hits

Om vaksiner på NRK!

06.10.2014 - 14:05 69 kommentarer
For en tid tilbake skrev jeg et innlegg om barnevaksiner, hvor jeg fortalte om mitt valg om å ikke følge barnevaksineprogrammet. Jeg gir barna stivkrampe og polio vaksine, og det er det.

Jeg fikk enormt mye reaksjoner, både kritiske og støttende, og synes temaet er veldig interresant. Ikke fordi jeg skal ha rett, men fordi det er viktig at vi som mennesker setter oss inn i ting, og velger selv i stedet for å la samfunnet velge for oss.

Da tv-programmet "Folkeopplysningen" tok kontakt med meg og ville ha meg med i programmet som omhandlet vaksiner, sa jeg ja. Jeg vet at programmet som sådan er litt spekultaivt og mer ute etter å ta alternativ tankegang ennå være åpne for forskjellige meninger.

Nettopp derfor sa jeg ja, fordi jeg synes at mangfold av meninger er essensen til selvstendig tenkning.

Og jeg gjorde det helt klart at det ikke trengte å prøve og drite meg ut, men lytte å skape en kritisk men adekvat dialog.

Resultatet ble vist på NRK i går, se link her, og som jeg forutså har de klippet og limt i sin favør, men jeg synes selv at jeg fikk sagt noe av det jeg står for i allefall.

Jeg må legge til at jeg har fått enormt mange hyggelige og støttende meldinger, og faktisk ingen negative denne gangen!

Så jeg vet at stemmer som mine er viktige, og at mangfold, og "kjerringa-mot-strømmen" tankegang har en stor plass der ute!

Så for dere som ikke har sett det, se på det og sett dere opp deres egen mening!

Ha en deilig dag!?.. sa kjerringa-mot-strømmen?.

69 kommentarer

Trine

08.10.2014 kl.10:32

Liker virkelig det du står for!! Men lurer på hvorfor du har valgt å gi barna deres 2 vaksiner...?! Hvorfor de to?! Her i huset er det ingen vaksiner!

soljebergman

08.10.2014 kl.17:26

Trine: det er rett og slett fordi den legen jeg bruker, (naturmedisiner), anbefalte de to. Hun sa st i moderne tid pga så mye reising kulturmix osv.... Var de ok, men jeg ga ikke vaksiner før de var to år!
Selv har jeg heller ingen vaksiner ig jeg har hatt alle barnestkdommene!

Sigurd

09.10.2014 kl.19:30

Du skriver: "Ikke fordi jeg skal ha rett, men fordi det er viktig at vi som mennesker setter oss inn i ting, og velger selv i stedet for å la samfunnet velge for oss."

Vel, etter å ha sett deg på Dagsnytt 18, fremstår du som noen som har gjort alt annet enn å sette seg inn i ting.

Christian Lystad

09.10.2014 kl.23:41

Hei Sølje Så fine bilder av deg

du er en pen jente

Hvor lenge har du blogget?

så fin blogg du har

Ta en titt på bloggen min

jeg er en fan av deg

Så gøy at du skal spille Ninni i Hotel Cæsar

jeg gleder meg til å se henne igjen

Ha en fin dag i morgen

Kan du godta venneforespørselen min på bloggen

Mathilde

09.10.2014 kl.23:52

Hei Sølje!

Så gøy at du skal spille Ninni i Hotel Cæsar nå, rett og slett kjempegøy! Ble kjempeglad når jeg så det, endelig får jeg sett mer av deg på skjermen :)

Ellers håper jeg at du og Stig Henrik har det bra :) Om dere husker meg, så må du hilse til han! Riktignok 4 år siden vi møttes på Skal vi danse semifinalen når din kjære var med da men, hehe. Håper at dere har det bra uansett :)

Klem Mathilde :)

Bekymret

10.10.2014 kl.10:53

Kanskje det er på tide med en bekymringsmelding til barnevernt om disse forldrene som ikke gir barna sine vaksiner. Å påføre barna sine unødvendige plager er noe barevernet vanligvis ville ha brydd seg om.

soljebergman

10.10.2014 kl.11:31

Christian Lystad: så hyggelig! Takk!

soljebergman

10.10.2014 kl.11:32

Mathilde: så hyggelig å høre! Jeg skal hilse! Gleder meg til denne jobben ja!

soljebergman

10.10.2014 kl.11:32

Bekymret: ....... Synes du selv at du er adekvat med det utsagnet?

soljebergman

10.10.2014 kl.11:33

Sigurd: dine ord, din mening..... Men heldigvis finnes det veldig mange dom forstår mitt syn

Basse

10.10.2014 kl.13:02

Flott intervju, Sølje. Selv lytter jeg alltid nøye til skuespillere og andre kjendiser uten medisinskfaglig bakgrunn når jeg skal ta valg knyttet til min egen, eller mine barns helse.

soljebergman

10.10.2014 kl.15:44

Basse: hvorfor rakke ned på den måten? Jeg snakker som mor til tre barn, ikke som kjendis eller skuespiller. Jeg godkjenner kommentarer som denne slik at man tenker seg litt om før man blir ulogisk og barnslig bare fordi man kan gjemme seg bak en dataskjerm

Basse

10.10.2014 kl.17:10

Beklager nedlatenheten. Poenget mitt er vel at når det gjelder vaksiner er dine og mine personlige erfaringer og meninger null verdt. Videre er det likegyldig om man har barn, er skuespiller eller noe annet. Det som betyr noe er forskningen på området. Og da mener jeg det gode, kvalitetssikrede forskningen. Konklusjonen fra denne er krystallklar. Dersom du mener å ha funnet forskning som motbeviser vaksineners svært positive effekt på menneskers livsløp og overlevelse, vil jeg påstå at du ikke evner å skille god og dårlig forskning fra hverandre. Din vaksinemotstand er ikke bare skadelig for dine barn, men også befolkningen som helhet.

Du kan ha dine egne meninger, men ikke dine egne fakta.

soljebergman

10.10.2014 kl.21:13

Basse: og der ligger kjernen, jeg har mine egne meninger på tross av.....

Basse

10.10.2014 kl.22:24

Det er på samme nivå som å velge bort cellegift fordi du har dine egne meninger om kreftbehandling... Det er idioti.

Kathrine

11.10.2014 kl.08:42

Hei! Jeg har ikke rukket å se programmet, men syns dette er en veldig viktig diskusjon. Er enig med "Basse" i at forskning er det eneste vi kan støtte oss til i en sak som denne. Jeg skriver egentlig kke her for å støtte ham og motbevise deg, men sier hvor jeg står i denne diskusjenen;J a til vaksinasjoner. Siden jeg ikke har sett programmet; Hva er dine argumenter for å ikke vaksinere barna dine? Og hva støtter du deg til ifht forskning e.l?

Ha en god dag!

Geir Kjosavik

11.10.2014 kl.09:18

Du som skuespiller mener at barnesykdommer styrker immunforsvaret. De som virkelig har satt seg inn i hvordan immunsystemet virker, sier at du tar feil. Hva er det som får deg til å fortsette å tro på seg selv? Overdriver du ikke din egen evne til å konkludere riktig når du setter dine ukvalifiserte meninger foran andre menneskers kvalifiserte kunnskap?

soljebergman

11.10.2014 kl.11:39

Basse: haaaallo nå blir du helt ulogisk igjen.......barnevaksinasjonsprogrammet er valgfritt!!!!!!!!

Geir Kjosavik

11.10.2014 kl.12:08

Cellegift er valgfritt også

soljebergman

11.10.2014 kl.12:23

Geir Kjosavik: jeg setter ikke mine meninger forran, men jeg er ikke så redd for disse sykdommene.....

soljebergman

11.10.2014 kl.12:26

Geir Kjosavik: du vet selv at din argumentasjon er fordummende..... Meslinger i seg selv er ikke en dødelig sykdom, blir mine barn syke på en måte hvor de trenger medisin får de selvfølgelig det! Det er helt påfallende hvordan menn i denne diskusjonen drar det så ut av proporsjoner at det høres helt banalt ig barnslig ut!

Geir Kjosavik

11.10.2014 kl.12:43

Jeg er enig i at cellegift var et dårlig eksempel. Jeg burde ikke hengt meg meg på det. I 2012 døde 122000 mennesker av meslinger. Hvorfor er dette OK?

Geir Kjosavik

11.10.2014 kl.12:53

Så du mener ikke lenger at å få barnesykdommer styrket immunforsvaret generelt?

Basse

11.10.2014 kl.14:42

Nå dør minst 400.000 barn pr. år på vedrensbasis av meslinger eller som følge av komplikasjoner av sykdommen, så påstanden om at sykdommen ikke er farlig/dødelig er feil.

For øvrig er jeg uenig i at eksempelet med cellegift er ulogisk. Cellegift og vaksiner er begge dokumentert virksom medisinsk behandling og de er begge frivillige. Får du kreft og unnlater å behandle denne dør du. Lar du være å vaksinere utsetter du dine barn og resten av befolkningen for betydelig risiko. Dette er helt uavhenig av hva du måtte tro og mene.

For å gjenta sakens kjerne: Du kan ha din egen tro og dine egne meninger, men ikke dine egne fakta. Du kan f.eks. mene og tro at Gud finnes, men dette har ingen innvirkning på om han faktisk gjør det eller ikke. Du kan tro og mene at vaksiner er skadelige og unødvendige, men dette betyr ikke at de faktisk er det. At du mangler evne til å forstå dette temaet, samt vitenskap generelt er trist. Enda tristere er det at du ikke er alene om det.

For øvrig har denne saken ikke noe med kjønn å gjøre, men fornuft, intelligens og evne til å forandre meninger og oppfattninger som åpenbart er feil når man blir presentert med bevis for det.

soljebergman

11.10.2014 kl.18:06

Geir Kjosavik: at noen dør er aldri ok, men meslinger i seg selv er ikke en dødelig sykdom... Følgesykdommer som kan forekomme kan være fatale. Men gjelder også helt vanlige forkjølelses virus.... RS feks.....
Dessuten kan vi ikke dra verden under en kam , å få meslinger i Norge kontra fattige områder i Afrika er ikke sammenlignbart
Grunnen til at jeg svarer først nå, er at jeg har tre små barn. Jeg har ikke mulighet til å sitte m dataen hele dagen.

soljebergman

11.10.2014 kl.18:07

Geir Kjosavik: jo!

Geir Kjosavik

11.10.2014 kl.20:06

Du mener altså at barnesykdommer styrker immunfosrsvaret generelt. De som har studert immunologi i mange år, sier at sånn er det ikke. De er enige om at du bare styrker immunfosvaret mot den ene sykdommen. Hva er de overbevisende argumentene du bruker overfor deg selv siden du klarer å tro på at Sølje har rett og at immunologene tar feil?

Kathrine

12.10.2014 kl.08:37

WHO anslår at vaksinering mot meslinger forhindrer 80 millioner tilfeller av meslinger og 4,5 millioner dødsfall årlig. Hvordan kan du da si at meslinger i seg selv ikke er en dødelig sykdom?

Å sammenlikne verden under en kam er jo det vi nettopp MÅ gjøre dersom vi i I-landene velger å gå bort fra vaksinasjoner. Vaksinasjonsprogrammet har jo faktisk bidratt til at våre barn ikke blir syke...!?

Det er jo også viktig å få frem at vi som vaksinerer våre barn gjør at dine barn ikke blir syke...

Laila

12.10.2014 kl.12:24

Syns det er ganske skremmende at en kan gå så hardt ut mot vaksiner når en tydelig ikke har peiling. Eller, "peilingen" kommer fra uriktig informasjon og svada.

Jeg har full respekt for deg som mor og menneske, men dine meninger og ståsted om vaksiner har jeg null respekt for.

Helt enig med mannfolka her.

Og hvis det er så viktig å være " mot strømmen" så er det kanskje bedre å finne noe som ikke går direkte ut over barna? Er tross alt deres liv det er snakk om.

Nysgjerrig

12.10.2014 kl.12:27

Hvorfor velge bare noen vaksiner? Litt dobbeltmoral?

Det er vel større sannsynlighet for å bli syk av f.eks. meslinger enn polio mtp kulturmix, åpne landegrenser, etc?

Har du noen kommentar mtp innholdet du er skeptisk til? Samme innholdet du nyter gjennom lunsjen din?

Takknemlig for svar :)

Siv

12.10.2014 kl.12:33

Trist og farlig. Vaksinemotstandere bidrar til at flokkimmuniteten synker og de utsetter ikke bare egne barn for fare, men også andre som ikke kan ta vaksiner av helsemessige årsaker.

Det er en grunn til at visse sykdommer blusser opp igjen, det er takket være antivaxxere og folk som ikke forstår mekanismen og heller lytter til feilinformasjon. Det er grunner til dette: Mangel på kunnskap, man forstår ikke mekanismen.

Du mener nok vel, men her feiler du dessverre grundig.

Vil du virkelig bidra til at sykdommer blusser opp igjen og utsette ikke bare dine egne barn for fare, men også andre? Kunnskap er tilgjengelig for alle og nå skal jeg være litt skarp og si; Vær så snill og bruk tid og energi på å forstå og lære, slik at du kan bidra til alles beste. Det er ingen unnskyldning i dag for ikke å vite. Vi lever i en tid hvor kunnskap er et valg du har hele tiden. Dine meninger og overbevisninger teller ikke når det gjelder noe så alvorlig som dette.

Anne

12.10.2014 kl.14:00

Vitsen med vaksiner er at de .. .tamtarataaa: Styrker immunforsvaret!

De funker akkurat sånn som den "trygge smitten med barnesykdommer" du ønsker deg, bare på en faktisk trygg måte der kroppen utsettes for svekkede antigener - ingen sykdom, bare en immunreaksjon! Hva er så feil med det, hvor har du det fra? Hvorfor synes du det bedre å spille yatzi med helsa til ungene dine?

Opplyst

12.10.2014 kl.14:29

Hei, Sølje

Jeg må respektere ditt valg om å ikke gi vaksiner. Du er jo ikke et dårlig menneske av den grunn. Men jeg kan ikke forstå basisen for synet ditt. Det eneste argumentet du har produsert, er at det er frivillig å vaksinere(?) All seriøs forskning viser at vaksiner ikke er farlige, ikke de i barneprogrammet i alle fall. Epidemi-vaksiner kan være noe annet. Sykdommene man vaksinerer mot i barneprogrammet, ER farligere enn selve vaksinen. Komplikasjoner og dødsfall som følge av de sykdommer det vaksineres mot er udiskutabelt. Vi ser en oppblomstring av "utryddete" sykdommer i miljøer der dekningsgraden av vaksinasjoner går ned.

Hva slags litteratur og kunnskap er det du baserer dine standpunkt på? Og hvorfor vil du ikke kommentere at lav vaksinasjonsdekning kan medføre at individer med et svakt immunforsvar som ikke tåle vaksiner, faktisk kan få alvorlige helseproblemer ved smitte, noe om er dokumentert langt farligere enn det er for de fleste å ta en vaksine.

Og har ikke alternativbransjen like store økonomiske insentiver for å promotere "naturmedisin" mot kreft, Ebola osv, som det helsemyndigheter og vaksineprodusenter har for å fremme sine standpunkt.

Internett, da innen natur- og alternativbransjen florere av "medisin" og løsninger som kan kurere Ebola, enkelt. Hvorfor er ikke disse metodene i bruk? Hvorfor hører vi ikke noe om dette? Her kunne jo de alternative tjent seg søkkrike, OG "reddet menneskeheten". Hvorfor skrives det ikke medisinske avhandlinger som kan dokumentere disse virkemidlene? Poenget mitt er, at det er de samme folka som driver med dette, som jobber aktivt MOT vaksiner.

Å være en bekymret mor som skal være "kjerringa mot strømmen" holder bare ikke i en slik viktig diskusjon. Inntil nå fremstår det som om du gjør det på trass. Du må nesten backe opp synspunktene dine med noe mer. Husk at du er med på å påvirke befolkningen når du velger å fronte ditt synspunkt i media.

Ha en fin dag:-)

Geir Kjosavik

12.10.2014 kl.22:37

Nei, det er ikke så farlig med barn i Norge, der bare en av 3000 dør av meslinger. Hvis ingen vaksinerte seg, så ville det ikke gitt mer enn 20 barnedødsfall i Norge. Jeg vet ikke med deg, men jeg har mistet et barn i sykdom, og jeg unner ikke de 20 foreldreparene å gå igjennom det samme som oss dersom antivaksinebevegelsen du fronter, vinner frem. Jeg kan godt prøve å forklare deg litt av hvordan det føles for det er klin umulig å være i nærheten av å forstå det uten å ha vært der.

Det er ikke utopisk at vi utrydder meslinger fullstendig, slik vi har gjort med kopper, men det krever at alle bidrar, også vi i Norge. Dersom man ikke vil bidra med å redde de 120 000 mennskene som årlig dør verden over fordi en ikke liker at ungene får en sprøyte, så må man dra nesa ut av navlen og tenke litt over sitt globale ansvar.

soljebergman

13.10.2014 kl.13:02

Siv: Jeg ønsker å bidra med en skepsis for hva og når vi vaksinerer barn. Mine barn får vaksinene jeg har valgt bort nå, når de blir ungdom hvis de ikke har hatt sykdommene. Da er kroppen mer utviklet og tåler det bedre. Da kan de også velge selv. Jeg mener det er samfunnsøkonomisk å ha minst mulig syke barn, og det er en skjult stor grunn til så mange vaksiner. Vi har ikke tid og råd til syke barn, derfor spiller de på frykt. Jeg har selv hatt alle barnesykdommene og er sunn og sterk. Jeg er ikke redd for disse, og ønsker ikke gi barna den "gratis" resistensen mot disse sykdommene når det heller ikke er en garanti.

Kathrine

13.10.2014 kl.16:56

Hei igjen!

Jeg synes det hadde vært fint med tilbakemelding på mine kommentarer overfor her jeg... Hvor finner du informasjon/forskning du støtter deg til? Er nysgjerrig på dette som mamma og helsepersonell.

Det fremstår som en svak diskusjon når du kun velger å svare enkelte innlegg...

soljebergman

13.10.2014 kl.17:00

Kathrine: beklager! Jeg skal svare, men nå er jeg alene med barn og har ikke mulighet, svarer ikveld!
Prøver å svare så godt jeg kan! Se på fb siden min så finner du en super art om meslinger bla

Anne

13.10.2014 kl.23:44

"Mine barn får vaksinene jeg har valgt bort nå, når de blir ungdom hvis de ikke har hatt sykdommene. Da er kroppen mer utviklet og tåler det bedre"

Forstår jeg deg rett nå; du velger virkelig å la ungene dine være ubeskyttet i den mest sårbare perioden av livet sitt, for så å vaksinere om de "klarer seg på egen hånd" frem til konfirmasjonsalder? Hva slags logikk er det?!

Om du mener at en liten barnekropp ikke tåler selve vaksinen; hvordan skal den samme lille kroppen tåle et reelt angrep fra sterke, motstandsdyktige agens der alle virulensfaktorer er inntakte slik at barnet får en skikkelig infeksjon med symptomer og potensielle skader? Hvilke fakta er det du baserer dette på, hvem sprer disse ideene?

soljebergman

14.10.2014 kl.09:07

Anne: rett og slett fordi feks røde hunder kan være farlig når man blir gravid, da kan man velge å ta den ifb m det hvis man ikke har hatt sykdommen og fordi kidnappet kan være farlig for menn.... Sjekk fakta du og!
Jeg trenger ikke belæring fra de som bare er i god tro til skolemedisinen og ikke tenker iver dette selv.
Barnevaksiner er frivillig!
Ergo eg sunn skepsis på sin plass!

Geir Kjosavik

14.10.2014 kl.09:50

Jeg synes fremdeles at du skylder oss en forklaring på hvordan du kan "vite" ting om barnesykdommer og immunforsvar som verdens ledende immunologer ikke har fått med seg. Jeg tenker da på din påstand om at det å ha barnesykdommer styrker immunforsvaret generelt - der konsensus i immunologien sier nei. Hvordan argumenterer du overfor deg selv her?

Kathrine

14.10.2014 kl.10:16

Hva vil skje dersom alle lot være å vaksinere barna sine...Jepp,da kommer jo alle sykdommene tilbake!??

Øystein G

14.10.2014 kl.19:53

Jeg synes noen av svarene dine er litt "goddagmannøkseskaft".

Kan du kort forklare hva som er mest farlig for et barn:

1) en kontrollert, liten dose med svekket virus gjennom en vaksine, og som lærer immunforsvaret å gjenkjenne det skadelige stoffet?

2) en ukontrollert dose av aktive virus som framprovoserer selve sykdommen og som immunforsvaret må møte for første gang?

Og avhengig av hvilket svar du gir:

Når er barnets kropp best egnet til å utsettes for 1) eller 2)?

Dette er ikke et forsøk på å belære deg, men et forsøk på å finne logikken i din argumentasjon.

Anne

14.10.2014 kl.22:32

At f.eks. rubella er farligst for gravide vet jo jeg også; det fortsatt et veldig tynt argument for å utsette ungen sin for en unødig sykdomsperiode og hele barnets nærmiljø for smitteeksponering. Her handler det like mye om flokkimmunitet og redusert spredning.

Alle barnesykdommene er ikke fæle, alvorlige sykdommer med høy dødsrate, men for de fleste er det likevel en selvfølge å ikke utsette et barn (og foreldrene..) for en vond 8-ukers runde med kikhoste om det kan unngås.

Barnevaksiner er frivillig, ja. Sykkelhjelm er frivillig, og det er også frivillig å låse døra når man går hjemmefra og se seg for når man krysser veien. Sunn skepsis er viktig, jeg er enig, men jeg velger å møte antivaxere med en sunn skepsis til grunnlaget for avgjørelsene deres - hvor er fakta? Hvor er fagfolkene og forskningen på deres side? Vær skeptisk til ALT, ikke bare skolemedisinen!

Vaksiner har reddet millioner av menneskeliv så langt, og har ikke på langt nær utspilt sin rolle i medisinen. Tenk f.eks. hvor mye mindre antibiotika som brukes i maten vår etter det kom gode vaksiner til husdyra - hvilket igjen betyr renere mat og mindre AB-resistens hos de bakteriene som gjør oss syke. Hurra for vaksiner!

Geir Kjosavik

15.10.2014 kl.12:22

Intiusjon og magefølelse er kun effektivt og nyttig i møte med avgjørelser på områder der man har kunnskap og erfaring. Utenfor disse områdene er det å stole på magefølelsen ren lotto. Å tro at man kan gjøre et godt valg i vaksinespørsmålet uten medisinsk kompetanse demonstrerer en veldig overdreven tro på sine egne meninger i møte med andres kunnskaper. Det kunne ikke falle meg inn å opphøye meg selv til den statusen. Jeg regner med at du aldri kunne funnet på å ringe til NASA og gir dem gode råd om den neste satelittoppskytningen, men det er ingen prinsipiell forskjell på det og de uttalelsene du kommer med om vaksiner i det offentlige rom.

Jeg er fremdeles veldig spent på hvordan du klarer å tro på sine egne uttalelser om barnesykdommers generelle styrking av immunforsvaret, og inntil du har greid å komme med noen rasjonelle argumenter som trumfer konsensus i immunologien. Dette er tredje gang jeg etterspør dette. Jeg så deg i God Morgen Norge mandag. Hvis programlederen hadde stilt deg dette spørsmålet, hvordan ville du overbevist legen i studio om at du har rett og at hun tar feil i dette spørsmålet?

Siv

17.10.2014 kl.13:14

Takk for svar Sølje B.

Men svarer ditt viser dessverre altfor tydelig at du ikke forstår mekanismen ang vaksiner.

Du tar ganske enkelt feil!

Argumentene dine er typisk for den "populære" holdningen til vaksiner for tiden, som dessverre flere har hengt seg på. Man vil gjerne "være mot strømmen", "tenke selv" osv.

Vel og bra å tenke selv, men det kan også føre galt avsted.

Denne trangen til "originalitet" og "annerledeshet", "alt skal være naturlig"- greia, har side effekter hinsides nettopp den fornuften/sunne skepsisen du snakker om.

Alt som er "naturlig" er ikke automatisk bra! Om ikke legevitenskapen hadde eksistert, ville menneskeheten hatt store problemer.

Levealderen ville vært svært kort, sykdommer herjet vilt.

Det ER grunner til at vi lever lenger enn noensinne og at mange livstruende og helsefarlige sykdommer holdes i sjakk.

Problemet med å velge selv, tenke selv, begynner å gjøre seg gjeldene ang enkelte sykdommer. De blusser opp igjen.

I saker som dette lytter mange dessverre til andre som også har "tenkt selv", tredje-og fjerdehåndsinfo, anekdoter/ personlige erfaringer, hvor grunnlaget er mangel på kunnskap.

For dine barns og andres helses skyld: Sett deg inn i dette og ikke lytt til de som heller ikke har peiling!

"Sunn skepsis"- argumentet er fullstendig malplassert i denne sammenheng.

http://tjomlid.com/2014/06/09/31-logner-om-vaksiner/

Generelt satser man i samfunnet på frivillighet ang vaksiner, fremfor tvang. Det betyr at man regner med at viktigheten av vaksiner blir forstått, derfor foregår det viktig opplysningsarbeid og anbefalinger. Dessverre finnes det mye feilinformasjon enkelte tar sine valg ut ifra.

Det bidrar til at flokkimmuniteten synker, spesielt ang barnevaksiner -og de utsetter ikke bare egne barn for fare, men også andre som ikke kan ta vaksiner av helsemessige årsaker. Meslinger er bla på vei tilbake, kikhoste også.

http://tjomlid.com/.../det-naturlige-er-at-barna-dine-dor/

Det å ?tenke selv?, være kritisk, innebærer også at man er skeptisk til eget ståsted.

Kritisk tankegang innebærer kildekritikk, sjekke påstander, sjekke om en eller flere vitenskapelige studier støtter opp om samme sak etc - kort sagt, ha evnen til å identifisere svake argumenter, falske antagelser, ulogiske slutninger og tvilsom bevisførsel. (IKKE hva noen TROR, MENER eller har ?ERFART?)

Vaksiner redder liv!

Kathrine

21.10.2014 kl.15:53

Har du resignert fra diskusjonen, Sølje?

soljebergman

22.10.2014 kl.18:54

Kathrine: neida, men dagene går i ett, har ikke mye tid.....

Geir Kjosavik

22.10.2014 kl.20:46

Da kan vi jo håpe at du tar deg tid til å kommentere og svare på spørsmål (jeg har stilt mitt tre ganger) før du legger inn et nytt innlegg i bloggen. Fravær kan jo lett tolkes som at man har innsett at man ikke har noen gode argumenter. Det regner jeg med at du har for så viktige valg i livet.

soljebergman

23.10.2014 kl.10:23

Geir Kjosavik: da har jeg lagt ut nytt innlegg på bloggen, men du må slutte å prøve å bestemme over meg , mitt liv og mine valg, tross alt! Prøver du virkelig å bestemme hvor og hvordan jeg skal styre bloggen min? For en ovenfra ned holdning.!
Ganske drøyt, og hvordan projiserer du deg selv som person?
Lite ydmyk og sjefete, blir ikke akkurat fristende å forholde seg til dine meninger på en ordentlig måte da! Håper alle leser hvordan du oppfører deg. Denne diskusjonen foregår mange steder i verden, også blandt leger, så kom ikke her å si jeg er på bærtur!
Leger med akkurat samme utdannelse strides om dette. Så ring en naturmedisiner, kanskje du får en vekker... Kanskje ikke. Punktum for diskusjonen

kathrine

24.10.2014 kl.00:01

Jeg er faktisk veldig enig med Geir Kjosavik her jeg.

Velger du å publisere dine tanker om et så omstridt tema på en offentlig blogg, må du også følge opp. Kanskje du heller burde ta en pause fra bloggen, dersom det er for tidkrevende?

Å hakke ned på oss som kommenterer gir ikke deg som blogger respekt. Tvert imot.

Til informasjon så leser jeg ikke bloggen din fordi jeg digger deg, Stig Henrik eller kjendisvennene dine. Men ettersom jeg er opptatt av folkehelse, følger jeg med i tiden. Og "ramlet" inn i bloggen din. Jeg akter ikke å bruke så mye av tiden min her, etter at denne vaksinediskusjonen er fordi. Da skal jeg på spa, drikke rødvin og lese se og hør!

Husk at det er du som blogger som legger opp til tonen i kommentarfeltet her....Vil du ha en saklig diskusjon eller drittslenging?

soljebergman

24.10.2014 kl.08:23

kathrine: soljebergman: det er tredje runde ned denne diskusjonen, jeg er den som ikke slenger dritt! Jeg ytrer meg, svarer så godt jeg kan. Men å bli diktert til noe trenger jeg ikke finne meg i. Og jeg snakker som mor og individ, ikke i kraft sv posisjon som " kjendis" som du slenger ut. Det ser du på hele bloggen min. Men jeg setter pris på diskusjon. Men nå er den repetativ..... Og da må man bare være enige om å være uenige

Geir Kjosavik

24.10.2014 kl.13:59

Legger du merke til at jeg skriver "håper"? Det betyr ikke at jeg kommanderer noe som helst. Det hadde vært fint om du kunne lese hva jeg skriver og ikke gjette på hva jeg mener. Det å tillegge motparten meninger og holdninger denne ikke har, er genrelt forbundet med dårlig debattskikk.

1. Hvilke leger er det som diskuterer om det å ha meslinger styrker immunforsvaret generelt?

2. De som hevder det motsatte, hvilke kvalifikasjoner er det de har som gjør at du lytter til dem? "Sier det jeg håper er sant" er nemlig ikke særlig god grunn til å lytte til noen. En som tenker kritisk, i motsetning til å være kritisk uten å tenke, må se på kvalifikasjonene til den som kommer med et utsagn for å avgjøre om man skal tro på dem eller ikke.

Diskusjonen blir ikke repetitiv dersom du svarer på de spørsmålene du får i stedet for å ta på deg offerrollen og dreie den over på motpartens antatte motiver.

Les gjerne Arne Næss sine normer for saklig diskusjon før du fortsetter. Da tror jeg dette vil bli mye lettere for deg.

http://no.wikipedia.org/wiki/Arne_N%C3%A6ss#Arne_N.C3.A6ss.27_normer_for_saklig_diskusjon

soljebergman

26.10.2014 kl.12:16

Geir Kjosavik: hvilke leger?!
Google på nett så finner du plenty, Oscarsgate legesenter feks.....
Les deg opp på egenhånd!

Kathrine

26.10.2014 kl.20:56

http://www.dagensmedisin.no/nyheter/refses-for-a-oppfordre-foreldre-til-ikke-a-vaksinere-barna/

http://tidsskriftet.no/article/2928869

Janette

27.11.2014 kl.22:48

Jeg støtter deg i din skepsis om vaksiner! Flott levert debatt i dag mot den arrogante legen uten respekt for andre meninger enn folkehelseinstituttets. Hvorfor skal vi høre på de, med en fot innenfor legemiddelindustrien som produserer disse legemidlene. Jeg følger heller ikke barnevaksinasjonspogrammet lenger. Som første gangs mor ble jeg et lett offer for propagandaen på helsestasjonen. Jeg er i tillegg helsepersonell, og vi skal visstnok ikke ha private meninger. Men nå er det slutt. Stå på videre, du er ikke alene, selv om d kan virke sånn. Mange helsepersonell mener d samme men de er redd for represalier fra myndighetene om de går ut med meningene sine.

soljebergman

27.11.2014 kl.23:07

Janette: tusen takk for det innspillet! Jeg blir så glad for det!

Kathrine

10.01.2015 kl.23:31

Jeanette; Det fremstår skremmende at du som helsepersonell ikke har bedre kunnskap om betydningen av vaksiner!

soljebergman

12.01.2015 kl.21:07

Kathrine: jeg er ikke helsepersonell, ikke uttal deg før du kjenner saken!
Og jeg har nok kunnskap......

Kathrine

14.01.2015 kl.06:34

1. Jeg henviser til Jeanette som helsepersonell, ikke til deg.

2. Hvilken sak...?

3. At du har nok kunnskap er jeg faktisk uenig i!

Jeg kan forstå at du synes det er vondt når så mange er mot deg i denne saken. Men det er ene og alene fordi vi er bekymret for kommende generasjoners helse dersom flere unnlater å vaksinere barna sine. Ikke fordi vi vil deg vondt.

Ønsker deg en god dag.

soljebergman

14.01.2015 kl.08:57

Kathrine: jeg synes ikke det er vondt! Jeg er glad for innspill og diskusjon, men jeg synes fortsatt ikke argumentene for vaksiner er gode nok og jeg synes ikke sykdommene er farlige nok til å vsksineres mot. Men det jeg savner her at vi så ukritisk gir vaksiner uten å tenke på barnets alder, den innvendige utviklingen til en baby, hjerne, organer osv...
Jeg mener at vi kan fordele vaksiner ifh til alder, at vi kan tenke litt kritisk på hvilke og når vi gir vaksine....
Jeg er ikke motstander av alle vaksine men jeg er skeptisk til 12 vaksiner som proppes i en liten baby....
Det er frivillig og jeg forbeholder meg deretter retten til å ta egne valg!
God dag til deg og!

Heidi

07.02.2015 kl.15:54

Stakkars uopplyste menneske, og stakkars barna dine som ikke får de nødvendige vaksinene. Trist at foreldrenes dumskap skal gå utover uskyldige barn på den måten.

Audun

12.02.2015 kl.22:47

Enig med deg Sølje, men jeg hadde personlig ikke ville gitt noen vaksiner. Jeg mener jeg vet hvordan man skaper et så sterkt immunforsvar at barna hadde aldri trengt noe "ekstra juks". Og det GÅR ikke an å lure kroppen til å sluntre seg unna noe, det kommer til å få etterkonsekvenser.

Hvordan har vi egentlig overlevd som menneskehet i flere tusen år og NÅ plutselig i moderne tid så skal vi vaksinere oss ihjel? Det er hysteri, frykt og mye av det tror jeg desverre er for mye fokus på profitt, tro det eller ei. Ikke ved grasrota, men høyere opp.

Sølje, kan du utdype mer hvorfor du ikke vil vaksinere? Mange utrykker en mening, men sier sjeldent til aldri HVORFOR :D Jeg er alltid mest nysgjerrig på hvorfor?

Jeg mener kroppen i utgangspunktet har motstandsdyktighet til å takle ALT, HVIS man gir den riktige og de mest positive omstendighetene som går an. I Norge med industri hvetemel, melk og kjøtt er faktisk en stor faktor i hvorfor barn har så svakt immunforsvar til å begynne med. Ingen prater om det.

Vidar

13.02.2015 kl.11:33

Audun.

"Jeg mener jeg vet hvordan man skaper et så sterkt immunforsvar at barna hadde aldri trengt noe "ekstra juks" - hvilket grunnlag baseres denne meningen på?

"Hvordan har vi egentlig overlevd som menneskehet i flere tusen år og NÅ plutselig i moderne tid så skal vi vaksinere oss ihjel?" - Siden 1900-tallet har forventet levealder i Norge økt med 30 år, og dette skyldes i stor grad nedgangen i spedbarnsdødelighet, som igjen er forårsaket i stor grad av vaksiner, økt fokus på hygiene, bedre ernæring- og boforhold. Medisinvitenskapen har hatt en enorm vekst de siste hundre årene, og takket være denne vitenskapen har vi utviklet flere nye verktøy for å bekjempe sykdommer. Takket være dette kan en i dag føde barn, og være mindre redd for at barnet kommer til å dø tidlig, samt leve et langt og godt liv, sammenlignet med de tusen årene før oss, hvor det hele var et større sjansespill.

"Det er hysteri, frykt og mye av det tror jeg desverre er for mye fokus på profitt, tro det eller ei. Ikke ved grasrota, men høyere opp." - Du er klar over at helsevesenet og "legemiddelindustrien" tjener mye større penger på at mennesker faktisk blir syke? Hvis et barn skulle få hjerne- og lungebetennelse grunnet meslinger, vil legemiddelindustrien tjene mye mer penger enn det de ville gjort ved å selge en enkel vaksine til det samme barnet. Det koster minimalt å produsere en vaksine, sammenlignet med all medisinen og behandlingen av sykdommene som vaksinene faktisk forhindrer. Takket være vaksinene, kan dagens helsepersonell jobbe med helt andre tilstander og sykdommer, enn alle som skulle lide av konsekvensene fra å ikke ta vaksiner.

"Jeg mener kroppen i utgangspunktet har motstandsdyktighet til å takle ALT, HVIS man gir den riktige og de mest positive omstendighetene som går an." Dette er feil. Hadde kroppen i utgangspunktet kunne vært motstandsdyktig for å takle alt, hadde en aldri trengt å produsere vaksiner, og sykdommer som kusma, røde hunder, polio +++ ville aldri drept noen.

"I Norge med industri hvetemel, melk og kjøtt er faktisk en stor faktor i hvorfor barn har så svakt immunforsvar til å begynne med. Ingen prater om det." Så personer i u-land som eksponeres for mindre hygieniske forhold enn oss nordmenn skal da, i følge denne logikken, en større sjans for å kunne være resistent mot de gitte sykdommer? Kan du da forklare hvorfor det da i realiteten ikke er slik? Hvilke land og folkegrupper er det pr dags dato som blir smittet og dør av sykdommer som influensa, polio +++?

Vidar

14.02.2015 kl.17:57

Og til de som trenger kilder og en utvidet argumentasjon på hvorfor vaksiner ikke er farligere enn å utsette sine barn 'naturlig ' mot sykdom, les gjennom denne posten:http://tjomlid.com/2015/02/14/vaksiner-og-det-falske-nullpunkt/

Det er helt hårreisende å se at noen faktisk mener at MMR - vaksinen er tull.

Naturligvis

24.03.2015 kl.09:22

Fantastisk! Synes alle vaksineforkjempere burde sette seg inn i hva flokk immunitet går ut på, og hvilke studier som er utført. Dersom mer enn 95% av befolkningen er vaksinert, så er vi alle trygge?

Faktum er at vaksiner "virker" i noen uker, inntil viruset har endret seg. Det du sitter igjen med er all giften (Ja, giften) som er i vaksinene. Giften er der for å sjokk starte immunsystemet.

Til poenget: 95% av befolkningen er ikke vaksinert. Langt under. Størsteparten fra 20-25 år og opp er uvaksinerte og setter livene til de små i like stor fare som de unge uvaksinerte.

Det som er skremmende er å se hvor religiøse og kunnskapsløse folk er i forhold til å stole på det myndighetene anbefaler angående vaksiner.

Kari Lossius

15.04.2015 kl.20:29

Du har min fulle støtte. Våknet opp på vaksiner selv, for ca. åtte år siden, og har angra mang en gang på at jeg ikke fulgte magefølelsen da barna mine var små. Da hadde de ikke fått en eneste vaksine. Dette ble også klinkende klart for meg ville ha vært det riktige etter at jeg har satt meg meget grundig inn i temaet.

Tore Næss

19.05.2015 kl.23:37

Tusen takk for det du har gjort. Har vært i vaksinediskusjoner selv, og det er ikke veldig hyggelig... Vi vaksinerer ikke våre 4 barn. Igjen, tusen takk :)

soljebergman

21.05.2015 kl.00:35

Tore Næss: tusen takk selv! Støtte og viten om at vi er mange er viktig!

Øyvind

23.05.2015 kl.16:02

Det som er skremmende er å se hvor religiøse og kunnskapsløse folk er i forhold til å stole på det myndighetene anbefaler angående vaksiner.

Bytt ut "myndighetene" med "ufaglærte som Sølje Bergmann", så har vi deg og synsingen din.

Skriv en ny kommentar