme mengder penger.

Hvorfor fraskriver de seg alt ansvar?

Praksisen rundt bl.a. svineinfluensavaksinen.

Osv.

Jeg er litt skeptisk, men det hjelper ikke å presse eller skremme meg til å vaksinere.

Henning:

Hvis det var det eneste du fikk utav linken jeg la ved så er det ikke rart det ofte snakkes forbi hverandre her inne.

Så da takker jeg for dansen. På ordentlig denne gangen.

Vær snille med hverandre nå da:)

Pro

22.03.2015 kl.22:52

http://www.bt.no/meninger/kronikk/Solje-Bergman-er-farligere-for-barn-enn-vaksiner-3325135.html

vaksine

23.03.2015 kl.00:14

Stor respekt for at du velger å stå i dette, Sølje Bergman.

Kreativ fagforståelse blottlegges ublygt i BT`s siste vaksineartikkel: "Noen barn vil tåle meslinger, men mange vil ikke".

Et noe mer korrekt utsagn basert på epidemiologisk forståelse ville være: "De aller fleste vestlige barn tåler meslinger, noen ytterts få får komplikasjoner eller dør."

Når ekspertisen innen vaksine går til frontalangrep på mødre med selvstendige vaksinevalg - syneliggjør dette et interessant behov for dominans. Jeg er usikker på hvorvidt grove faktafeil kombinert med personangrep medvirker til økt vaksinetillit.

23.03.2015 kl.09:20

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3930734/#!po=2.17391

Henning

23.03.2015 kl.09:32

"Kreativ fagforståelse blottlegges ublygt i BT`s siste vaksineartikkel: "Noen barn vil tåle meslinger, men mange vil ikke".

Et noe mer korrekt utsagn basert på epidemiologisk forståelse ville være: "De aller fleste vestlige barn tåler meslinger, noen ytterts få får komplikasjoner eller dør."

Hei Ragnhild Madsen, eller den som siterer Ragnhild Madsen. Det er helt rett at det er få som dør.

Spørsmålet du må stille deg er jo, hvorfor er du i mot å hindre at disse dør? "Ytterst få" er 5-10 i året, om vi ikke vaksinerer, og det er 5-10 for mange. I alle fall for meg. Du synes kanskje en håndfull begravelser med svært små kister er verdt det?

Det er i tillegg flere som vil få til dels stygge komplikasjoner. På verdensbasis anslår CDC at det vil dø 2.7 millioner om vi stopper meslingevaksinering fullstendig. Hvert år.

Spørsmålet da, Madsen, er hvorfor du synes det er helt greit å la en gruppe barn dø, eller få følgesykdommer nåt vi kan forhindre det. Hvorfor en slik rørende omsorg for meslingeviruset, heller enn for barn? Hvis ett av disse 5-10 hadde vært ditt barn, tror jeg empatien hadde gått en annen vei. Heldigvis er de beskyttet av oss andre som har vaksinert ungene våre, så du kan jo surfe på det.

Det fine nå er jo at dere vaksinemotstandere, som tar Sølje Bergman til dere som en av dere, er på vikende front. Resten av befolkningen er klar over dere nå, og man ser i kommentarfelt og i media ellers at dere har usedvanlig liten støtte.

Slik sett har dere bidratt til spredning av korrekt kunnskap om vaksiner, nettopp ved at folk ser deres argumenter og så blir opplyst av folk som faktisk vet hva de snakker om, hvorfor de ikke er korrekte.

Lykke til videre i ekkokamrene der dere sitter og freser over at ingen forstår dere.

Geir Kjosavik

23.03.2015 kl.15:30

Ja - det er ytringsfrihet her i landet, men ytringsfrihet betyr ikke at man kan si hva man vil uten å bli kritisert. Med ytringsfrihet kommer også et ytringsansvar.

Har du noen navn på immunologene som er skeptiske til vaksineprogrammet?

Geir Kjosavik

23.03.2015 kl.15:32

Sølje. Nå spør jeg for tredje gang. Tror du på statistikken som viser at dersom ingen barn i Norge vaksineres mot meslinger, så vil vi miste vi 10-20 av dem hvert år?

soljebergman

23.03.2015 kl.16:16

Geir Kjosavik: det er en hypotese begrunnet i statistikk på verdensbasis

Cindy

23.03.2015 kl.17:57

Bra jobba, Sølje. Stå i mot disse nettmobberne. De har inge interesse av bars ve og vel. De jobber organisert mot vaksinekritikere. For en ukes tid siden arragerte flere av de en aksjon mot en farmasøyt som uttaler seg kritisk mot vaksiner. Hennes FB konto ble rapportert inn som falsk og midlertidig slettet av FB. Disse folka skyr ingen midler.

Her er forresten en annen fagparson som tør å uttrykke seg klart og tydelig:

https://www.facebook.com/joe.ekgren/posts/10204993429649212:0

Ff

23.03.2015 kl.18:30

Stå på sølje! Jeg støtter deg og helt enig ang vaksiner ! Stå på!

B.F.

23.03.2015 kl.18:37

Eirin, det ble kanskje i overkant ironisk da du postet denne kommentaren:

"Forskning uten agenda er vanskelig å få til. Man er farget enten man vil eller ikke."

Og det i samme artikkel som du lenker til Joseph Mercola, en mann som har gjort seg til mangemillionær ved å selge kosttilskudd. Han mener bl.a. at HIV ikke forårsaker AIDS, at solkrem øker faren for hudkreft i stedet for å redusere den, og at mikrobølgeovner gjør maten farlig.

Jeg regner ikke med at du er enig i alt dette, hvorfor skulle det da være troverdig det han skriver om kosttilskudd og vaksiner?

Geir Kjosavik

23.03.2015 kl.20:18

Nei - det er en hypotese begrunnet i dødstall i den vestlige verden. Statistikken på verdensbasis, som inkluderer U-land er langt, langt verre.

Jeg har sett over dødstallene for Tyskland gjennom de siste 10 år. Den bør være representativ for de 57 000 barna som årlig ville fått meslinger uten vaksine i Norge - og vil bety 18 dødsfall i året.

Med den opplysningen, hva er grunnen til å tro at 10-20 døde barn per år IKKE blir en realitet dersom vi slutter å vaksinere?

Geir Kjosavik

23.03.2015 kl.20:58

Cindy. Hvilke nettmobbere er det du sikter til?

Geir Kjosavik

23.03.2015 kl.21:01

Her er en annen kjent dame som sier ganske nøyaktig det samme som jeg har gjentatt til det kjedsommelige her inne:

"? Når man ikke er en fagperson som får såpass mye spalteplass på å fronte noe som fagfolk sier er tullball, så er det greit å minne om at Sølje Bergmann ikke er professor i medisin. Det er ikke jeg heller. Men jeg håper folk hører mer på dem som er det, enn synsere som meg og henne når det kommer til noe såpass potensielt alvorlig, opplyser hun til VG."

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/helse-og-medisin/henriette-steenstrup-inn-i-vaksinedebatten-ikke-en-privatsak/a/23420472/

Cindy

23.03.2015 kl.22:27

Dersom du ikke evener å registere nettmobberne fra egen leir, kan jeg strengt tatt ikke hjelpe deg Geir Kjosavik. Det forteller noe om hva du tolererer. Vi kan begynne å se på hvor mange liv mobbing tar i samfunnet, sett i forhold til meslinger. Dere profolk er noen gode forbilder for barna deres. Jeg synes synd på unger som må vokse opp med mobbeforeldre og foreldre som overser mobbing fordi den utøves av noen man er medisinsk enig med. Jeg antar (selv om det er vanskelig å tro) at enkelte av dere faktisk har unger! Jeg håper ikke barna deres gråter seg i søvn grunnet meslingefrykt, mens far og mor er mest opptatt av å mobbe vaksinekritiske foreldre på nettet. Det vil fort vekk bli en fryktelig trist barndom.

Geir Kjosavik

24.03.2015 kl.03:56

Da har jeg lest artikkelen om din kollegas uttalelser én gang til.

"VG har vært i kontakt med Sølje Bergman som ikke ønsket å kommentere saken."

Hva? Hvorfor satte du henne ikke skikkelig på plass når du hadde sjansen?

Monica

24.03.2015 kl.10:27

Hei Sølje,

Tusen takk for at du orker å ha veloverveide prinsipper og ikke gir etter for mobbing, frykt og hat. Skulle ønske jeg var like modig som deg. En stor virtuell blomsterbukett til deg og din familie, ikke la de usaklige personangrepene påvirke dagen. Klem

Geir Kjosavik

24.03.2015 kl.15:26

Cindy, som ikke poster under fullt navn. Jeg synes det er et overgrep å bli beskyldt for mobbing, bare fordi du ikke er enig i motargumentene mine. Jeg bruker mye tid på å passe på at jeg kun diskuterer med sak og ikke angriper personen, så hvis jeg har mobbet noen, ønsker at du finner et sitat fra meg som klart er er mobbing. Ja - du kom med påstanden, så du sitter med bevisbyrden. Hvis ikke du kan gjøre det, så forventer jeg et dementi og en beklagelse. Jeg finner meg ikke i sånne beskyldninger i det offentlige rom uten videre.

Altså - vis meg noe jeg har skrevet som er mobbing eller trekk tilbake påstanden.

Geir Kjosavik

24.03.2015 kl.15:27

Monica. Kan du vise meg hvor du ser et personangrep i denne debatten?

Geir Kjosavik

24.03.2015 kl.15:31

Cindy. Ja jeg har barn. Jeg har til og med en datter jeg ikke kan snakke med eller ta på fordi vi mistet henne i sykdom for 6 1/2 år siden. Derfor engasjerer jeg meg veldig sterkt når noen ønsker tilbake en sykdom som har potensiale til å drepe 10-20 barn i året - og merke foreldrene deres for livet.

At du forveklser engasjementet mitt med mobbing, er ditt ansvar - ikke mitt.

B.F.

24.03.2015 kl.16:20

Cindy, du skrev: "For en ukes tid siden arragerte flere av de en aksjon mot en farmasøyt som uttaler seg kritisk mot vaksiner. Hennes FB konto ble rapportert inn som falsk og midlertidig slettet av FB. Disse folka skyr ingen midler."

Nå har du nettopp satt Kjosavik på plass ved å generalisere over alle som uttaler seg kritisk om Søljes og andres vaksineskepsis.

Betyr det at vi også kan generalisere over alle som er skeptiske til vaksiner?

En slik blokkeringsaksjon som du beskriver er nemlig gjennomført en rekke ganger mot en kjent blogger som stiller seg på vitenskapens side i vaksinedebatten. I tillegg til dette har vaksinemotstandere arrangert en svertekampanje av ham og en annen person og hengt dem ut som pedofile eller forsvarere av pedofili, og to av dem som arrangerte denne kampanjen er nå dømt i norsk rett for ærekrenkelser.

Er dette handlinger du identifiserer deg med eller ønsker at Sølje skal stå til rette for, eller skal vi heller bli enige om at vi lar hver få lov til å svare for seg og sine egne utsagn?

Geir Kjosavik

24.03.2015 kl.20:57

Cindy,

Kan du la personangrepene og utenomsnakket være? Nå ønsker jeg at du forklarer hvorfor vår sprudlende solstråle, Axel, på fem og et halvt år har en trist barndom fordi faren hans engasjerer seg i en sak som i stor grad handler om det solidaritetsansvaret det er å holde potensielt dødelige barnesykdommer unna. Storebroren hans på 22, som har opplevd å miste en lillesøster i sykdom, heier på faren sin - men han er jo da for gammel til å få en "fryktelig trist barndom". Da han var barn, hadde vi ikke denne debatten.

Cindy

24.03.2015 kl.22:44

Stadig flere får øynene opp for netthatet mot de som velger å ikke ta imot det frivillige vaksinetilbudet. Personlig er jeg oppriktig bekymret for at enkelte mer ustabile elementer fra probevegelsen snart skal ty til vold. Jeg er kjent ved hvordan enkelte vaksinekritikere har opplevd svært ubehagelige og urovekkende henvendelser fra dette hatefulle og velorganiserte miljøet:

"Nettet florerer av hat. Hat mot alle som ikke tør å vaksinere barna sine. Vi er noen forbanna kryp, barnemishandlere, idioter og ikke glem... Mange av dere synes selvsagt dere er så mye bedre enn oss. Dere elsker å hate oss, for det får dere til å føle dere så mye bedre. For dere gjør nemlig det som er rett og vi gjør ikke det. Så det er selvsagt deres rett å ytre slike meninger om oss også..."

http://tobarnogsyk.blogg.no/1427145801_nr_avisene_lyver_hvem.html

Mina

25.03.2015 kl.00:33

MMR gir langtidsbeskyttelse etter 2 gangs vaksinering i 6 klasse. Ved 15 mnd gir den 90%, ved 11 år, de siste 10 %. Mer vitenskapelig dokumentert informasjon her: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6594&Main_6157=6263:0:25,6566&MainContent_6263=6594:0:25,7070&Content_6594=6430:83031::0:6592:13:::0:0

Geir Kjosavik

25.03.2015 kl.06:00

Cindy, B.F. har et godt poeng.

Er jeg en av "disse folka"?

a) Ja

b) Nei

Begrunn gjerne svaret

Kathrine

25.03.2015 kl.09:12

Cindy;

Det er trist at du og andre opplever hat på nettet.

Hva med å være et bra eksempel på godt nett-vett med konstruktive innlegg, fremfor det motsatte!?

Cindy

25.03.2015 kl.09:42

Geir Kjosavik, du overser dine meningsfellers nettmobbing i denne tråden, det er hva som blir påpekt. Tåler du ikke det? I tillegg har du ikke belegg for dine påstander om 10-20 døde pr år i Norge. Når man ikke har belegg for en påstand, men likevel opprettholder den, så kalles dette?

a)løgn

b)sannhet

Du sier at motivet ditt for å spre utsagn uten konsistens omkring dødelighet fra meslinger, baserer seg på ditt ønske om å redde liv. Hvordan kan din propaganda redde liv dersom du ikke kan bevise at det vil dø 10-20 barn i Norge pr år som følge av meslinger i utgangspunktet? Hva kalles det dersom man sprer oppspinn omkring dødelighet som ikke har rot i virkeligheten?

a)fryktpropaganda

b)helseinformasjon

Henning

25.03.2015 kl.10:28

Cindy: "Stadig flere får øynene opp for netthatet mot de som velger å ikke ta imot det frivillige vaksinetilbudet."

Du kan gjerne lukke øyne og ører, men det er lite som er så hatefullt som det som kommer fra antivaksinemiljøet. Dette reflekteres også i at flere rettsaker angående ærekrenkelser og injurier i det siste har ført til klare tap for antivaksinesiden. Det burde jo realitetsorientere noen og enhver, også "Cindy."

Det er ikke en som er på vitenskapens side som ønsket at en meningsmotstanders datter skulle bli grovt og langvarig seksuelt misbrukt. Det er det en antivakser som sa.

Jeg foreslår at man slutter å betrakte all kritikk som mobbing, og følger Geir Kjosaviks anmodning om å holde seg til saken.

Chris dannon

25.03.2015 kl.13:37

Cindy:

Jeg tør påstå at problemet ikke er netthat mot antivaksere, men mer et utløp for frustrasjon, av den grunn at antivaksere er ekstremt resistente mot vektige argumenter. Man skulle nesten tro at de hadde fått en vaksine mot sunn fornuft.

Påstander om at antivaksere er egoistiske og lite solidariske er ikke netthets og netthat, det er ren skjær sannhet. At du ikke evner å se den sammenhengen sier utrolig mye mer om deg enn de du kaller netthatere.

Geir Kjosavik er definitivt ikke en mobber i denne diskusjonen, han er en mann med godt vett og sunn fornuft. Prøv det.

Og når det er sagt; Sølje Bergman, at du får lov til å ytre de forskrudde meningene dine i media er for meg et mysterium. Du er farlig for de som ikke evner å se lenger enn sin egen nesetipp. Du har et kjempeansvar som kjendis, jeg skulle virkelig ønske at du var deg det ansvaret bevisst.

Geir Kjosavik

25.03.2015 kl.13:46

Cindy,

Kan du vennligst forklare hvorfor jeg har et ansvar for at provaksinefolk kaller vaksinemotstandere for "forbanna kryp, barnemishandlere, og idioter"

DU, derimot har et ansvar for at du kaller meg for mobber og antyder at ungene mine ikke har det bra. Jeg holder meg ikke for å være bedre enn deg, men jeg driver ikke med personangrep - og kaller ikke noen for mobber på nettet. Sistnevnte faller i kategori netthets og den er det du som driver med - ikke jeg, med mindre du kan vise meg hvor jeg har mobbet noen.

Nå synes jeg du skal la stråmannsargumentasjonen og generaliseringen ligge og heller komme med noen saklige argumenter.

Geir Kjosavik

25.03.2015 kl.13:57

Statistikk fra vestlige land i moderne tid viser at fra 1 av 3000 til 1 av 6000 dør av meslinger. Det tilsvarer ca 10-20 dødsfall i Norge årlig. Før vaksinen ble innført i Norge i 1969, døde 5-10 barn hvert år. Befolkningen har kanskje ikke doblet seg siden den gangen, men man med den spredningen man ser fra år til år, kan så mange som 20 barn dø i et toppår.

Fremdeles ikke overbevist? Det er en veldig ubehagelig sannhet, så jeg forstår at det er fristende og lukke ørene og rope "propaganda!"

B.F.

25.03.2015 kl.17:44

Cindy, jeg er faktisk enig med Sølje når hun skriver at det er en hypotese at 10-20 barn vil dø årlig i Norge om man slutter å vaksinere mot meslinger. Årsaken til at vi aldri vil få vite det sikkert er at det heldigvis er svært få som ønsker å teste ut denne hypotesen. Hadde vi latt det gå 5 år uten vaksinasjon hadde vi nok fått konkrete svar, men det ville selvsagt være uetisk å la så mange barn dø bare for å få bekreftet det man allerede vet rimelig sikkert.

Så hva er da grunnlaget for å kunne vite dette så sikkert?

Vel, vi må bruke tilgjengelige data fra nyere utbrudd i vestlige land, se på smitteutbredelse og konsekvenser. Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommer som finnes, og i en uvaksinert befolkning vil viruset spre seg svært raskt, helt uavhengig av hygieneforhold og helsetilstand. Nesten alle uvaksinerte ville bli smittet, dvs. de fleste av de knapt 60.000 barn som fødes hvert år i Norge.

Det mest sammenlignbare scenariet er utbruddet i Frankrike i perioden 2008-2011. Her ble mer enn 20.000 personer smittet, nesten 5.000 ble innlagt på sykehus og 10 pasienter døde.

Lenke til en vitenskapelig artikkel om dette:

http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/19/3/12-1360_article

Overfører man disse tallene til Norge i et scenario hvor hvert årskull må gjennomgå sykdommen, vil det bety ca. 25 dødsfall i året og 14.000 sykehusinnleggelser. Dette er altså ikke et simpelt påfunn for å skremme foreldre til å vaksinere seg, regnestykket over viser at 10-20 dødsfall årlig antagelig er et nøkternt anslag.

De fleste av oss husker reklamen som gikk for noen år siden om natteravnene. Man hadde arrangert kulissene for en knivstikking, men historien ble oppsummert med at "natteravnene var der da det ikke skjedde". Det samme kan man si om vaksiner. Dødsfallene skjer ikke lenger fordi vaksinene er her.

Geir Kjosavik

25.03.2015 kl.17:54

Nå begynner listen over mobbere å bli farlig lang. Her er en lege ved Rikshospitalet som hiver seg på antivaksmobbekarusellen:

"Skuespilleren Sølje Bergmann har f.eks sagt at vi har meslinger for en grunn: «det er fordi barna skal gjennom det». Det er ingenting som tilsier at det er bra for barn å ha hatt meslinger. Bergmann kunne like gjerne sagt det var bra for barn å ha hatt ebola.

Lite gjennomtenkte uttalelser som dette fester seg likevel hos noen.

...

Det å vaksinere seg handler derfor ikke bare om å beskytte seg selv, men også om menneskesyn og solidaritet."

Tommy Karlsen - Avdeling for immuniologi og transfusjonsmedisin, og nasjonslat senter for stamcelleforskning ved Rikshospitalet i Oslo.

http://www.moss-avis.no/__Det_er_ingenting_som_tilsier_at_det_er_bra_for_barn___ha_hatt_meslinger-5-67-58160.html?ns_campaign=editorial.article&ns_mchannel=editorial.facebook&ns_source=editorial.facebook&ns_linkname=editorial.share.article&ns_fee=0

Marie

25.03.2015 kl.20:40

Dersom en bro skal bygges ønsker jeg at beregningene blir tatt av en ingeniør.

Jeg vil gjerne bruke en rørlegger når rørerne i huset må skiftes ut.

Når jeg blir hjerteoperert ønsker jeg å bli operert av en legespesialist.

Og dersom bilen min skulle svikte, så følger jeg heller rådene fra faglærte mekanikere, fremfor en tilfeldig mor uten fagkunnskap på området. Og som attpåtil baserer sine utsagn på følelser og synsing.

Tenk om en slik debatt dukket opp hver gang kvalifiserte mennesker fortalte hvor en tunnel burde bygges, hvordan en skyskraper skal konstrueres, hvordan man gipser en arm med beinbrudd eller hvordan man navigerer på sjøen etc. Ville man da lyttet til en tilfeldig person uten kvalifikasjoner på området? Som på bakgrunn av egne erfaringer fortalte hvordan det burde være? Tvilsomt.

Sølje Bergmann har ikke medisinskfaglige kvalifikasjoner. Lytt til mennesker som kan sitt fag!

Øyvind

25.03.2015 kl.20:41

Som en som fikk en barndom ødelagt av mobbing -- ekte mobbing -- begynner jeg å bli grundig lei av at mobbekortet kyles ut hver gang noen er uenige om noe på nettet. Mobbing er ondsinnet, og varer over tid, og består per definisjon av vold, skittkasting, og/eller ekle kommentarer. "FY faen, så stygg Sølje er, og herregud så dumme ungene hennes er", i kommentar etter kommentar, ville vært mobbing.

Det er ikke "mobbing" å skrive en artikkel som forklarer hvordan noen tar feil om noe. Det er ikke "mobbing" å sette ting på spissen. Om det skulle vært tilfelle, ville Bergmans utspill over og i media være "mobbing" i like stor grad som komentarene her, og jeg kunne sutret om at "Sølje Bergman mobbet vaksineindustrien, og foreldre som vaksinerer barna sine". Hadde det gitt god grobunn for saklig diskusjon?

Jeg forstår at det er fristende å hive slike merkelapper på folk som hersketeknikk -- ingen vil vel være en mobber -- men det blir som om du skulle lagt en hånd på skulderen min og jeg beskrev det som om du skulle ha slått meg. Tror du egentlig skjønner hvor usselt, uskalig og manipulerende det er. Det er et slag i trynet for alle som har opplevd reell mobbing, og det "vanner ut" begrepet mobbing så det står igjen med en mye svakere mening.

Hvis du er uenig med kronikken til Tommy Karlsen, så si på en saklig måte hvorfor. Ikke kall ham en mobber, voldelig, rasistisk eller andre ord du ikke har det minste grunnlag for å bruke.

(/utblåsning)

Øyvind

25.03.2015 kl.20:47

Wow. Cindy:

Stadig flere får øynene opp for netthatet mot de som velger å ikke ta imot det frivillige vaksinetilbudet. Personlig er jeg oppriktig bekymret for at enkelte mer ustabile elementer fra probevegelsen snart skal ty til vold. Jeg er kjent ved hvordan enkelte vaksinekritikere har opplevd svært ubehagelige og urovekkende henvendelser fra dette hatefulle og velorganiserte miljøet

Ganske sterkt, svertende og generaliserende utspill fra en som hevder å være mot mobbing. Spesielt med tanke på at slike mennesker finnes i langt større grad i anti-vaksinemiljøet enn hos forkjemperne. Men det vet du vel.

Øyvind

25.03.2015 kl.20:53

""Cindy;

Det er trist at du og andre opplever hat på nettet.

Hva med å være et bra eksempel på godt nett-vett med konstruktive innlegg, fremfor det motsatte!?""

Beste innlegget så langt. Fei for egen dør, og "be the change you want to see in the world".

Kathrine

25.03.2015 kl.22:05

Wow...takk, Øyvind!

Rolf Østvik

26.03.2015 kl.07:59

soljebergman: "Jeg vil ikke risikere at mine barn skal være den prosenten som får noen alvorlige bivirkninger fra vaksinen."

Det er langt fra 1 % som får alvorlige bivirkninger av vaksiner. Det verste tilfellet vi har er svininfluensavaksinen hvor ca 70 stk fikk narkolepsi. Av 2 millioner vaksinedoser. D.v.s. mindre enn 0.005% fikk alvorlige bivirkninger.

Alle andre vaksiner har mye mindre sjanse for alvorlige bivirkninger.

For meslinger så kan en anslå sjansen for alvorlig følgesykdom ved å basere oss på disse tallene fra fhi:

"De siste 15 årene før vaksinasjon ble introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet, ble det årlig meldt 20 000-30 000 tilfeller av meslinger, 20-30 tilfeller av alvorlig encefalitt og 5-10 meslingedødsfall."

http://www.fhi.no/artikler/?id=82822

Hvis vi bruker tallet 20 tilfeller av encefalitt og 20 000 smittede så betyr det at 0.1% får alvorlige følgesykdommer, hvor noen dør.

Jeg kan forstå at folk kan være redd for bivirkninger. Det jeg ikke kan forstå er at disse personene ikke er redd for hva som kan skje ved sykdom.

Så vil noen si at vi har lite meslinger i Norge så barnet mitt får ikke meslinger.

De som sier det er snylterer. De snylter på alle andre som tar den lille risikoen ved bivirkninger og vaksinerer slik at vi slipper skadene ved sykdommene.

Geir Kjosavik

26.03.2015 kl.08:16

Sølje,

Nå bør det være mer enn sannsynliggjort at hvis alle gjør som deg, så vil etterhvert 10-20 barn i Norge dø hvert år.

Er dette noe du bare nekter å ta innover deg?

Martin

26.03.2015 kl.09:32

"Det jeg sier er at gjennom et sykdomsforløp hvor kroppen selv gjør seg immun mot syldmmen, er immuniteten for alltid. Med vaksine er den ikke det, og man må fortsette å vaksinere seg livet ut."

Om man vaksinerer seg eller blir imun etter å ha hatt sykdomen er imuniteten like sterk. Forskjellen er at ved vaksinasjon slipper man selve sykdommen og alle risikoene forbundet med den.

Du kan samenligne dette med å overleve en kolisjon. Om man ikke bruker bilbelte (ikke vaksinerer seg), men overlever og blir frisk etter en stund fra alle skadene, eller om man bruker bilbelte (vaksinerer seg) og bare får noen skrammer. Ett år etter har man det like bra, forskjellen er tiden rett etter kolisjonen og de komlikasjonene som kunne hatt fatale følger for den som ikke brukte bilbelte.

Cindy

26.03.2015 kl.09:39

Media tar endelig tak i nettmobbing og hets av vaksinekritikere. Dette er en gruppe som de siste månedene har vært fritt vilt i media og på nettet. Et viktig bidrag fra romerikes blad i dag. La oss håpe at debattklimaet vil bli bedre, og at de mer ekstreme tilfellene toner seg ned.

http://www.rb.no/_N_r_avisene_lyver__hvem_skal_man_tro_p___-5-43-42882.html#/responses/14215177

Geir Kjosavik

26.03.2015 kl.15:13

Cindy,

Vel - jeg skjønner ikke hvorfor det er et bidrag i denne debatten, siden det ikke er noe skittkasting her inne.

Hun som har skrevet dette innlegget i RB, ser ut til å være like lite mottakelig for informasjon som de fleste vaksinemostandere "Hvis det er så høy risiko at barna våre faktisk mest sannsynlig kommer til å dø av meslinger, hvorfor gir dere oss ikke den infoen vi ønsker, istedenfor å latterliggjøre vår frykt for vaksiner?"

Den informasjonen er tilgjengelig, men det virker ikke som den går inn.

Geir Kjosavik

26.03.2015 kl.15:31

Cindy, Sølje et al,

Her er to personer som har uttalt seg om barnesykdommer i media i det siste.

Skuespiller Sølje Bergmann sier: "Jeg tror det er godt for barn å gå gjennom en skikkelig kule sykdommer. Vi har sykdommer, som meslinger, av en grunn, og det er fordi barna skal gjennom det."

Tommy Karlsen - Avdeling for immuniologi og transfusjonsmedisin, og nasjonslat senter for stamcelleforskning ved Rikshospitalet i Oslo sier: "

"Det er ingenting som tilsier at det er bra for barn å ha hatt meslinger. Bergmann kunne like gjerne sagt det var bra for barn å ha hatt ebola. Lite gjennomtenkte uttalelser som dette fester seg likevel hos noen."

En av dem må nødvendigvis ta feil. Hvem av disse tror dere det er?

Chris dannon

26.03.2015 kl.15:34

Cindy:

Mener du virkelig at dette leserinnlegget (fra det som ser ut til å være et rimelig knapt menneske), betyr at media tar tak i hetsen mot vaksinemotstandere?

Det er et leserinnlegg. Vet du hva det er?

Det er foresten mange som har svart deg i kommentarfeltet her, kanskje du skulle svare?

Henning

26.03.2015 kl.15:46

"Media tar endelig tak i nettmobbing og hets av vaksinekritikere."

Hm? Ei nettavis viderebringer et blogginnlegg om at avisa hadde gjort en feil og skrevet Oslo, heller enn Berlin? Det er det du kaller å ta tak i nettmobbing?

Dette å antyde at antivaksere er ofre, siden de ikke tåler kritikk, stakkars, det blir litt feilslått.

Flere antivaksere er felt i retten for ting de har sagt på nett i det siste. Er det noen fra den andre siden som har lidd samme skjebne? Ikke? Trodde ikke det.

Sverre

26.03.2015 kl.18:45

Hei Sølje, det var beundringsverdig modig av deg å delta på Salongen på P2 i dag. Som forventet fra den kanten ble det jo en time med kritiske innvendinger mot dine synspunkter, men du klarte deg meget godt og beholdt roen gjennom det hele.

Cocktaileffekten er et godt argument. Ingen vet hvordan en vaksine virker sammen med alle andre vaksiner, medisiner og miljøgifter. Det vi vet er at vi har mer av f.eks. kreft og autoimmune sykdommer enn stammefolk som lever på tradisjonelt vis. Da er det rimelig å anta at totaliteten av de stoffer vi får i oss er årsaken. Denne totaliteten omfatter også vaksiner, selv om vi ikke vet hvilken (om noen) rolle de spiller. Det er uansett god grunn til å være skeptisk og varsom.

Til slutt: takk for at du stiller opp og tar kampen på vegne av mange oss andre som også er skeptiske, men som ikke har like mye guts som deg til å ta kampen mot den kvelende majoriteten i offentligheten. Folk som føler at de har majoriteten i ryggen kan bli nokså ufine. Det avslører kun deres dårlige egenskaper: mangel på empati og folkeskikk.

Du har langt mer støtte og sympati enn en kan få inntrykk av gjennom mediene. Det må du ikke glemme når det kan synes som om alle er imot dine synspunkter. Det er alt for få mennesker som tenker selv og tar sine selvstendige standpunkter. Derfor er det mange av oss her ute som setter ekstra pris på mennesker som deg.

Rolf Østvik

26.03.2015 kl.18:55

Cindy, å kritisere vaksinemotstandere og fortelle at de tar feil er ikke nettmobbing.

Hva slags bidrag er det du mener kommer fra Romerikes Blad? Du linket til en kommentarfelt til et leserinnlegg i avisen. Dette er ikke noe som Romerikes blad har laget.

Det at du kaller kritikken av vaksinemotstandere for nettmobbing blir også litt feil når du linker til en person som er en kjent nettmober og som er dømt for nettsjikane.

http://www.nrk.no/kultur/rolf-erik-mobber-pa-nett-1.8393587

http://fritanke.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=9079

Geir Kjosavik

26.03.2015 kl.20:56

Sverre,"Det er alt for få mennesker som tenker selv" Jeg mener det er alt for mange som tenker selv om emner de ikke har kunnskap nok om til at den meningen fører frem.

Når Sølje tenker selv og kommer frem til ting som i følge leger er helt spinnvilt feil, som for eksempel at det er bra for barn å ha meslinger, hvorfor er det en bra ting?

Geir Kjosavik

26.03.2015 kl.21:04

Sverre,

Grunnen til at de som lever på stammevis får langt lavere kreft er fordi de lever kortere. Det beste midlet mot kreft er å dø av noe annet først.

Hvor ser du mangel på empati og folkeskikk i debatten her inne?

Lillemy

27.03.2015 kl.08:25

Støtter deg fullt ut i ditt valg :) mine barn er ikke vaksinerte, men må innrømme at jeg blir påvirket av media og føler meg mere i tvil nå. Denne artikkelen gav meg nytt mot:) tusen takk 🙏😊

Pernille Berg

27.03.2015 kl.09:04

Vaksinene blant annet for meslinger er noe av det det er forsket svært mye på, og det er svært mange studier som viser at det ikke er farlig å vaksinere seg - tvert om. Motstanden mot vaksiner er som en motsats basert på studier som er blitt tilbakevist og avslørt som falske studier. I tillegg er det lite å tjene på vaksiner for legemiddelindustrien i forhold til andre medisiner. At du linker til en artikkel som jukser med data og hvis påstander er grundig tilbakevist tjener heller ikke din sak.

Ja, det er en frihet vi har å velge vaksiner. Det er en frihet der det følger med et ansvar. Det er trist at du og andre bruker denne friheten til å sette både egne og andres barn i fare, men det er likevel en privatsak. Det som er enda værre er at du bruker din kjendisstatus til å fremme feilinformasjon og ubegrunnet frykt for vaksiner. Om meslingvaksinen har vi allerede så mye kunnskap, at vi ikke trenger 20 år til for å vite hva som skjer hvis mange slutter å vaksinere seg. Når det faktisk finnes så mye dokumentasjon og (nå i tillegg eksempler fra tyskland og USA) på hvorfor det er så viktig å vaksinere seg... Vil du virkelig risikere å ha medansvar for evt barn som kan bli blinde etter meslinger eller enda mer alvorlige ettervrikninger i de neste 20 årene? Eller medansvar for at foreldre mister et umistelig barn? Barn dør fortsatt av meslinger selv om de spiser rett og ellers virker å være ved bra helse, selv om det ikke er så mange som dør. Om det er få eller mange barn fra land som Norge som dør av meslinger ville ikke hjelpe meg om det var mitt barn som ble blind eller døde etter meslinger... Hadde det trøste deg om det var ditt barn?

Å ikke vaksinere dine egne barn er en ting - jeg forstår det ikke, men det er en privatsak. Men at du er villig til å bruke kjendisstatusen din til å kanskje ha et medansvar for at andres barn dør er fullstendig ubegripelig - og slik jeg ser det helt uetisk.

Erik

27.03.2015 kl.10:12

Nyinjeksjon er aldeles ikke et sted å få troverdig informasjon.

Lena

27.03.2015 kl.11:00

Jeg heier Sølje. Din stemme er kjempe viktig. Stå på! Klem!

B.F.

27.03.2015 kl.11:52

Dette med å tenke selv har lenge vært en parole blant vaksinemotstanderne, underforstått mener de at de som kommer frem til samme konklusjon som myndighetene ikke kan ha tenkt selv. Det er selvsagt ikke riktig, og det vaksinemotstanderne driver med er ikke akkurat imponerende tankevirksomhet, det dreier seg stort sett om føleri som kan bekrefte innstillingen man allerede har tatt. Som Knut Nærum sa, her er det viktig å føle seg frem til det riktige og passe på så man ikke luller seg inn i fakta. Dette ser man også tydelig på reaksjonen når vaksinemotstandere blir presentert for fakta, det så vi også i går da programleder ba henne begrunne sin mistillit. For å unngå å innrømme at hun hadde tatt feil utvidet hun i stedet konspirasjonen, i dette tilfellet at FHI har felles økonomiske interesser med vaksineprodusentene. Så kunne hun for eksempel ha blitt fremlagt dokumentasjon fra Riksrevisjonen som tilbakeviser en slik kobling, da ville hun antagelig utvidet konspirasjonen enda et hakk, altså at Riksrevisjonen ikke var pålitelig siden den i likhet med FHI er underlagt Staten. Så kunne man ha vist til at andre land har kommet frem til de samme anbefalingene uten at den norske stat har noen påvirkningskraft på dem. Derfra er det kort vei til king-size konspirasjonene om Big Pharma, befolkningskontroll, frimurerne, Illuminati, jødene osv. Paradokset er at jo mer fakta man presenterer disse personene for, jo sikrere blir de på at de har rett og de distanserer seg mer og mer fra den virkelige verden. For slike personer har fakta altså en negativ effekt, og sjansene for at de skal endre mening er svært små. Årsaken til at vi likevel bør imøtegå deres uvitenskapelige ytringer er å redusere deres appell til gjerdesitterne, i dette tilfellet bekymrede foreldre som ikke vet helt hva de skal tro.

Geir Kjosavik

27.03.2015 kl.12:55

Sølje,

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har spurt og hvor mange tilsvarende ganger du har vridd deg unna, men jeg gir meg altså ikke før vi blir enige om at realiteten er realiteten.

Har du problemer med å godta den helt troverdige statistikken fra den vestlige verden (nei, ikke på verdensbasis, fra VESTEN - sammenlignbart med Norge), som sier at dersom alle gjør som deg, så vil 10-20 norske barn dø hvert år?

Geir Kjosavik

27.03.2015 kl.12:57

Lillemy. Hva om det som står i artikkelen er bare tull? Gir den deg fremdeles nytt mot?

AM

27.03.2015 kl.15:43

Har du sett årstallene på referanselitteraturen i kronikken du anbefaler. Alle er jo fra åtti-tallet. 35 år gammal forskning er ikke seriøse referanser!!

Mikkel Sørheim

27.03.2015 kl.16:30

Hei, alle som er interessert i og opptatt av vaksine. Et tips: University of Pittsburgh har god statisikk på dette i et prestisjeprosjekt kalt "Project Tycho" - bl.a. omtalt i Wall Street Journal. Dessverre er grafikken (og dermed presentasjonskvaliteten) ikke så bra som det synes ved første øyekast. Bl.a annet er håndtering av missingverdier under enhver kritikk, og fargeskalaen blir lite intuitiv. Dette er imidlertid godt drøftet i denne artikkelen:

http://blogs.sas.com/content/jmp/2015/03/05/graph-makeover-measles-heat-map/

Men konklusjonen bør være tydelig. For ordens skyld; vaksine for meslinger ble introdusert i USA i 1963. Enjoy!

27.03.2015 kl.17:05

Dagens verden er en svært globalisert verden med menneskeforflyttning (lovlig eller ikke) til alle verdensdeler. Dersom alle er vaksinert får den generelle befolkning en bedre beskyttelse. Det kreves at en majoritet er vaksinert for at vaksinen skal klare å fungere som ett skjold mot sykdommer når vi snakker på samfunnsskala. Er det slik at du Sølje ikke tenker på at det kommer inn nye beboere til Norge hele tiden, og at verden på generell basis bare blir mer og mer globalisert??

Du har nevnt svineinfluensavaksinen som ett eksempel som skal støtte din påstand. Ja, mange tok ikke svineinnfluensavaksine, ja dette var et personlig valg, nei det er ikke samme situasjon som ved flere av vaksinene som distribueres vanligvis. Svineinfluensavaksinen var hurtig produsert, dårlig testet og hastet ut, dette så majoriteten av samfunnet. Mange av vaksinene som deles ut gratis gjennom skole og ved sykehus i dag er ikke hastet ut o.l. Det er derimot årevis med forskning og forbedringer som skaper tryggheten som gjør at foreldre tar ett bevisst valg, de følger ikke bare som sauer.

Oliver

27.03.2015 kl.18:04

For det første så kan jeg ikke lese en eneste vitenskapelig referanse i dine argumenter. Videre henviser du til en tilfeldig blogg som kilde for dine synspunkter. Mener du at du burde bli tatt seriøst i din argumentasjon? I så fall hvorfor? Jeg er hverken for eller mot vaksinasjon, men skjønner ikke hva du baserer dine argumenter på...

Geir Kjosavik

28.03.2015 kl.09:41

Lena, du er kanskje en av ytterst få antivaksere som klarer å svare på et enkelt spørsmål. De fleste i denne diskusjonen enten kan ikke eller vil ikke. Det er nesten så jeg lurer på om de innerst inne forstår at de ikke har noen gode argumenter. Derfor spør jeg:

Hvorfor heier du på Sølje, som bruker nettet til å spre medisinsk vranglære og ønsker tilbake en sykdom som før den ble vaksinert bort, tok livet av 5-10 barn i året? Jeg tviler jo på at du ønsker døde barn, men siden du heier på henne, så må jeg jo spørre.

håvard

28.03.2015 kl.15:52

Sølje, du må seriøst slutte med dette tullet. Misinformasjonen din er farlig og kan i verste fall ta livet av mennesker.

Geir Kjosavik

28.03.2015 kl.17:19

Det ser ikke ut som vi når inn med fornuft og argumenter her. Nå har jeg spurt sikkert åtte ganger om Sølje kan kommentere det fakta at mesliner VIL ta et antall barneliv hver dag dersom alle gjør som henne, men det enste jeg har fått som svar er at det er en hypotese basert på dødsratene verden over, og derfor ikke representative. Dette er like mye tull som all den andre "virkeligheten" hun skaper for seg selv og bruker til å fortrenge de delene av den virkelige virkeligheten som hun ikke liker.

Når de tyske foreldrene som mistet en 18-måneder gammel baby i meslinger tidligere i år, får hodet såpass over vannet at de greier å tenke fremover, bør de inviteres til Norge og møte Sølje ansikt til ansikt slik at hun får sett hvordan den virkelige virkeligheten ser ut. Her må vi bare skru opp virkemidlene til Sølje forstår at mesliner ER en dødelig og skadelig sykdom til tross for at hun later som det ikke er slik. Rasjonell argumentasjon fører i allefall ikke frem - ikke en gang fra mennesker som vet tusen ganger mer om sykdommer og smitte enn hun selv.

Jeg fatter ikke at noen en gang greier å ha så stor tillit til sin egen magefølelse at en mener den tilsidesetter mange års utdannelse og forskning.

soljebergman

28.03.2015 kl.18:51

Geir Kjosavik: jeg har aldri påstått at meslinger ikke kan ha dødelig utfall.
Det er grenser for løgner for å provosere.

Geir Kjosavik

29.03.2015 kl.08:04

Nei, du har ikke sagt det. Du har bare latt være å kommentere det etter gjentatte oppfordringer. Det er fint at du selv innser at dersom alle gjør som seg, så vil antall barn som dør av meslinger i Norge gå fra null per år til fem noen år og så mye som 20 andre år. Hvilket fremskritt synes du disse barnedødsfallene representerer?

Geir Kjosavik

29.03.2015 kl.08:50

I tillegg kommer barna som vil få varige skader av blant annet hjernebetennelse.

Alt i alt handler det om friske barn som med vaksinen ville levd, lange friske liv. Uten vaksinen lever de enten korte liv, eller liv med redusert livskvalitet.

Og så kommer all angsten og sorgen fra foreldrene på toppen av dette.

Grunnen til at jeg ikke tror dette går inn hos deg, er at jeg forstår deg som en svært empatisk person og en særdeles oppfordrende mor som legger vekt på tilstedeværelse hos barna sine i en travel hverdag. Hvis du hadde skjønt den potensielle rekkevidden av den medisinske vranglæren du serverer i offentlige kanaler, så hadde du ikke gjort det.

Når til og med to leger har kalt deg "farligere for barna enn vaksiner", så er min oppfordring at du går noen runder med deg selv.

Det oppleves kanskje vanskelig å si "jeg tok feil", men vit at det er svært enkelt for oss som ikke støtter synet ditt å tilgi deg når du en gang snur. Du har ingen ting å tape.

Rolf Østvik

29.03.2015 kl.21:40

Sølje Bergman. Jeg ser at du stiller spørsmål til om hvorfor barnevaksineprogrammet er frivillig. Er det slik at dersom helsemyndighetene mener barnevaksineprogrammet er så viktig for barna at de gjør den obligatorisk, vil da da skjønne at det er viktig for barna å få vaksinene og vil du da følge barnevaksineprogrammet?

Geir Kjosavik

30.03.2015 kl.18:31

Her er en lege til som sier du serverer faktafeil i all offentlighet, Sølje. Han skisserer også et scenarie der opptredenen din i verste fall fører til at et barn dør. Er dette en del av hetsen som ektemannen din klager over på TV, eller passerer dette som konstruktiv kritikk? Mannen er lege, så jeg antar at han vet hva han snakker om,

http://m.db.no/2015/03/30/kultur/meninger/kronikk/debatt/vaksinemotstand/38477072/?www=1

Håvard

30.03.2015 kl.23:29

hos legekontor burde de vært reklamer for babykister for de idiotene som ikke vaksinerer barna sine. Skam dere. Dere er med på å ødelegge samfunnet.

Ivar Holmann

30.03.2015 kl.23:30

Sølje! Dette handler ikke om hva DU mener. Men det handler om at du aktivt tar mikrofonen, og sprer desinformasjon. Konsekvensen er at du påvirker enkelte småbarnsmødre (med lav utdanning) til å treffe farlige valg. Så lenge du krever å rope tøyset ditt i all offentlighet, må du tåle motbør.

Anon

31.03.2015 kl.00:32

Hei! Lurte på om du kunne komme med noen gode linker for det du hevder Solje? Så langt har jeg sett mye "fakta" fra deg uten at du kan linke til en solid side (Ikke en random blogg).

Skulle likt å vite hvor du får all informasjonen din fra, bortsett fra facebook, blogger og andre skeptikere.

Lene

31.03.2015 kl.01:34

Heia Sølje, stå på!!

Jeg har lagt fram forskningsrapporter og litteratur på helsestasjonen. Den informasjonen som kommer derfra er jo veldig (!!!) ensidig. Til tross for at enkelte medarbeidere innrømmer at vi ikke er helt på villspor, kan de dessverre ikke opplyse befolkningen om ulike sider av vaksinasjonsfakta...synd for dem som tror blindt på myndighetene..

Hilsen Lene, mest "vaksinebelest" av mine venner, mor til 4 uvaksinerte.

Geir Kjosavik

01.04.2015 kl.08:11

Lene,

Hvilke forskningsrapporter og litteratur er det du har lagt frem på helsestasjonen?

Geir Kjosavik

01.04.2015 kl.11:44

Lene,

Hvilken helsestasjon er et du tilhører? Jeg ønsker å snakke med personalet der for å forstå mer om hva de gir deg medhold i.

mikael

02.04.2015 kl.14:00

http://nsnbc.me/2013/05/10/the-vaccine-hoax-is-over-freedom-of-information-act-documents-from-uk-reveal-30-years-of-coverup/

Ikke vær redd, og ikke tvil på dine egne instingter.

peace

Geir Kjosavik

03.04.2015 kl.23:25

Nå prøver jeg igjen å stille et oppklarende spørsmål til en vaksinemotstander og regner med at jeg blir møtt av den vanlige, øredøvende stillheten av en som ikke kan forsvare argumentene sine - som responsen på de 20(?) spørsmålene jeg har stilt lenger opp. Vaksinemotstandere er generelt ikke særlig innstilt på at noen går dem i sømmene. Det er i allefall min erfaring at de heller holder kjeft enn å forsvare argumentene sine.

Men, vi prøver likevel,

Mikael. Hva er grunnen til at du fester lit til hva denne doktoren skriver og ikke de tusenvis som er uenig med ham? "Fant det på internett" og "sier det jeg ønsker å høre" er ikke gyldige argumenter. På forhånd takk for at du prøver å redegjøre for det.

Geir Kjosavik

03.04.2015 kl.23:35

Mikael,

La oss ta de to første påstandene:

1. Known the vaccines don?t work

2. Known they cause the diseases they are supposed to prevent

Hva har skjedd med antall tilfeller av meslinger i Norge siden vaksinen ble innført i 1969?

Hvis du greierå svare riktig på det spørsmålet, overrasker du meg!

soljebergman

04.04.2015 kl.14:05

Geir Kjosavik: faktum er at barn får alvorlige skader av bivirkninger iforbindelse m vaksine, det er mer enn nok til at jeg er skeptisk.
De jobber m å finne bra vaksiner, men den er ikke bra nok!
Derfor avventer jeg.
Så enkelt, og et faktum.
Hvorfor skal friske barn lide?
God påske!

Chris dannon

04.04.2015 kl.20:00

Men Sølje! Den siste kommentaren din faller på sin egen urimelighet. Du sier: hvorfor skal friske barn lide? Da spør jeg deg: hvis min 3 måneder gamle sønn skulle være i nærheten av et uvaksinert barn (som ditt), og få meslinger, kanskje bli kjempesyk, kanskje dø. Hvorfor skal mitt friske barn lide, fordi du tar et valg på hans, og alle andre barn under 15 måneder vegne?

Kan du være så snill og svare meg på det?

Geir Kjosavik

05.04.2015 kl.09:23

Ja, Sølje. La oss hold oss til fakta. Hvor mange alvorlige bivirkninger av MMR-vaksinen er registrert i Norge?

Jeg svarer gjerne på ditt spørsmål. Det er synd men nødvendig at ett friskt barn får alvorlige bivirkninger en gang per tiår dersom alternativet er at 100 friske barn dør og 200 får alvorlige, varige skader i det samme tidsrommet. Vi må dessverre velge mellom det minste av to onder her. Det virker umulig, men sånn er ofte verden. Hva velger du:

a) Ett skadet barn

b) 100 døde og 200 skadede barn.

Det er dessverre ingen andre valg,så du må velge ett.

God påske til deg også!

Henning

06.04.2015 kl.10:11

"Geir Kjosavik: faktum er at barn får alvorlige skader av bivirkninger iforbindelse m vaksine, det er mer enn nok til at jeg er skeptisk.

De jobber m å finne bra vaksiner, men den er ikke bra nok!

Derfor avventer jeg."

Selv avventer jeg med å bruke bilbelte på ungene til de finne opp noen som er helt fri for bivrikninger og til de er gode no.

Det har gått bra så langt. Kan jeg forvente din støtte i kampen for helt sikre bilbelter, Bergman, og at vi venter med å bruke dem til det skjer?

07.04.2015 kl.09:40

Sølje, du skriver at de jobber med å finne bra vaksiner, og du mener at de som finnes i dag ikke er bra nok, underforstått at de har alvorlige bivirkninger, og derfor avventer du med å vaksinere dine barn.

La oss da tenke oss at det om fem år kom en meslingevaksine som var dokumentert 100 % fri for bivirkninger. Ville du da ha vaksinert barna dine?

M

08.04.2015 kl.01:51

Takk for at du står på Sølje :) Jeg ville ignorert disse provaksine kommentarene du få inn. Det er det samme mølet som alltid og det ville ikke forundre om det var de samme folka heller (kun med ny forkledning). Vi så den samme tendensen under svineinfluensaen, da var alle som ikke ville vaksinere seg (50% av befolkninga) "klin hakke gale konspirasjonsteoretikere". Det var ikke måte på hvor hinsides all forstand "dumme" disse var. I etterkant har vi jo sett hvor "dumme og teite og farlige" denne halvparten av befolkningen var.

All forskning viser at vaksiner har bivirkninger, inkludert alvorlige. At svært mange ikke vil utsette seg for dette, er ikke vanskelig å forstå.

Geir Kjosavik

09.04.2015 kl.13:12

M,

Hvis vi først skal sette noen i bås her, så er det ett fellestrekk jeg ønsker å dra frem blant vaksinemotstanderne/skeptikerne. De pøser ut med påstander uten referenser og når en spør om grunnlaget for påstandene eller mer detaljer, så blir det helt stille. Dette må enten være fordi de har kunnskap de ikke vil dele, eller rett og slett fordi de ikke har kunnskap. Kanskje M er annerledes? Nå har du sjansen til å vise dette.

Du skriver: "All forskning viser at vaksiner har bivirkninger, inkludert alvorlige."

Da spør jeg: Hvor mange og hvilke bivirkninger har vi hatt i Norge siden vi begynte å vaksinere mot meslinger i 1969, og fra hvilke kilder henter du denne påstanden?

Hvem vet - kanskje har jeg truffet på en vaksinemotstander som greier å svare på et enkelt spørsmål. Det ville gjort debatten så utrolig mye mer konstruktiv.

Geir Kjosavik

09.04.2015 kl.13:16

Og M, mens vi er inne på dette med enkle spørsmål. Kan du trekke frem noe jeg har skrevet i kommentarfeltet under denne bloggen og forklare hvorfor du mener det er "møl"? Det burde heller ikke være svært vanskelig.

På forhånd takk for at du svarer!

Eirin

10.04.2015 kl.10:51

Geir:

Hvis du tar deg tid til å følge de linker som blir lagt ut, og faktisk leser de og informasjonen som ligger ute rundt de så ser du at du har fått svar på alle dine spørsmål.

Og så er det da virkelig ikke opp til vaksine skeptikerne her inne å gjøre debatten konstruktiv.

Tenker dere får feie for egen dør før dere anklager oss for det.

Og når man leser igjennom kommentarene her inne, så er det nesten bare anklagelser. Ingen diskusjon, eller oppriktig nyskjerrighet.

Uansett hva som blir sagt, eller linket til, så er det feil, useriøst, ikke vitenskapelig, osv. Det spiller ingen rolle hva vi sier for dere finner noe å pirke på uansett, og det er nok derfor ingen holder ut deres måte å "diskutere" på. Det har ingenting med referanser å gjøre. Så kan dere sitte der hjemme å tro at dere er totalt overlegne, mens vi sitter her og bare rister på hodet.

Når det gjelder de linkene jeg la ut litt lenger oppe, så ser jeg at jeg må på datamaskinen min for å komme direkte til kommentarfeltet jeg refererer til. Hvis jeg bruker ipaden så kommer jeg bare til innlegget.

Geir Kjosavik

10.04.2015 kl.15:23

Eirin. Jeg spurte deg for en stund siden om du kunne gi meg navnene på de immunologene som du hevder er skeptiske til vaksineprogrammet. Jeg kan ikke se at du har svart på dette eller lagt ut en link der jeg finner svar på dette.

Kan du enten svare eller vise meg hvor svaret står?

Geir Kjosavik

10.04.2015 kl.15:27

Sølje,

Jeg svarte på ditt spørsmål - jeg svarer faktisk på alle spørsmål jeg får om mine argumenter, men du har ikke svart på følgende:

Dersom valget står mellom å vaksinere alle eller vaksinere ingen så må vi i følge legene som har studert dette i årevis velge mellom:

a) Ett bitte lite antall barn med varige bivirkninger (vaksinere alle)

eller

b) Et betydelig antall døde og skadde barn (vaksinere ingen)

Hvorfor er a) et bedre valg?

Geir Kjosavik

10.04.2015 kl.15:35

Anne Spurkland er professor i medisin ved Universitetet i Oslo. Hun underviser i anatomi og forsker innenfor immunologi og autoimmune sykdommer.

I et blogginlegg argumenterer hun og konkluderer:

"Vi lever i et samfunn der vi godtar en rekke begrensninger på egen frihet for å beskytte andre. Å delta i vaksinasjonsprogrammet for å bidra til flokkimmuniteten kan sammenliknes med å holde fartsgrensene eller betale skatt."

http://immunglimt.no/2015/04/06/flokken-min/

Nå er jeg VELDIG spent på om noen av vaksinemotstanderne i denne debatten kan lese innlegget hennes og komme med saklige argumenter for hvorfor dere mener at professoren tar feil. Jeg gjetter på at de følger sitt eget MO og enten ikke gidder eller ikke tør, men jeg håper inderlig at jeg tar feil.

Eirin

10.04.2015 kl.18:35

Hei Sølje.

Jeg klarte visst ikke å holde meg borte lengre;)

Fant en blogg ( Synes jeg hører Geir nå ). Den er absolutt verdt å lese.

http://thepeopleschemist.com/reasons-dont-vaccinate-children-vaccine-supporters-shouldnt-give/

Har du lest Nourishing Traditions bøkene?

Anbefales på det sterkeste.

Nutrition and Physical Degeneration av Weston A Price finnes som gratis e bok for de som er interessert.

Kanskje vi som er skeptiske til blant annet vaksinering også kan diskutere litt sammen her hos deg? At ikke alle kommentarene bare blir å prøve å forsvare vårt syn.

Har du bøker og nettsteder du kan anbefale meg?

Rolf Østvik

11.04.2015 kl.20:31

Eirin, linken du la ut innholder store mengder feil. Her er et par kommentarer til den.

Gruppeimmuniteten er ikke for å beskytte de som er blitt immun via vaksine, de er for å beskytte:

- Barn før de selv blir vaksinert

- Personer som har ødelagt immunsystem, f.eks. etter kreftbehandling

- Personer som er vaksinert, men som ikke har oppnådd immunitet

- Personer som ikke kan ta vaksiner, som f.eks. Nora og Wilma

http://www.moss-avis.no/Nora__11__er_helt_avhengig_av_at_andre_barn_vaksineres-5-67-47702.html

http://www.mammanett.no/barn/barnets-helse-fra-til/wilma-2-er-helt-avhengig-av-andre-barn-vaksineres

Om for få vaksinerer seg så vil Nora og Wilma ha mye større sjanse for å bli syk og alvorlig skadet eller dø. Er det greit?

Kikhostevaksinen virker. Her er informasjon fra Sverige:

Ca 1950 begynte man å vaksiner mot kihoste og antall sykdomstilfeller gikk ned. Ca 1980 slutte man å vaksiner og antall sykdomstilfeller gikk opp. Ca 1995 begynte man igen å vaksiner mot kihoste og antall sykdomstilfeller gikk igjen ned.

http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/vaccinationer/vacciner-a-o/kikhosta/

Eirin

11.04.2015 kl.23:47

Geir.

Søk på Rolf M. zinkernagel,

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22481438

Tetyana Obukhanych

Geir Kjosavik

12.04.2015 kl.09:03

Denne kjemikeren, som du siterer, har ingen medisinsk utdanning, og han har følgelig "tenkt" seg frem til en de vanlige feilslutningene som gang på gang tilbakevises av de som har greie på sykdommer og immunitet. Artikkelen JEG linket til, viser hvorfor mye av det han skriver er feil. Dersom du, etter å ha lest begge artiklene, den du linker til og den jeg linker til, fremdeles mener at den du linker til, er den rette, må du nesten forklare meg hvorfor denne kjemikeren har større faglig tyngde enn Anne Spurkland, som er professor i medisin med spesialitet i immunologi. Du må faktisk forklare hvorfor Anne Spurkland tar feil. Det ser jeg veldig frem til at du gjør.

Men først ønsker jeg meg listen over norske immunologer som er skeptiske til barnevksinsasjonsprogrammet.

Geir Kjosavik

12.04.2015 kl.10:20

"Om for få vaksinerer seg så vil Nora og Wilma ha mye større sjanse for å bli syk og alvorlig skadet eller dø. Er det greit?"

Rolf. Jeg vil bli veldig overrasket om noen vaksineskeptikere svarer på det. Når har jeg spurt Sølje et utall antall ganger hvorfor det er bedre med mange døde barn enn noen ytterst få med vaksinebivirkninger, men hun svarer ikke. Og det er noe av problemet i denne "debatten". Vaksineskeptikerne øser ut med påstander, men overser glatt et hvert oppklarende eller kritisk spørsmål. Som sagt - enten så har de kunnskap de nekter å dele, eller så har de ingen kunnskap. Jeg finner ingen annen forklaring.

Ger Kjosavik

13.04.2015 kl.07:53

Eirin,

Ja, jeg har googlet Rolf M Zinkernagel. Han har fått en Nobelpris i medisin, men etter hva jeg ser, er han ikke en av immunologene som er skeptiske til barnevaksinasjonsprogrammet. Kan du ikke bare svare på spørsmålet mitt?

Vi fant også to blogginnlegg, du og jeg, som sa ganske nøyaktig det motstte. Når du har lest begge, hvilket av dem tror du på og hvorfor?

Geir Kjosavik

13.04.2015 kl.21:16

Angående Tetyana Obukhanych, så er det jo oppsiktsvekkende at hun ikke en gang kan den rette definisjonen av immunologi. I tillegg gjør hun en mengde feil i analysene sine.

https://www.sciencebasedmedicine.org/why-does-this-immunologist-reject-vaccinations/

Hva er det med Obukhanych' meritter som vitenskapskvinne som gjør at du hører på henne og ikke de tusenvis som er uenig med henne? Det at hun sier det du ønsker å høre kan ikke være tilstrekkelig. Hun må ha gjort noe som gjør akkurat henne verd og lytte til og det må være så ekstraordinært at det trumfer andres vitenskapelige arbeid og ugyldiggjør det.

Eirin

14.04.2015 kl.09:57

Du får vel Google litt til da Geir.

Her er min første kommentar til ditt mas om immunologer.

"Det finnes nok mange immunologer som også er kritisk til vaksinasjonsprogrammet, og det er vel naturlig at de ikke jobber der."

Så hopper du på den kommentaren for å prøve å sette oss fast, så du kan si: Hva var det jeg sa. De vet ikke hva de snakker om.

Etter noe mas, så finner jeg to tilfeldige immunologer som er skeptisk eller imot vaksinasjon slik den utføres i dag. Men det var ikke godt nok. De måtte være Norsk. Alvorlig talt Geir.

Jeg har aldri sagt at jeg er enig med disse personene. Det var heller ikke det du spurte om.

Slik jeg har forstått det så er immunologistudiet et relativt nytt studie der deler av pensum er bygget opp fra vaksinasjonsstudier, noe som også lager ulyd i mine ører. Burde det ikke være omvendt? Hvis det stemmer så blir jo deler av studiet rent eksperimentelt.

Eirin

14.04.2015 kl.11:03

Geir:

Med stor fare for å gjenta meg selv. Hverken jeg eller noen andre som kommenterer her inne har grunnlag for å si at den forskningen som det henvises til er feil.

Feilen er måten dette blir gjort på.

Det å ignorere forskning som viser en annen side av saken, og bare avfeie den som useriøs osv.... synes jeg er ulogisk.

Når forskning viser at vaksinasjon ikke fungerer helt slik som tiltenkt, så er svaret det at vi må bare vaksinere oftere og mer. Ikke prøve å finne ut hva som gikk galt.

Anne forteller gjerne sin oppfatning av saken på immunglimt, men hun formulerer seg slik at det virker verre enn nødvendig. Dette er en helt vanlig taktikk.

Feks: "Siden meslinger ble tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969, er denne svært smittsomme virussykdommen nærmest utryddet i Norge. Hvorfor dukker den opp igjen nå?"

Videre henviser hun til ett tilfelle i Norge, av en som ble smittet på reise.

Nærmest utryddet er ikke helt utryddet, noe som tilsier at ett tilfelle ikke betyr å dukke opp igjen.

"På grunn av motstand mot vaksiner er det i enkelte områder bare 70-80% av barna som er vaksinert mot meslinger."

Her henviser hun til en side som sier at 88% av barna i dette området er vaksinert.

"Det er riktig at immunforsvaret trenger å bli stimulert av mikrober for å utvikle seg normalt. Men vi omgir oss med et så rikt utvalg av mikrober at det er ingen grunn til å avstå fra å vaksinere."

Schrødingers katt viste en BBC dokumentar om allergier i den vestlige verden den 26/3 2015. Den viste tydelig at vår vestlige måte å leve på, der vi fjerner oss mer og mer fra naturen og flytter mer og mer inn i våre altfor rene hus faktisk frarøver oss alle disse gode mikrobene som vi er avhengig av for et godt immunsystem. Når vi i tillegg tar en antibiotikakur i ny og ne, og spiser generelt dårlig mat, får i oss masse kjemikalier uansett hvor vi snur oss. Ja da har faktisk ganske mange av oss minimalt av disse gode mikrobene i oss.

Viktigheten av dette er heller ikke informasjon som helsestasjonen gir ut til mødrene.

Nei, da er det lettere å vaksinere. Så får vi leve med de få tilfellene av bivirkninger fra vaksinen.

Det vil si de 10% av bivirkninger som faktisk blir rapportert inn. For det er jo en kjent sak at 90% av bivirkningene aldri blir rapportert.

Eirin

14.04.2015 kl.11:21

Rolf:

Å si at siden jeg linket til inneholder store mengder feil, for så å kommentere en ting er det som kalles å overdrive.

Hans argumenter er basert på debatten i USA og ikke i Norge.

Å appellere til samvittigheten er også virkningsfullt.

Crohns syndrom har blitt koblet sammen med feilt kosthold, og da særlig fettkildene.

Autoimmune sykdommer har også blitt koblet til blant annet vaksiner.

Det finnes forskning som argumentere begge sider her, og i istedenfor å forkaste det som ikke passer helt inn i planen, så er det vel bedre å samarbeide for å finne den beste og riktige løsningen.

Geir Kjosavik

15.04.2015 kl.12:25

Eirin,

Jeg trodde vi snakket om det norske barnevaksinasjonsprogrammet, derav etterspørselen om en norsk immunolog. Jeg ser nå at du ikke spesifiserte "norsk", så min feil - beklager.

Er Zinkernagel virkelig skeptisk? Det greide ikke jeg å lese meg til.

Uansett. Det finnes historikere som fornekter holocaust, og det finnes klimaeksperter som fornekter at klimaet er i endring - og det finnes immunologer som uttaler seg negativt om vaksiner. Felles for disse er at de er i et veldig mindretall - mindre en fem prosent. Sånn vil det alltid være. Det blir aldri 100% enighet om noen ting. Så dersom det skal være en vits å lytte til den bittelille prosenten som går mot majoriteten av konsensus blant ekspertene i verden, så må man ha en veldig god forklaring på hvorfor en håndfull av de som uttaler seg har rett og 1000-vis tar feil.

All forskningen som konkluderer med at det er galt å vaksinere, møter massiv kritikk. Det er ikke tilfellet andre veien. Hvorfor tror du det er slik?

Hvorfor tror du at fire leger har gått ut i media i tre uavhengige tilfeller og kritisert Sølje Bergmanns uttalelser, tildels ganske skarpt, mens INGEN leger har tatt henne i forsvar. Hvorfor tror du det er slik?

Geir Kjosavik

15.04.2015 kl.12:34

Eirin,

La meg kommentere "Den viste tydelig at vår vestlige måte å leve på, der vi fjerner oss mer og mer fra naturen og flytter mer og mer inn i våre altfor rene hus faktisk frarøver oss alle disse gode mikrobene som vi er avhengig av for et godt immunsystem. Når vi i tillegg tar en antibiotikakur i ny og ne, og spiser generelt dårlig mat, får i oss masse kjemikalier uansett hvor vi snur oss. Ja da har faktisk ganske mange av oss minimalt av disse gode mikrobene i oss."

Nå består all mat av kjemikalier. Bare se på hva du finner i frukt. http://knowmore.washingtonpost.com/wp-content/uploads/2014/01/natural_ingredients.jpg

Jeg regner med at du sikter til kunstige tilsetningstoffer - som er en langt mer presis benevnelse.

Ja - vi har fjernet oss fra eksponering av mange bakterier som hjelper til å styrke det generelle immunforsvaret. Det er ikke bra. Men - meslinger er ikke en av disse, sier legene. Sølje Bergmann hevder klart og tydelig at meslingeviruset er en slik mikrobe. Legene står frem i media og sier NEI! VRANGLÆRE! Det å ha meslinger styrker kun immunforsvaret mot meslinger - og ingen ting annet. Det gjør ingen ting godt for kroppen din i det hele tatt.

Hvordan noen, som ikke har filla greie på hvordan immunforsvaret virker, fremdeles greier å tro på at ekspertene tar feil og at meslinger styrker immunforsvaret generelt, er meg en gåte.

5-10 norske barn døde av meslinger før vaksinen ble innført i 1969. Hvorfor var det OK?

Henning

15.04.2015 kl.23:40

Meslinger er en sykdom som bare er noen få tusen år gammel. Det er ingenting som tilsier at det er meningen at vi skal ha meslinger. Vi har ikke hatt meslinger overhodet det meste av menneskets historie.

Vi har fått overført meslinger via en dyresykdom som het rinderpest. En sykdom som vi forøvrig har utryddet, vha vaksiner.

Hvordan begrunner Bergman at det er meningen at vi skal ha meslinger, når den er så ny?

Geir Kjosavik

17.04.2015 kl.09:45

Sølje,

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å forstå hvordan du tenker her, annet enn å repetere spørsmålet. Nå spør jeg for 5(?) gang.

Dersom vi ikke vaksinerer noen barn mot meslinger, vil 5, 10, eller så mange som 20 barn dø i året. (Kilde: Folkehelseinstituttet, Statistikk over dødelighet av meslinger i Tyskland gjennom de siste ti år)

Dersom vi vaksinerer alle, vil ingen dø, men 8-15 barn vil årlig få bivirkninger i form av elveblest (urticaria) eller feberkramper og ett til to tilfeller av hudblødninger (trombocytopeni). (Kilde: Folkehelseinstituttet)

Spørsmålet er da igjen. Hvorfor foretrekker du konsekvensene av å IKKE vaksinere alle barn i Norge fremfor konsekvensene av å vaksinere alle barn i Norge?

Geir Kjosavik

21.04.2015 kl.12:21

Sølje - jeg bare repeterer sprøsmålet til du svarer.

Hvorfor er død å foretrekke fremfor bivirkninger?

Geir Kjosavik

21.04.2015 kl.12:25

Eirin,

Her får du en sjanse til til å vise at du har tenkt igjennom dette nøye. Jeg spør igjen.

Fire leger har gått ut i media i tre uavhengige tilfeller og kritisert Sølje Bergmanns uttalelser, tildels ganske skarpt og beskylt henne for å spre medisinsk vranglære. INGEN leger har tatt henne i forsvar. Hvorfor tror du det er slik?

soljebergman

22.04.2015 kl.10:39

Geir Kjosavik: ingen sv delene er å foretrekke, det sier seg vel selv. Det jeg sier er at jeg tar ikke sjansen på st mine barn skal få bivirkninger.
Kommer det meslinge virus til Norge, blir vi nok då godt informert at de som bør og vil holde seg unna klarer det. Vi er et opplyst samfunn og alle vil sine barn det beste. Jeg håper og tror alle foreldre følger de forhåndsregler som skal følges uansett sykdom man står ovenfor.

soljebergman

22.04.2015 kl.10:46

Geir Kjosavik: det kan jeg svare på, fordi det er så stort press fra øverste hold om at avvik fra den generelle mening i denne saken fører til mistillit til vedkommende. Så lite villige er majoriteten til å ta skeptikere på alvor!
Er ikke det et spørsmålstegn verdig?
Hvorfor tror du det finnes skeptikere blandt velutdannede medisinere/forskere?
Fordi de kjeder seg?
Eller fordi de prøver å finne svar på noe de ikke mener er helt og holdent utprøvd/utforsket ?
Minner om at det er ikke mer enn ti år siden helsemyndigheter verden over nektet for at kvikksølv var farlig.
Men se, fordi noen forsket og ikke ga seg, ble det vedtatt at coctailen av den samlede dose kvikksølv i alle vaksinene var farlig!
Ergo:
Man prøver å finne svar, det tar tid.
Mye godt blir forsket på, og det er jeg helt med på.
Men å være skeptisk er ikke dumskap eller kunnskapsløst, det er et ønske om videre forskning, om flere svar, og forbedring av de svar vi allerede har!
God dag!

soljebergman

22.04.2015 kl.10:49

soljebergman: og grunnen til at jeg ikke har svart på då lenge, var at jeg trakk meg unna når diskusjonen ble helt inadekvat og jeg ble offentlig hengt ut som barnemorderske, idiot, uansvarlig osv.
Sier ikke at du har sagt noe av det slag, men summen i debatten gjorde at jeg måtte ta en pause. Beklager.

Gei Kjosavik

23.04.2015 kl.10:34

Sølje. Det er synd at det finnes individer som ikke greier å diskutere dette på en saklig måte, men måten du gjør dette til en privatsak, når det ikke er det, og nekter å innse at du er usolidarisk, skaper frustrasjon. I tillegg tror jeg mange opplever deg som veldig lite ydmyk som påstår at det er bra for unger å ha meslinger, når fagekspertisen sier at du tar grundig feil. Kjerringa mot strømmen i eventyret skaper antipati hos leserne. Det gjør også du når du står frem i media - av nøyaktig samme årsak.

Du er heldig som kan velge det beste av to verdner. Du kan velge null risiko for bivirkninger fordi du lar være å vaksinere og du kan velge null risiko for komplikasjoner av meslinger fordi samfunnet rundt deg tar den ørlille risikoen det er å få bivirkningerav en vaksine. Ser du at du og dine barn har tatt en usolidarisk rolle som "gratispassasjerer" her, eller er du helt uimottakelig for dette synet?

Dersom meslingeviruset kommer til Norge vil det spre seg så fort at det ikke er mulig å holde seg unna. Hvilke forholdsregler kan manta når man i gjennomsnitt har smittet 17 andre individer før symptomene vises. Hva sier du om ungene dine får meslinger og smitter en som av medisinske årsaker ikke kan ta vaksinen selv om foreldrene vil? Da handler det om at du har tatt et valg som påvirker uskyldige fordi du ikke vil delta i fellesdugnaden det er å oppnå flokkimmunitet.

Dere drar kanskje aldri på utenlandsferier? Det er stor fare for at ungene dine kan få meslinger der og smitte mange etter at dere kommer hjem før du ser et eneste sykdomstegn.

Du setter ditt behov for å holde ungene dine frie for bivirkninger foran en langt større sannsynlighet for at de smitter andre barn og påfører dem skade eller i verste fall død? Klandrer du dem som synes dette er sterkt usolidarisk?

Geir Kjosavik

23.04.2015 kl.17:57

Da skal jeg også svare på dine spørsmål, siden du svarer på mine.

>> Det er så stort press fra øverste hold om at avvik fra den generelle mening i denne saken fører til mistillit til vedkommende. Så lite villige er majoriteten til å ta skeptikere på alvor! Med andre ord så finnes det leger som kunne tenke seg å støtte deg, men som ikke tør.

Er dette noe du tror eller er det noe du vet?

>> Hvorfor tror du det finnes skeptikere blandt velutdannede medisinere/forskere? Fordi de kjeder seg? Eller fordi de prøver å finne svar på noe de ikke mener er helt og holdent utprøvd/utforsket ?

Her er det mange mulige forklaringer, men uansett fagfelt så er det en GOD og NØDVENDIG egenskap for en forsker å være skeptisk i alle retninger.

Greia er at når vi i Norge har vaksinert 1 500 000 barn med MMR-vaksine over en periode på over 22 år og veldig få av disse har fått alvorlige bivirkninger og man samtidig har reddet minst 200 barn fra å dø, så er det ikke FAGLIG grunn til å være skeptisk i allefall.

>> Minner om at det er ikke mer enn ti år siden helsemyndigheter verden over nektet for at kvikksølv var farlig. Men se, fordi noen forsket og ikke ga seg, ble det vedtatt at coctailen av den samlede dose kvikksølv i alle vaksinene var farlig!

Det var jeg ikke klar over. Hvor kan jeg lese mer om dette?

>> Mye godt blir forsket på, og det er jeg helt med på. Men å være skeptisk er ikke dumskap eller kunnskapsløst, det er et ønske om videre forskning, om flere svar, og forbedring av de svar vi allerede har!

Nei, men å stå frem i media som ikke-fagperson med helt ukvalifiserte meninger som går helt på tvers av hva legene sier er fakta ("Jeg mener at det er en grunn til at vi har en sykdom som meslinger, og det er at barna skal igjennom det"), vil lett kvalifisere til merkelapper som "dumskap" og "kunnskapsløshet", tror jeg. I tillegg skaper de harme og fortvilelse hos dem som har opplevd meslingenes mørke side.

Han her er sint på deg, Sølje. Jeg tipper han føler din uttalelse om at meslinger er noe man skal igjennom som et knyttneveslag i magen.

http://www.nrk.no/ytring/sysken-som-manglar-1.12081789

Forstår du det? Og hvis du gjør det, kunne du tenke deg å tenke litt mer over konsekvensene av å legge ut i media med ukvalifiserte synsinger om medisinske emner som du ikke har snøring på?

Eirin

23.04.2015 kl.23:04

Geir.

Det spørsmålet må du heller rette til de leger og eksperter det gjelder.

Og jeg trenger ikke vise hverken deg eller noen andre at jeg har tenkt nøye gjennom dette. Vil vel heller påstå at de fleste som er skeptisk til vaksinering virkelig har satt seg inn i dette, og gått noen runder med seg selv om dette meget omstridte valget. Ingen som gjør dette på gøy.

Det at jeg velger å vente med å vaksinere til gutten min iallfall er 2 år synes jeg er det beste for hans helse. For det er jo det det dreier seg om. Jeg har ansvar for mitt barn. Ikke alle andre sine barn, og jeg vil ikke risikere mitt barns helse mot en annens.

Men sammen med det valget så har jeg også valgt å avstå fra utenlandsferier, og barnehage. Jeg ammer fremdeles, og får i både meg og minsten ordentlig mat. ( og da snakker jeg ikke nøkkelhullsmerket mat).

B.F.

24.04.2015 kl.23:10

Sølje, du skriver:

"Hvorfor tror du det finnes skeptikere blandt velutdannede medisinere/forskere?

Fordi de kjeder seg?"

La meg også spørre: Hvor mange tyske piloter kan du huske å ha lest om i avisene den siste måneden? La meg gjette: Kun en, nemlig Andreas Lubitz. Han styrtet et fly med 150 mennesker om bord.

Hvorfor gjorde han det?

Vel, det får vi nok aldri vite sikkert, på samme måte som det kan være vanskelig å vite hvorfor enkelte leger, biologer, farmasøyter etc. fraråder vaksiner.

Poenget mitt? Jo, like lite som Andreas Lubitz er representativ for tusenvis av tyske piloter som hver dag frakter passasjerer trygt til sine destinasjoner, så er disse fagpersonene som du refererer til svært lite representative for sine profesjoner. Det er imidlertid ikke interessant for avisene å skrive gladsaker om en pilot som fløy et fly trygt fra Berlin til Stuttgart eller om en lege som anbefaler mødre å vaksinere barna sine. Det er som regel avvikene vi hører om. Vi må imidlertid ikke gå i den fellen å tro at virkeligheten gjenspeiles i antall søketreff på Google, delinger på Facebook, boktitler på Amazon eller medieoppmerksomhet. Altså, det er relativt sett ekstremt få piloter som styrter fly med vilje, og det er forsvinnende få personer med fagutdannelse innen biologi eller medisin som fraråder vaksiner.

Geir Kjosavik

28.04.2015 kl.13:06

Vi vet i allefall, Eirin, at de som er skeptiske til vaksine, har lest mye informasjon om vaksiner på nettet. Det er bare det at det finnes mye informasjon på nettet som ikke kan backes opp av fakta, og det virker ikke som du er i stand til å skille mellom faktabasert informasjon og informasjon.

Et overveiende flertall (kanskje alle) norske leger sier at du tar feil. Hva er det som får deg til å tro at du har fått med deg noe som de har oversett, og at du selv er bedre skikket til å vite hva som er best for gutten din enn de som har studert medisin i sju år og har en lang yrkeskarriere i medisin bak seg?

Eirin

29.04.2015 kl.22:45

Nå demrer det for meg hvorfor jeg takket for meg sist. Det nytter ikke å diskutere ( i den grad man kan kalle det det)med deg/dere.

Siden det bare er oss to igjen, og jeg gir meg, så håper jeg for Sølje sin del at du gir deg du også. Dette gir meg ingenting annet enn frustrasjon i beste fall.

Og for å få alt på det rene så smitter ikke meslinger før forkjølelsessymptomene er der.

Og så hender det faktisk at man kan bli smittefarlig av å vaksinere seg.

Og egentlig dreier ikke dette seg om bare vaksiner. I hvert fall ikke for meg.

Det dreier seg om den totale mengde skadelige kjemikalier vi blir utsatt for. Og når i livet vi blir eksponert.

Barna våre er ikke ferdig utviklet ved fødsel, og bør behandles deretter.

http://www.ewg.org/news/news-releases/2009/12/02/toxic-chemicals-found-minority-cord-blood

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11869601

soljebergman

30.04.2015 kl.08:13

Eirin: kjære du! Takk for mange fine innlegg, jeg måtte også ta en pause men vi må bare fortsette vår tillit til skeptisk forskning. Det kommer snart en bok om vaksiner av en meget kjent lege i Tyskland som jobber v Off sykehus.
Sier ifra!
God dag!

soljebergman

30.04.2015 kl.08:18

Geir Kjosavik: jeg har overhodet ikke lest mye på nett. Norske medisinere med 7års!!!!!! Utdannelse er også skeptiske.
Så innen forskning strides de for endte gang! Vitenskapen jobber konstant og de innrømmer også feil underveis. Bare ang vaksiner er de ekstremt påståelige, akkurat som de var ang kvikksølv og svineinfluensa.
Tro meg, uansett argumenter, jeg tar ikke skansen på bivirkningene. Punktum finale. Kall meg hva du vil. Jeg elsker mine barn, som du, og der bør vi vise hverandre respekt.
Hvis mine barn ikke har barnesykdommene som barn, vil jeg anbefale dem å evt vaksinere seg som ungdom. Se! Jeg er skeptisk ikke motstander.

soljebergman

30.04.2015 kl.08:20

soljebergman: og jo, fakta om bivirkninger backes absolutt av fakta. Hvorfor ellers blir det utbetalt erstatning til de som har fått alvorlige bivirkninger som MS OG ME?

Geir Kjosavik

30.04.2015 kl.13:20

Jeg skjønner godt at dere føler dere frustrert. Det er en helt naturlig følge av å gå inn i en diskusjon med argumenter som ikke holder vann og ikke ha selvinnsikt til å gi seg, men bare kjøre på. "Klippe, klippe, klippe?"

"Og for å få alt på det rene så smitter ikke meslinger før forkjølelsessymptomene er der."

Da Eirin, er jeg spent på å høre hva du gjør når barnet ditt blir forkjølet? Det KAN jo være meslinger ...

Jeg er fullstendig klar over at barna våre ikke er ferdigutviklet før ved fødsel. Ikke en gang en tiåring er ferdigutviklet, så jeg forstår ikke helt hvor du vil hen med det utsagnet.

Geir Kjosavik

30.04.2015 kl.13:23

"Norske medisinere med 7års!!!!!! Utdannelse er også skeptiske."

Kan du gi meg navnet på noen av disse?

Geir Kjosavik

30.04.2015 kl.13:24

"Hvorfor ellers blir det utbetalt erstatning til de som har fått alvorlige bivirkninger som MS OG ME?"

Hvor mange er det som har fått MS og ME av MMR-vaksinen?

Geir Kjosavik

30.04.2015 kl.13:25

Sølje,

Du unnlot å svare på et sentralt spørsmål. Forstår du at mange kaller deg usolidarisk som ikke vaksinerer ungene dine?

a) Ja

b) Nei

Geir Kjosavik

30.04.2015 kl.15:17

"Og så hender det faktisk at man kan bli smittefarlig av å vaksinere seg."

Du mener at av de 55000 barn som vaksineres mot meslinger i Norge hvert år, så er det altså en del som sprer meslinger?

B.F.

02.05.2015 kl.10:50

@Eirin, det er forståelig at du går lei av diskusjonen når du hele tiden må gjenta ting som du allerede er blitt korrigert på. La meg ta det punkt for punkt:

"Og for å få alt på det rene så smitter ikke meslinger før forkjølelsessymptomene er der."

Nei, man kan smitte andre før man får noen symptomer. Men selv om det var riktig så er meslinger så smittsomt at det ville ha kostet staten titalls milliarder i året dersom man skulle ha isolert alle personer med forkjølelsessymptomer tilstrekkelig til at de ikke kan smitte andre med meslinger.

"Og så hender det faktisk at man kan bli smittefarlig av å vaksinere seg."

Dette er en marginal risiko ved bruk av en type poliovaksine, men denne benyttes ikke i Norge, kun i land hvor man har påvist poliosmitte. Problemstillingen er altså helt irrelevant for diskusjonen.

"Det dreier seg om den totale mengde skadelige kjemikalier vi blir utsatt for. Og når i livet vi blir eksponert."

Hvis du bekymrer deg for den totale eksponering for kjemikalier er ikke vaksiner stedet å starte, man får f.eks. i seg mye mer av de samme kjemikalier gjennom en lang rekke vanlige matvarer enn man får gjennom vaksinene. Det ville også gi større utslag å flytte 1 km lenger bort fra byen enn å droppe vaksinene.

"Barna våre er ikke ferdig utviklet ved fødsel, og bør behandles deretter."

Dette er helt riktig, og det er også derfor vi ikke setter samtlige vaksiner rett etter at navlestrengen er klippet. Det er altså ikke et gyldig argument mot vaksinasjon, snarere et argument for å vaksinere fordi man da gjennom flokkbeskyttelsen hindrer disse små uvaksinerte barna å bli smittet frem til de er gamle nok til å vaksineres.

@Sølje: Du bruker eksempelet med kvikksølv i vaksiner som bevis på at vitenskapen kan ta feil. Du kunne neppe ha valgt et dårlige argument, for kvikksølvforbindelsen thiomersal ble nemlig ikke fjernet fra barnevaksinene fordi de ble påvist å være farlig, men fordi organiserte vaksinemotstandere hadde plantet en irrasjonell frykt for thiomersal i befolkningen. Thiomersal er påvist å være fullstendig trygt i de dosene man tidligere brukte i barnevaksinene, men de ble likevel tatt ut for å ta småbarnsforeldres frykt på alvor. Når du bruker dette som argument blir det omtrent som å hevde at det MÅÅÅÅÅ være noe skummelt med tallet 13, ellers ville jo man ikke ha hoppet over seterad 13 på alle fly.

snorre

05.05.2015 kl.08:47

jeg liker ost :)

ost

05.05.2015 kl.09:15

jeg liker ost

Geir Kjosavik

08.05.2015 kl.10:20

Og vi prøver igjen, Sølje.

Når jeg ser mediaomtalen du har fått - blant annet fra den medisinske ekspertisen, men også andre, er det mange som synes du er egoistisk og usolidarisk som ikke vaksinerer ungene dine. Forstår du dette standpunktet? Ja eller nei?

soljebergman

08.05.2015 kl.19:38

Geir Kjosavik: nei

soljebergman

08.05.2015 kl.19:39

soljebergman: men jeg skjønner at folk tenker sånn, men sånn tenker ikke jeg. Jeg utsetter ikke mine barn for en risiko som kan være fatal, for å være solidarisk.

Geir Kjosavik

09.05.2015 kl.18:17

Takk for svar. Hvilke bivirkninger av MMR-vaksinen er det egentlig som er så alvorlige at du kaller dem "fatale"?

soljebergman

10.05.2015 kl.21:53

Geir Kjosavik: når en norsk ung mann blir tildelt erstatning for påvist MS som følge av MMR, kaller jeg det fatalt.
Broren til mannen min døde av den sykdommen for fem år siden etter 15 års sykeleie......

Geir Kjosavik

11.05.2015 kl.11:09

Men dette er ETT tilfelle av 1 500 000 vaksinerte norske barn. Sjansen for å dø eller for å få komplikasjoner av meslinger er jo mange, mange ganger større. Dette blir litt som å kjøre uten bilbelte fordi det da er lettere å komme seg ut hvis bilen havner under vann.

Hvorfor er du reddere for en forsvinnende liten sjanse for MS kontra en mye, mye større sjanse for død eller andre varige skader som følge av sykdom?

Og - han som fikk erstatning for MS, var 12 år da han fikk vaksinen. Du vurderer jo å gi vaksine til ungene dine når de blir ungdommer. Det er ett eller annet i resonnementet ditt som ikke henger sammen logisk her.,

Kathrine

11.05.2015 kl.11:38

Sitat fra advokaten til den ms-syke:

" Vi vet at vaksine er en svært viktig helsetiltak i et moderne samfunn. At man fører en slik sak er således ikke et angrep på vaksine som sådan. Det er svært, svært sjeldent at man opplever bivirkninger etter vaksine, men lovgiver har sagt at for å få oppslutning i befolkningen, er det viktig at de helt få tilfellene som er påvist, ender med erstatning, sier han til NRK."

Geir Kjosavik

12.05.2015 kl.13:48

Det er forferdelig at du mistet svogeren din på den måten. Heldigvis ser det ut til at det har rammet ÉN person i løpet av 32 år med vaksinering.

Jeg, på min side, har sett mitt eget barn dø av hjernesvelling, ikke på grunn av meslinger, men forløpet når det kommer så langt at hjernen begynner å svelle, er akkurat det samme. Dette vil ramme ikke en person hvert 32. år, men 10-20 barn HVERT ÅR.

Når hjernen hovner opp, har den ingen steder å utvide seg, slik at trykket øker og da sveller den igjen enda mer slik at trykket igjen øker. "Denne prosessen er irreversibel, så nå er det dessverre ikke mer vi kan gjøre" sa nevrokirurgen da de hadde analysert den siste CT-scanningen på vår bevisstløse datter.

Etter at sykehuspresten og sykepleieren som satt hos oss, hadde fått oss såpass på kjøl igjen at vi kunne føre en samtale, måtte vi velge tidspunkt for å slå av respiratoren neste dag.

Det var klokken 11 en onsdag. Den nærmeste familien stod samlet rundt Karoline, nesten 13 år, og så det lille hjertet slå i hva som føltes som 20 minutter etter at respiratoren var avslått - så var det over. For alltid.

Jeg angret på at jeg så MR-bildene fra obduksjonen. Der det før hadde vært en hjerne med klart synlige konturer, var det bare en utydelig masse. Det tok mange dager å komme seg etter det.

Dette er hva en antall foreldre vil oppleve dersom vi slipper meslinger inn i befolkningen igjen. JEG VIL IKKE SE PÅ at det skjer bare fordi enkelte individer har fått den fikse idéen at de skal beskytte sine barn mot bivirkninger med ubegripelig liten sannsynlighet. Hvor mye mer forskning og hvor mange flere barn tarn som tar vaksinen uten skader, vil du se. Hvor mange flere leger skal stå frem og si at du er helt på villspor uten at du viser et snev av ydmykhet? Vi har vaksinert 1,5 millioner. Er én million til betryggende for deg?

Jeg kommer til å kjempe mot denne frivillige utvitenheten og konsekvensene den kan føre med seg med nebb og klør til den dør.

Kathrine

12.05.2015 kl.17:38

@Geir: Du har min empati og støtte.

Helge

13.05.2015 kl.10:40

Sølje Bergmann. Hvis broren til mannen din døde av MS for 5 år siden, er han den første i verden til å dø av MS. Man dør ikke av MS. MS er ingen dødelig sykdom. Du burde sette deg inn i hva MS er. Og før du sier at du har førstehåndserfaring og at jeg ikke vet hva jeg snakker om, min kone har MS. Og hun har hatt det i 15 år.

Du burde også sette deg inn i hvordan bevisbyrden er i slike rettssaker. Det er overhodet ikke bevist at MMR fører til MS.

Og til slutt, den nyeste forskningen viser en link mellom MS og virusene som forårsaker vannkopper, kusma og herpes. Det er sykdommer vi kan vaksinere imot. Så hvis vi har litt flaks, vil disse vaksinene beskytte mot MS. Tenk det du!

13.05.2015 kl.10:55

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/attorneys-view-of-vaccines/

13.05.2015 kl.10:59

http://o.oolco.com/kategori/hjerne-og-nerver/brain-hevelse/arsaker

Det er nok feil å anta at slike tragiske hendelser som dere opplevde med deres datter ikke vil fårekomme om alle bare vaksinerte seg.

Geir Kjosavik

13.05.2015 kl.14:58

Anonym: Så har jeg heller ikke hevdet det - jeg har allerede sagt at vårt tilfelle ikke hadde noe med meslinger å gjøre. Jeg sier bare at vi unngår 10-20 slike tilfeller EKSTRA i året dersom alle vaksinerer seg.

Mike

15.05.2015 kl.22:06

min oppsumering av vaksinemotstanden: den hadde en oppblomstring i USA de siste årene og det var litt kult å ikke ta vaksine.

Men så kom et par utbrudd i The Golden State, så var det ikke så kult lenger og mange løp inn bakdøren til legekontoret for

å få sin dose.

http://www.theguardian.com/us-news/2015/jan/25/disneyland-measles-outbreak-anti-vaccination-parents

Lenge leve uvitenhet og synsing la oss pisse på vitenskapen, jeg vet best liksom fuck de andre. Nå gidder jeg ikke mer, skal sjekke naboen på face og runde av med litt paradise. sneiks og husk på vaksine er bare et salgstriks fra legemiddelbransjen :

?Vaccines are a great idea, but they are poisoning us, adding things that kick in later in life so they can sell us more drugs.?

16.05.2015 kl.18:06

Hvis du ser på noen av årsakene til hjerne hevelser, og ser på studien som viser til 80 % reduksjon i dødelighet ved meslinger ved injeksjon av A-vit. så blir vel kanskje de tallene du opererer med seende litt annerledes ut.

Geir Kjosavik

21.05.2015 kl.07:41

Fra TV2:

"Det er stort sett de svakere med svekket immunforsvar som får komplikasjoner".

Så da er det ikke så farlig? Vi må regne med litt svinn, liksom? Hører du deg selv?

soljebergman

21.05.2015 kl.20:33

Geir Kjosavik: du må slutte å tviste på det jeg sier. Hold deg for god til det.
Og at jeg bare melder meg på riksdekkende debatt er heller ikke sant. Hold deg til sannheten. Men hvis jeg skal svare og følge opp alle kommentarfelt på fb o.l. Får jeg ikke gjort annet. Jeg har da svart deg og de fleste andre her på bloggen?!..... Så det er vel svar på tiltale. God kveld!

Geir Kjosavik

21.05.2015 kl.23:15

Så fint at du fremdeles er med i debatten.

Jeg skulle ikke stilt spørsmålet så ladet som jeg gjorde, unnskyld. Det var ikke god debatteknikk fra min side. Men du brukte som argument at det stort sett er de svakere med svekket immunforsvar som får meslinger. Hvorfor?

Et sprøsmål du ennå ikke har svart på er noen kommentarfelter lenger opp:

Hvorfor er du reddere for en forsvinnende liten sjanse for MS kontra en mye, mye større sjanse for død eller andre varige skader som følge av sykdom?

Dette lurer jeg veldig på - for det virker helt uforståelig for meg og mange andre. God kveld til deg også!

Geir Kjosavik

07.06.2015 kl.10:10

Nå begynner det å bli en del spørsmål som jeg ikke har fått svar på.

La oss repetere dette:

Hvilke vaksinebivirkninger er det du er redd for og hvorfor er du reddere for disse enn for skade og død som følge av meslinger?

soljebergman

08.06.2015 kl.09:35

Geir Kjosavik: me, allergier, ms.....
I Norge i dag er ikke meslinger en truende sykdom!

Geir Kjosavik

09.06.2015 kl.09:24

Hvor mange av de 1 500 000 som har fått vaksine har utviklet allergier, ME eller MS på grunn av vaksinene.

Når legene sier at meslinger er en farlig barnesykdom selv i Norge, hvorfor mener du at de tar feil? De sier at det er umulig å vite hvilke barn som vil dø av hjernebetennelse. Likevel så mener du at dette ikke gjelder dine barn?

22.06.2015 kl.19:55

2. gang:

Hvor mange av de 1 500 000 som har fått vaksine har utviklet allergier, ME eller MS på grunn av vaksinene.

Når legene sier at meslinger er en farlig barnesykdom selv i Norge, hvorfor mener du at de tar feil? De sier at det er umulig å vite hvilke barn som vil dø av hjernebetennelse. Likevel så mener du at dette ikke gjelder dine barn?

Geir Kjosavik

03.07.2015 kl.11:31

3. gang:

Hvor mange av de 1 500 000 som har fått vaksine har utviklet allergier, ME eller MS på grunn av vaksinene.

"Henrik Døllner, førsteamanuensis, overlege dr. med. Institutt for laboratoriefag, kvinne og barnesykdommer, NTNU, og Barne- og ungdomsklinikken, St. Olavs hospital sier: "Når legene sier at meslinger er en farlig barnesykdom selv i Norge, hvorfor mener du at de tar feil? Subakutt skleroserende panencefalitt førekjem i svært sjeldne tilfelle hos nokre tidligare friske barn som har tidlig meslingeinfeksjon typisk før 2- års alderen. Sjukdommen startar klinisk 3-20 år seinare. Virus sprer seg til hjernen, slår seg ned i hjerneceller, muterer og dermed kan ikkje viruset bli bekjempa av immunsystemet. Denne hjernebetennelsen er alltid dødeleg."

Geir Kjosavik

27.07.2015 kl.10:20

3. gang:

Hvor mange av de 1 500 000 som har fått vaksine har utviklet allergier, ME eller MS på grunn av vaksinene?

Hvis du har en begrunnet frykt for dette, må den jo være basert på et ca tall.

Geir Kjosavik

29.08.2015 kl.14:39

Fjerde gang. Hva er insidensraten til bivirkningene av vaksinen kontra de negative konsekvensene at sykdommen?

Elisabeth

03.02.2017 kl.16:35

Hei sølje :)

Synes du er rå tøff og står på ditt og dine valg..

Støtter deg fullt ut..

Vil bare si at her er det maaaangen såkalte nettroll som er kjøpt og betalt...Som er opplært til å bruke hersketeknikk og kverulere..

Jeg skulle ønske at alle små barn fikk en screening av immunforsvaret sitt..Det er jo kjent at de som har svakt immunforsvar ikke bør og skal ha vaksiner...Tenk hvor Mangen barn som har skjult dårlig immunforsvar som tar vaksiner .

Mangen vaksiner er forurenset med mycoplasma som (kort fortalt) gir ubalanse ..Når dette insjinerest i blodbanen og til hjernen..Det er da det blir farlig..

Det er masse vitenskap om dette ..Kan ikke skrive om alt her..

Stå på..Du er en GOD MOR å ikke la andre få trykke deg ned...Ikke at jeg tror du lar det skje .For du er sterk som fy:)

soljebergman

14.03.2017 kl.12:37

Elisabeth: åh tusen takk!
Det vrmme3r enormt ennå med støtte. Jeg viker ikke en tomme i mitt syn, og det kommer nok frem sakte men sikkert at vaksiner ikke bare er ufarlig og bra!
Ha en riktig god dag!
Mvh Sølje

Tone

25.03.2017 kl.16:33

Med alle de som reiser... verdt å vite og til å tenke på: I Romania har 17 barn omkommet som følge av meslinger siden september. Jeg synes det er skremmende å tenke at på tross av det vi vet så er det fortsatt mange som ikke velger å vaksinere barna sine. Hva er verst? Miste et barn, risikere store bivirkninger? Eller hva med de barna som ikke kan vaksineres pga annen sykdom... Synes det er trist...

Damir

29.04.2017 kl.14:44

Du er helt rå Sølje.

Vit at du er ikke alene, la folk ha hodet i sanden å utsette seg selv å sine kjæreste for uviss fare. sykehusene er fulle og årlige budsjetter for helse øker skremmende, alt ifra kroniske til autoimune sykdommer, kreft og nervesammenbrudd. Alle de røde flaggene peker i en retning, å det er vaksinene. Sannheten vil se dagens lys, og når det gjør det, vil alle se hvilket overgrep som blir gjort mot barna våres gjennom aggressive vaksinasjonsprogrammer.

Stå på og vær sterk. Sannheten lyser gjennom deg !

Skriv en ny kommentar